ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS ΚΑΙ BIFIDOBACTERIUM SPP

 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS ΚΑΙ BIFIDOBACTERIUM SPP
O Metchnikof στη διδακτορική του διατριβή «Παράταση στη Ζωή», πρότεινε ότι η μακροβιότητα των Βουλγάρων αποδίδεται σε ένα μεγάλο μέρος λόγω της υψηλής κατανάλωσης προϊόντων ζύμωσης περιέχουν γαλακτοβάκιλλους. Αυτή η θεωρία οδήγησε στην αύξηση του ενδιαφέροντος της αποσαφήνισης του ρόλου του γαλακτικού οξέως και γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης στην ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών σε ανθρώπους και ζώα.

Η εμφάνιση ανθεκτικών στα βακτήρια αντιβιοτικών και φυσικών τρόπων καταστολής της ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων συνέβαλαν στην έννοια των προβιοτικών. Τα προβιοτικά βακτήρια όχι μόνο ανταγωνίζονται και καταστέλλουν την «ανθυγιεινή ζύμωση» στο ανθρώπινο έντερο, αλλά παράγουν επίσης μια σειρά ευεργετικών για την υγεία αποτελεσμάτων.

Τα στελέχη Lactobacillus acidophilus, L. casei, Bifidobacterium bifidum, Β. longum και ζυμομύκητες Saccharomyces boulardii έχουν χρησιμοποιηθεί ως προβιοτικά στους ανθρώπους. Επίσης, η συμβολή των βακτηρίων του γιαουρτιού στη βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας έχει αναγνωριστεί ευρέως. Έχει βρεθεί ότι τακτική κατανάλωση γιαουρτιού (400-500 g / εβδομάδα) που περιέχει 1,0 x 106CFU/g Bifidobacterium spp. και L. acidophilus (ανθρώπινης προέλευση), τα οποία είναι ικανά για την επιβίωση των ανώτερων περιοχών του γαστρεντερικού σωλήνα και απαραίτητα για την επίτευξη θεραπευτικών οφελών.

Τα κύρια θεραπευτικά οφέλη στην υγεία του Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium spp είναι:
  1. ενίσχυση της ανοσίας ενάντια σε εντερικές λοιμώξεις
  2. ανοσολογική ενίσχυση
  3. πρόληψη ασθενειών διάρροιας
  4. πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
  5. πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας
  6. βελτίωση στη χρήση της λακτόζης
  7. πρόληψη ασθενειών του ανώτερου γαστρεντερικού, και
  8. σταθεροποίηση του βλεννογόνου του εντέρου

1. Πρόληψη εντερικών λοιμώξεων
Ο Lactobacillus acidophilus και τα bifidobacteria ασκούν ανταγωνιστική δράση στην ανάπτυξη παθογόνων όπως ο Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica και Clostridium perfringens. Τα προβιοτικά βακτήρια ενισχύουν την αντοχή κατά των εντερικών παθογόνων μέσω αντιμικροβιακών μηχανισμών. Αυτά περιλαμβάνουν τον ανταγωνιστικό αποικισμό και την παραγωγή οργανικών οξέων, όπως το γαλακτικό οξύ, βακτηριοκίνες και άλλους πρωτογενείς μεταβολίτες, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, διοξείδιο του άνθρακα και διακετύλιο. Με ανταγωνιστικό αποικισμό, τα προβιοτικά βακτήρια αναστέλλουν την προσκόλληση των παθογόνων του γαστρεντερικού συστήματος στον εντερικό βλεννογόνο. Η παραγωγή οργανικών οξέων, όπως τα γαλακτικά και οξικά οξέα από τα προβιοτικά βακτήρια μειώνει το εντερικό pH και επομένως αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων παραγόντων.

