Θεραπευτικοί παράγοντες στην Οστεοαρθρίτιδα

 Θεραπευτικοί παράγοντες στην Οστεοαρθρίτιδα
Έχουν εξεταστεί σε πολλές μελέτες, οι παράγοντες που υποδηλώνουν αποτελεσματικότητα ίση με εκείνη που παρατηρείται στη συμπτωματική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Δύο πρόσφατες μετα-αναλύσεις του McAlindon και των συνεργατών του αλλά και του Towheed και των συνεργατών του, παρουσίασαν κλινικές δοκιμές με συμπλήρωση γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Η μελέτη από τον McAlindon και τους συναδέλφους περιελάμβανε όλες τις διπλά τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές διάρκειας μεγαλύτερης από 4 εβδομάδες, εξετάζοντας την από του στόματος ή παρεντερική χορήγηση γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης για τη θεραπεία οστεοαρθρίτιδας ισχίου ή γόνατος. Δεκατρείς δοκιμές (έξι με γλυκοζαμίνη, επτά με χονδροϊτίνη) πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν τη βαθμολογία παγκόσμιου πόνου ή τον δείκτη Lequesne ως κύριο μέτρο έκβασης και θεώρησαν τη δοκιμή θετική αν η βελτίωση στην ομάδα θεραπείας ήταν ίση ή μεγαλύτερη από 25% σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλινικές δοκιμές αυτών των δύο παραγόντων έδειξαν σημαντικό όφελος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας αλλά παρείχαν ανεπαρκή πληροφόρηση σχετικά με το σχεδιασμό της μελέτης. Ο Towheed και οι συνάδελφοί του εξέτασαν εννέα τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές θειικής γλυκοζαμίνης στην οστεοαρθρίτιδα. Σε επτά από τις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συγκρίθηκαν η γλυκοζαμίνη με το εικονικό φάρμακο, η γλυκοζαμίνη ήταν πάντα πολύ πιο αποτελεσματική.
Σε δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που συνέκριναν τη γλυκοζαμίνη με την ιβουπροφαίνη, η γλυκοζαμίνη ήταν ανώτερη στη μία και ισοδύναμη στην άλλη.

Μια μετα-ανάλυση δοκιμών θειικής χονδροϊτίνης έδειξε ότι από τις 12 δημοσιευμένες μελέτες, στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν οι 4 τυχαιοποιημένες διπλά τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο ή ελεγχόμενες με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μελέτες με 227 ασθενείς με συμπληρωματική χορήγηση θειικής χονδροϊτίνης. Και οι τέσσερις μελέτες έδειξαν ότι η θειική χονδροϊτίνη είναι πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο, σε σχέση με τον δείκτη Lequesne, μια οπτική αναλογική κλίμακα για τον πόνο και την κατανάλωση φαρμάκων. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, κατέδειξαν βελτίωση κατά τουλάχιστον 50% στις μεταβλητές της μελέτης, στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με χονδροϊτίνη.

Οι διαφορές σε ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης που αναφέρονται στη βιβλιογραφία μπορεί να σχετίζονται με τη σύνθεση των συμπληρωμάτων διατροφής που χρησιμοποιούνται. Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ότι πολλά παρασκευάσματα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν ορισμένες δόσεις γλυκοζαμίνης ή θειικής χονδροϊτίνης έχουν σημαντικά μικρότερη (ή και καμία) από τις περιγραφόμενες δοσολογίες. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι μελέτες που διεξάγονται με αυτούς τους παράγοντες να χρησιμοποιούν παρασκευάσματα που καθορίζονται προσεκτικά στην κατασκευή.

Οι ποσότητες που χορηγούνται γενικά είναι 1500 mg γλυκοζαμίνης, και 1200 mg θειικής χονδροϊτίνης ημερησίως. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής για την υγεία και ο αριθμός των μελετών τοξικότητας, ιδίως όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις, είναι περιορισμένος. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των παραγόντων και τα δημοσιευμένα δεδομένα περιγράφονται έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λάβουν μια λογικά ενημερωμένη απόφαση σχετικά με το εάν επιθυμούν να προχωρήσουν στη χρήση αυτών των παραγόντων.

Πηγή:
Deal, C.L. and Moskowitz, W. (1999) Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis. The role of glucosamine, chondroitin sulphate and collagen hydrolysate. Osteoarthritis, 25: 379-395.

Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.