IN VITRO ΚΑΙ IN VIVO ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HELICOBACTER PYLORI

 IN VITRO ΚΑΙ IN VIVO ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HELICOBACTER PYLORI
Το φυτό Pistacia lentiscus L. συναντάται πολύ συχνά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η ποικιλία chia καλλιεργείται μοναδικά στη νότια Χίο. Η ρητίνη αυτού του φυτού, η μαστίχα Χίου, λαμβάνεται ως έκκριμα από τον κορμό. Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ελληνική ιατρική για  διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως η κοιλιακή δυσφορία, η δυσπεψία και πεπτικό έλκος για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Αρχαίοι έλληνες ιατροί όπως ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Θεόφραστος, και ο Γαληνός, ανέφεραν τις ιδιότητές της και συνέστησε την χρήση της. Στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη Μεσογειακή κουζίνα, κουζίνα, στην παραγωγή τσίχλας, στην αρωματοποιία, στην οδοντιατρική και από τον τοπικό πληθυσμό της Χίου για την ανακούφιση της γαστραλγίας και της προστασίας από το πεπτικό έλκος.

Σε μελέτες σε αρουραίους με γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη,  χορήγηση μαστίχας έδειξε σημαντική μείωση της ελεύθερης οξύτητας. Επίσης, μια διπλά τυφλή κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη σε ασθενείς με συμπτωματικό και ενδοσκοπικά αποδεδειγμένο έλκος του δωδεκαδακτύλου έδειξε  ανακούφιση συμπτωμάτων σε ασθενείς που έλαβαν μαστίχα (1 g ημερησίως) σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ 70% των ασθενών που έλαβαν μαστίχα εμφάνισαν ενδοσκοπικά αποδεδειγμένη επούλωση.

Οι Barry Marshall και Robin Warren το 1983 πρότειναν ότι μια λοίμωξη που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού ευθύνεται στη γαστρική φλεγμονή και το πεπτικό έλκος, κάτι που αποδείχθηκε λίγα χρόνια μετά. Το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού αποδείχθηκε ότι είναι η αιτία της χρόνιας γαστρίτιδας και ένας μείζων παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του πεπτικού έλκους, γαστρική ατροφία, γαστρικό αδενοκαρκίνωμα και λεμφοειδές. Η χαμηλή συμμόρφωση του ασθενούς στα αντιβιοτικά ως θεραπεία για εκρίζωση του βακτηρίου και η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέες στρατηγικές εξάλειψης του ελικοβακτηριδίου.

Η μαστίχα έχει σημαντική δράση in vitro, με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές δραστηριότητες και συγκεκριμένα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Εντούτοις, σε μια πρόσφατη in vivo μελέτη με μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο πυλωρού, η δράση της μαστίχας συγκρίθηκε με τα προγράμματα εξάλειψης των αντιβιοτικών όπου φάνηκε ότι μετά από μια θεραπεία 7 ημερών δεν εξαλήφθηκε το βακτήριο από το στομάχι των ποντικών που έλαβαν μαστίχα.

Χρησιμοποιήθηκε η ακατέργαστη ρητίνη ένα υψηλό ποσοστό (30%) ενός αδιάλυτου και κολλώδους πολυμερές (πολυ-β-μυρσένιο) που προφανώς παρεμποδίζει την από του στόματος χορήγηση και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των περιεχόμενων δραστικών ενώσεων. Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, στην παρούσα μελέτη ετοίμασαν ένα ολικό εκχύλισμα μαστίχας χωρίς πολυμερές (TMEWP) και δοκιμάστηκε η δραστικότητά του έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε ποντικούς με μόλυνση από το βακτήριο αυτό.