Το υπεροξείδιο υδρογόνου που παράγεται από τους γαλακτοβάκιλλους μπορεί να λειτουργήσει μέσω της γαλακτοϋπεροξειδάσης-θειοκυανικού συστήματος, όπου το υπεροξείδιο του υδρογόνου οξειδώνει το θειοκυανικό για να απελευθερώσει το υδροκυανικό οξύ, το οποίο είναι επιβλαβής για τα παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα. Το διοξείδιο του άνθρακα και το διακετύλιο που συντίθενται από βακτήρια γαλακτικού οξέος αναστέλλουν επίσης την ανάπτυξη παθογόνων. Οι βακτηριοκίνες που παράγονται από λακτοβάκιλλους είναι δραστικές έναντι ενός ευρέος φάσματος παθογόνων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

2. Ανοσοποιητική ενίσχυση
Η επιθηλιακή επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα προσφέρει μια τεράστια επιφάνεια απορρόφησης μορίων και λειτουργεί ως φραγμός σε εξωγενή αντιγόνα που μπορεί να περάσουν στο έντερο. Ο αποκλεισμός ή η εξάλειψη πιθανών ξένων αντιγόνων διαμεσολαβείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου γνωστό ως λεμφοειδής ιστός.

Μια ποικιλία διαιτητικών αντιγόνων, εμπορικών και παθογόνων μικροοργανισμών μπορούν να διασχίσουν το φράγμα του βλεννογόνου του εντέρου και να προκαλέσουν ασθένεια ή ανοσολογική απόκριση. Στοιχεία δείχνουν ότι τα γαλακτικά βακτήρια ασκούν ανοσοποιητική ενίσχυση αυξάνοντας τις ανοσοαποκρίσεις του ξενιστή; με μη ειδικό τρόπο (πχ λειτουργία φαγοκυττάρων, δραστικότητα ΝΚ κυττάρων) και ειδικό (πχ, παραγωγή αντισωμάτων, παραγωγή κυτοκινάσης, πολλαπλασιασμό λεμφοκυττάρων)

Η βιολογική δράση των προβιοτικών βακτηρίων στον ξενιστή και οι ανοσολογικές αποκρίσεις διασαφηνίζονται σε in vitro και in vivo μελέτες. Προβιοτικά βακτήρια παράγουν βουτυρικό οξύ το οποίο μπορεί να επηρεάζει το ρυθμό απόπτωσης σε εντεροκύτταρα με αντικαρκινογόνο δράση εξουδετερώνοντας τη δράση μεταλλαξιογόνων παραγόντων. Προσάρτηση των προβιοτικών βακτηρίων στους υποδοχείς στην κυτταρική επιφάνεια των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων μπορεί να ενεργοποιεί διαδικασίες σηματοδότησης που οδηγούν στη σύνθεση κυτοκινών που επηρεάζουν τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων του βλεννογόνου.Η ικανότητα των προβιοτικών βακτηριδίων να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό και τη βελτίωση της μικροβιακής ισορροπίας των εντερικών μικροοργανισμών προσφέρει στον καταναλωτή μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση για καλύτερη υγεία σε σχέση με τη λήψη φαρμάκων.

3. Πρόληψη ασθενειών διάρροιας
Η χρήση στελεχών Lactobacillus προτάθηκε για να αποτρέψει και να θεραπεύσει τη διάρροια που προκαλείται από Escherichia coli, Salmonella ή Shigella. Αυτή η επίδραση οφείλεται στην παραγωγή βακτηριοκίνης από στελέχη Lactobacillus. Όταν γάλα με καλλιέργεια L. acidophilus, S. thermophilus και Β. Longum χορηγήθηκε σε ηλικιωμένους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ασθενείς με επεισόδια διάρροιας που χρησιμοποιούσαν συνήθως καθαρτικά, η συχνότητα των κοπράνων μειώθηκε και η κατάσταση τους σχετικά με η διάρροια βελτιώθηκε. Επίσης τα στελέχη Lactobacillus GG στο γιαούρτι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διάρροιας σχετιζόμενης με αντιβιοτικά και χορήγηση του Lactobacillus GG έχει αποδειχθεί ότι σταματά επεισόδια της υποτροπιάζουσας διάρροιας που προκαλείται από ένα στέλεχος που παράγει τοξίνες Clostridium dificile και μείωση επεισοδίων διάρροιας ταξιδιωτών. Το Bifidobacterium bifidum έχει αναφερθεί ότι αποτρέπει τη διάρροια από ροταϊό.

