UCΙΙ® & η αποτελεσματικότητα του στην Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

 UCΙΙ® & η αποτελεσματικότητα του στην Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, που καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο και οδηγεί στην παραμόρφωση του παρακείμενου οστού.

Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν ένα αριθμό μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ενδοαρθρικές ενέσεις κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικού οξέος και άλλα οπιοειδή αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου. Οι θεραπείες μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα, όμως  η τελική τους επίδραση στην παθοφυσιολογική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας είναι περιορισμένη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το πατενταρισμένο συμπλήρωμα UC-II® είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας, παρέχοντας σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του UC-II® σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και το GC (συμπλήρωμα γλουταμίνης και χονδροϊτίνης), το οποίο είναι ένα ευρέως διαθέσιμο συμπλήρωμα που  χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων.

Το προϊόν μελέτης UC-II® είναι ένα βιολογικά ενεργό στοιχείο που περιέχει ενεργούς ανοσορυθμιστές. Η δράση του πραγματοποιείται μέσα από το ανοσοποιητικό σύστημα και απενεργοποιεί προφλεγμονώδεις παράγοντες, τις κυτοκίνες, που εκκρίνονται όταν χαλάσει η ομοιοστασία μέσα στον αρθρικό χόνδρο. Απενεργοποιεί την ιντερλευκίνη-10 που μεσολαβεί στην αρθρική φλεγμονή.

Το UC-II® λήφθηκε από το στέρνο κοτόπουλου και παρασκευάστηκε με τους κανόντες ορθής βιομηχανικής πρακτικής (cGMP). Εξετάστηκαν συνολικά 234 άτομα, 40-75 ετών με διάγνωση μέτριας ή σοβαρής οστεοαρθρίτιδας στο ένα ή και στα δύο γόνατα.

Ο στόχος αυτής της τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής μελέτης είναι η αξιολόγηση της ικανότητας του UC-II® στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, τα οποία μετρήθηκαν με συνολική βαθμολογία WOMAC, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και το συμπλήρωμα γλουταμίνης και χονδροϊτίνης.  

Οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν σε όλες τις επισκέψεις της πρώτης μέρας, 7, 30, 60, 90, 120, 150 και μέρα 180 συμπεριλαμβανομένων των δεικτών WOMAC, VAS και LFI. Η δοκιμή για το εύρος κίνησης του γονάτου(ROM) έγινε επίσης σε κάθε επίσκεψη. Συλλογή αίματος και ούρων διενεργήθηκε την πρώτη μέρα και την 180η μέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που λάμβαναν UC-II® παρουσίασαν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα έναντι αυτών που συμπληρώθηκαν με εικονικό φάρμακο ή συμπλήρωμα γλουταμίνης και χονδροϊτίνης. Οι μειώσεις και στις τρεις επιμέρους κλίμακες WOMAC συνέβαλαν στην βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας WOMAC που παρατηρήθηκε στα άτομα με συμπληρωματική λήψη με UC-II®.

Αντίθετα, η συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης και χονδροϊτίνης απέτυχε να προκαλέσει σημαντική βελτίωση των βαθμολογιών WOMAC, VAS ή LFI έναντι του εικονικού φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα άλλης έρευνας η οποία ανέφερε μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα οστεοαρθρίτδας του γόνατος μετά από 90 ημέρες συμπλήρωσης UC-IΙ
® I από ό,τι παρατηρήθηκε με το συμπλήρωμα γλουταμίνης και χονδροϊτίνης.

Επιπλέον το μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου II έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση βλάβης των αρθρώσεων τόσο στην οστεοαρθρίτδα όσο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα που προκλήθηκε σε πειραματικά μοντέλα αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το UC-II®, συμβάλλει σημαντικά στη βελτιωμένη λειτουργία του γονάτου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο και το συμπλήρωμα γλουταμίνης και χονδροϊτίνης με πολύ καλή ανεκτικότητα.

Πηγή:

Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2015). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal15(1), 14.


Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.