Η χημική συνέπεια του ολικού εκχυλίσματος μαστίχας χωρίς πολυμερές (TMEWP) αποδείχθηκε ουσιαστικά όμοιο με εκείνο της ακατέργαστης μαστίχας, εκτός από την απουσία του πολυμερές, και παρουσίασε καλύτερες ιδιότητες διαλυτότητας και αυξημένη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα για τον προσδιορισμό της δραστηριότητας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού της μαστίχας οργανώθηκε σε ένα σύντομο διάστημα χορήγησης και στην παρούσα μελέτη έχει επεκταθεί ο χρόνος χορήγησης για τη δοκιμασία της η δραστηριότητας TMEWP επί ενός περίοδο 3 μηνών.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση του δυνητικού θεραπευτικού αποτελέσματος της συνεχής χορήγησης TMEWP στον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου και στην ανάπτυξη συναφούς γαστρίτιδας. Το μοντέλο περιλάμβανε  το προσαρμοσμένο στο ποντίκι στέλεχος 1 του ελικοβακτηριδίου πυλωρού (SS1), το οποίο αποικίζει το C57BL / 6 ποντίκι βαριά και οδηγεί στην ανάπτυξη των αισθητών επιπέδων γαστρίτιδας που μιμούνται στενά τον άνθρωπο.

Τα πειράματα  έδειξαν ότι το ολικό εκχύλισμα μαστίχας μπορούσε να μειώσει ελαφρώς τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου  στο σώμα του στομάχου. Η μείωση των επιπέδων αποικισμού υπολογίστηκε περίπου στις 30 φορές. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με την ορατή μείωση του αποικισμού του Η. pylori που παρατηρήθηκε σε αξιολογήσεις  ιστοπαθολογίας. Τεκμηριώθηκε ότι μια μέτρια πτώση στα επίπεδα του αποικισμού οφείλεται  πιθανώς από την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας των ενεργών συστατικών της μαστίχας, μετά την αφαίρεση του πολυμερούς. Η μεγαλύτερη διάρκεια χορήγησης και παρατήρησης είναι άλλο ένα πλεονέκτημα της μελέτης αυτής.

Αν και 3 μήνες είναι πολύ μικρή περίοδος για την ολική εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στην πραγματική ζωή, συνήθης καθημερινή κατανάλωση μαστίχας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν τη μείωση των επιπέδων αποικισμού από ελικοβακτηρίδιο πυλωρού.
Εντούτοις, δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα για τη στήριξη μιας προληπτικής δράσης της μαστίχας Χίου στους κατοίκους του νησιού που καταναλώνουν μαστίχα.

Από την έρευνα in vitro που διεξήχθη προκειμένου να εντοπιστούν τα πιο δραστικά κλάσματα στα εκχυλίσματα μαστίχας, το TMEWP διαχωρίστηκε περαιτέρω σε όξινο και ουδέτερο κλάσμα για την ανίχνευση των αντιμικροβιακών δράσεων αυτών των κλασμάτων, καθώς και του συνολικού εκχυλίσματος μαστίχας. Παρατηρήθηκε μια μέτρια δραστηριότητα για το ολικό εκχύλισμα μαστίχας έναντι στο πάνελ από 11 στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που είναι υψηλότερη από εκείνη που αναφέρθηκε για το  στέλεχος ελικοβακτηριδίου πυλωρού για παρασκευάσματα μαστίχας αραιωμένα σε αιθανόλη.

Συμπερασματικά η παρούσα μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Antimicrobial Agents and Chemotherapy  έδειξε ότι ένα εκχύλισμα μαστίχας χωρίς το πολυμερές συστατικό πολυ-β-μυρσένιο είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων αποικοδόμησης του H. pylori κατά 30 φορές περισσότερο σε μολυσμένα ποντίκια σε περίοδο χορήγησης 3 μηνών και η δραστηριότητα θα μπορούσε να αποδοθεί στα τριτερπενικά οξέα εντός του οξικού κλάσματος  εκχυλισμάτων μαστίχας.  Τέλος, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η συνήθης μακροχρόνια κατανάλωση μαστίχας μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του αποικισμού του ελικοβακτηριδίου, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποστηρίζουν την υπόθεση μειωμένου επιπολασμού λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο πυλωρού μεταξύ του πληθυσμού που καταναλώνει μαστίχα Χίου.

Πηγή:
  • Paraschos S, Magiatis P, Mitakou S, et al. In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori. Antimicrob Agents Chemother 2007;51:551-559.
Σχετικό προϊόν: L-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.