4. Πρόληψη καρκίνου
Η προστατευτική δράση των προβιοτικών έναντι του καρκίνου μπορεί να οφείλεται:
  • στην αναστολή των καρκινογόνων και/ή προκαρκινογόνων ουσιών
  • στην αναστολή βακτηρίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα σε καρκινογόνους παράγοντες
  • στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή
  • στη μείωση του εντερικού pH για τη μείωση της μικροβιακής δραστηριότητας, και
  • στην τροποποίηση της κινητικότητας του παχέος εντέρου και του χρόνου διέλευσης

Μελέτες σε ζώα επιβεβαίωσαν ότι το παράγοντες ζύμωσης στο γιαούρτι  και στο  γάλα με προβιοτικά βακτήρια αναστέλλουν τον σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκου.

Τα βιοχημικά αποτελέσματα των προβιοτικών βακτηριδίων περιλαμβάνουν μείωση των ενζύμων που μπορούν να μετατρέψουν προκαρκινογόνα σε καρκινογόνους παράγοντες στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium spp. έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των ενζύμων όπως η β-γλυκουρονιδάση, αζορεδουκτάση, νιτρο-αναγωγάση και ουρεάση υπεύθυνων για την κατάλυση αντιδράσεων προς τη μετατροπή καρκινογόνων αμινών.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα προβιοτικά, αν λαμβάνονται σε τακτική βάση, μπορεί να μειώσουν την επίπτωση των όγκων του παχέως εντέρου. Κατανάλωση προβιοτικών βακτηρίων με ολιγοσακχαρίτες θα μπορούσε να προάγει τη βακτηριακή ανάπτυξη του παχέος εντέρου και συνεπώς παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως βουτυρικό άλας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα στο το επίπεδο των κυττάρων.

5. Πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας
Το Lactobacillus acidophilus αποσυζεύει χολικά οξέα σε ελεύθερα οξέα που εκκρίνονται ταχύτερα από την εντερική οδό από τα συζευγμένα. Τα ελεύθερα χολικά άλατα απεκκρίνονται από το σώμα, με αποτέλεσμα η σύνθεση νέων χολικών οξέων από τη χοληστερόλη να  μπορεί να μειώσει τη συνολική συγκέντρωση χοληστερόλης του σώματος.

6. Βελτίωση της χρήσης λακτόζης
Η δυσλειτουργία της λακτόζης οφείλεται στην ανεπαρκή δραστηριότητα της λακτάσης στο ανθρώπινο έντερο και προκαλεί διάφορους βαθμούς κοιλιακής δυσφορίας. Προβιοτικά βακτήρια όπως το L. acidophilus και τα bifidobacteria παράγουν τη b-D-γαλακτοσιδάση, η οποία προκαλεί πέψη της λακτόζης και βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη. Το γιαούρτι φάνηκε να είναι ανώτερο από το καλλιεργημένο βουτυρόγαλα ή το παστεριωμένο γιαούρτι στην ενίσχυση της πέψης της λακτόζης, λόγω της καταστροφής της b-D-γαλακτοσιδάση κατά την παστερίωση και ψύξη του παστεριωμένου γιαουρτιού.

Επομένως, επιλογή των καλλιεργειών Lactobacillus και Bifidobacterium με βάση της μέγιστης παραγωγής β-D-γαλακτοσιδάσης μπορεί να βελτιώσει τη πέψη της λακτόζης σε άτομα με δυσανεξία της λακτόζης.

7. Πρόληψη ασθενειών του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα
Έχει αναφερθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια (L. acidophilus και Bifidobacterium spp.) μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο στη διαχείριση των ασθενειών του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα, όπως το πεπτικό έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσπεψία και ο καρκίνο στομάχου. Τόσο το Bifidobacterium όσο και το Lactobacillus spp. είναι σε θέση να επιβιώσουν διαμέσου του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου σε όξινες συνθήκες. Τα προβιοτικά βακτηρίδια καταστέλλουν την ανάπτυξη του Helicobacter pylori, που είναι γνωστό ότι προκαλεί πεπτικό έλκος.

