Θεραπευτικές προσεγγίσεις της L-Γλουταμίνης

 Θεραπευτικές προσεγγίσεις της L-Γλουταμίνης
Η L-γλουταμίνη είναι το πιο διαδεδομένο αμινοξύ στην κυκλοφορία του αίματος, αντιπροσωπεύοντας το 30-35% του αζώτου αμινοξέων στο πλάσμα. H γλουταμίνη περιέχει δύο ομάδες αμμωνίας, τη γλουταμική και άλλη μια προερχόμενη από την ελεύθερη αμμωνία της κυκλοφορίας του αίματος, λειτουργώντας ως δεξαμενή αζώτου και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το σώμα από υψηλά επίπεδα αμμωνίας. Έτσι, η γλουταμίνη μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικό διάλυμα, αποδεχόμενη την περίσσεια αμμωνίας και απελευθερώνοντας την  όταν υπάρχει ανάγκη για το σχηματισμό άλλων αμινοξέων, αμινοσακχάρων, νουκλεοτιδίων και ουρίας. Αυτό κάνει τη γλουταμίνη τον κύριο φορέα για μεταφορά αζώτου μεταξύ ιστούς.

Λόγω της ικανότητας του σώματος να συνθέσει αυτό το αμινοξύ, και λόγω της ποσότητας γλουταμίνης στο σώμα σε σύγκριση με άλλα αμινοξέα, θεωρήθηκε ότι η γλουταμίνη δεν ήταν απαραίτητο συστατικό της διατροφής. Επομένως η γλουταμίνη θεωρείται μη απαραίτητο αμινοξύ, καθώς τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν εύκολα να τη συνθέσουν μέσ του ενζύμου συνθετάση γλουταμίνης το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης στους σκελετικούς μυς, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στον ιστό του στομάχου. Καταναλώνεται από τη διατροφή περίπου πέντε έως δέκα γραμμάρια ημερησίως γλουταμίνης, και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες πρόσληψης τροφής και η σύνθεση της γλουταμίνης είναι επαρκής. Υπάρχουν καταστάσεις όπου ένας ιστός έχει μεγαλύτερη ανάγκη γλουταμίνης και γίνεται μεταφορά της γλουταμίνης μεταξύ των οργάνων ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Ωστόσο, κάτω από ορισμένες παθολογικές καταστάσεις οι ιστοί του σώματος χρειάζονται περισσότερη γλουταμίνη από το συνολικό ποσό που παρέχονται από τη διατροφή και την de novo σύνθεση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια καταβολικού στρες τα ενδοκυτταρικά τα επίπεδα γλουταμίνης μπορεί να πέσουν περισσότερο από 50% και η συγκέντρωση στο πλάσμα κατά 30%.

Ο σκελετικός μυς περιέχει τη μεγαλύτερη ενδοκυτταρική συγκέντρωση γλουταμίνης, έως  και 60% του συνολικού σώματος και θεωρείται η κύρια αποθήκη γλουταμίνης και ο πρωταρχικός εξαγωγέας γλουταμίνης σε άλλους ιστούς. Σε περιόδους μεταβολικού στρες, η γλουταμίνη από την κυκλοφορία μεταφέρεται στον ιστό που έχει ανάγκη. Η ενδοκυτταρική σκελετική συγκέντρωση της γλουταμίνης στο μυ επηρεάζεται σε διάφορες προσβολές, συμπεριλαμβανομένου τραυματισμού, σήψης, παρατεταμένη πίεση, λιμοκτονία και χρήση του γλυκοκορτικοειδών. Οι πνεύμονες είναι ο επόμενος μεγαλύτερος παραγωγός  γλουταμίνης.

Η γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε άλλα αμινοξέα, στη γλυκόζη στο ήπαρ και συμβάλλει στη βιοσύνθεση νουκλεοτιδίου, αμινοσακχάρου και πρωτεϊνών. Η γλουταμίνη είναι μία από τα τρία αμινοξέα που εμπλέκονται στη σύνθεση γλουταθειόνης, σημαντικό ενδοκυτταρικό αντιοξειδωτικό και ηπατικό αποτοξινωτικό.