8. Σταθεροποίηση του φραγμού του βλεννογόνου του εντέρου
Ο άθικτος εντερικός βλεννογόνος δρα ως φραγμός για τα βακτήρια για μετεγκατάσταση σε εντερικά όργανα και ιστούς, ωστόσο, φλεγμονή του εντέρου λόγω εντερικών διαταραχών μπορεί να μεταβάλει τη διαπερατότητα αυτού του φραγμού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισβολή παθογόνων παραγόντων, ξένων αντιγόνων και άλλων επιβλαβών ουσιών. Προβιοτικά βακτηρίδια που μπορούν να επιβιώσουν στις γαστρικές όξινες συνθήκες και οι αποικίες στο έντερο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με εντερικές διαταραχές όπως είναι ο ροταϊός, διάρροια σε παιδιά, άτομα με τροφική αλλεργία και ασθενείς υπό ιατρική ακτινοθεραπεία.

Τροφικές αλλεργίες
Η καζεΐνη γάλακτος μπορεί να προκαλέσει την πρώτη αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα βρέφη που τρέφονται με γάλα. Lactobacillus GG και άλλοι λακτοβάκιλλοι αναφέρεται ότι υδρολύουν το σύμπλοκο καζεΐνης σε μικρότερα πεπτίδια και αμινοξέα και ως εκ τούτου μειώνουν τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων λεμφοκυττάρων. Σε έρευνα των Majamaa και Isolauri εξετάστηκε η επίπτωση συμπληρώματος LGG σε βρέφη με ατοπικό έκζεμα. Τα βρέφη διαιρέθηκαν σε ομάδα εικονικού φαρμάκου (τροφοδοτείται με υδρολυμένο παρασκεύασμα ορού γάλακτος) και ομάδα μελέτης (τροφοδοτείται με τον ίδιο τύπο με το LGG). Αναφέρθηκε ότι τα κλινικά συμπτώματα μειώθηκαν σημαντικά για τα παιδιά που έλαβαν LGG αλλά όχι στην ομάδα ελέγχου. Η ομάδα μελέτης παρουσίασε μείωση στην έκταση και ένταση της ατοπικής δερματίτιδας με αυτά τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση φλεγμονής του εντέρου και αντιδράσεων υπερευαισθησίας στα βρέφη με τροφικές αλλεργίες.

Ωστόσο η διατήρηση βιωσιμότητας L. acidophilus και bifidobacteria στο γιαούρτι για τους καταναλωτές παραμένει ένα σημαντικό θέμα. Για την ενίσχυση της επιβίωσης και της βιωσιμότητας αυτών των οργανισμών είναι απαραίτητη η επιλογή και χρήση στελεχών που είναι ανθεκτικά στα οξέα, χολή και οξυγόνο και έχουν καλύτερη in vivo ικανότητα αποικιοποίησης. Επίσης ο χειρισμός των συνθηκών της κατασκευής και της αποθήκευσης προϊόντων ζύμωσης (π.χ. τερματισμό της ζύμωσης σε υψηλότερο ρΗ), μείωση θερμοκρασιών της επώασης και της αποθήκευσης αυξάνοντας την ικανότητα προσωρινής αποθήκευσης των προϊόντων, εφαρμογή υδροστατικής πίεσης για να αποφυγή οξύνισης, χρήση αυξητικών παραγόντων και μικροενθυλάκωσης προβιοτικών βακτηρίων μπορεί να είναι επωφελής στη διατήρηση της ακεραιότητάς τους.

Πηγή:
  • Kaila Kailasapathy & James Chin (2002) Survival and therapeutic potential of probiotic organisms with reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immunology and Cell Biology 78, 80–88
Σχετικό προϊόν: Προβιοτικά συμπληρώματα probiotics 40 billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.