Θεραπεία των πληγών και Ανοσοκύτταρα
Οι ινοβλάστες, τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα χρησιμοποιούν τη γλουταμίνη ως μεταβολικό καύσιμο και τη σύνθεση νουκλεοτιδίων που ρυθμίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Η μείωση της γλουταμίνης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ινοβλαστών, ενώ η επαρκής γλουταμίνη μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη και κυτταρικό πολλαπλασιασμό in vitro. Η εξάρτηση στη γλουταμίνη από τους ινοβλάστες κάνει τη γλουταμίνη θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας  για θεραπευτική απόκριση σε τραύματα. Όπως φάνηκε σε in vitro λεμφοκυτταρικές έρευνες τα κύτταρα αυτά δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα γλουταμινικής σύνθεσης και εξαρτώνται από την προσχηματισμένη μορφή γλουταμίνης. Τα λεμφοκύτταρα ανταποκρίνονται στη συμπληρωματική γλουταμίνη με πολλαπλασιασμό και στην παραγωγή περισσότερων λεμφοκυτταρινικών κυτοκινών in vitro. 

Τα επίπεδα γλουταμίνης στο πλάσμα βρέθηκαν χαμηλά στους αθλητές αντοχής που υπερπροπονούνται. Αυτό συμβαίνει λόγω της συχνής προπόνησης και μεγάλης έντασης που οι μύες δεν προλαβαίνουν να ανακάμπτουν πλήρως μεταξύ των προπονήσεων. Οι αθλητές αυτοί τείνουν να έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών και αλλεργιών, πρησμένους λεμφαδένες και έχει πιο αργή επούλωση πληγών. Επίσης έχουν μειωμένους δείκτες ανοσολογικής λειτουργίας σε σύγκριση με τους αθλητές που δεν προπονούνται υπερβολικά.

Είναι προταθεί ότι μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης στο πλάσμα προέρχονται από απώλεια γλουταμίνης αποθηκευμένης στους σκελετικούς μυς κατά την άσκηση, τα οποία δεν είναι έχουν την ευκαιρία να ξανασχηματιστούν πριν από την επόμενη προπόνηση. Αυτό μπορεί οδηγεί σε μακροχρόνια σε μειωμένη διαθεσιμότητα γλουταμίνης για ανοσοποιητικά κύτταρα και ινοβλάστες. Η άσκηση χαμηλής έντασης δεν φαίνεται να σχετίζεται με μείωση της γλουταμίνης από σκελετικό μυ ή επιβλαβή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ποσοστό αθλητών που δεν παρουσίασαν μόλυνση σε μια εβδομάδα μετά από επίπονη άσκηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερο (81%) στην ομάδα που έλαβε συμπληρωματική χορήγηση  γλουταμίνης, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο (49%).

Γαστρεντερικό σύστημα
Η γαστρεντερική οδός είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της γλουταμίνης στο σώμα, με το λεπτό έντερο να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόσληψη της γλουταμίνης, απορροφώντας την από τον αυλό του εντέρου αλλά και  από την κυκλοφορία του αίματος. Τα επιθηλιακά κύτταρα λεπτού εντέρου χρησιμοποιούν τη γλουταμίνη ως το κύριο μεταβολικό τους καύσιμο. Η γλουταμίνη μετατρέπεται στα μιτοχόνδρια του εντεροκυττάρων προς γλουταμικό, κατόπιν άλφα κετογλουταρικό, που χρησιμοποιείται στο τρικαρβοξυλικό οξύ (Krebs) για την παραγωγή ΑΤΡ. Τα εντεροκύτταρα εξαρτώνται από την προσχηματισμένη μορφή γλουταμίνης έχουν χαμηλή δραστικότητα τη συνθετάσης της γλουταμίνης.

Εντερική Διαπερατότητα
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τη γλουταμίνη και το η σύνδεσή του με την εντερική διαπερατότητα έχει διεξαχθεί σε συνδυασμό με τη χρήση της παρεντερικής διατροφής. Η γλουταμίνη έχει θετικές επιδράσεις στη γαστρεντερική οδό λόγω της ικανότητας να τροφοδοτεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα καθώς και τα κύτταρα βλεννογόνου. Εμπορικά σκευάσματα παρεντερικής διατροφής που χρησιμοποιούνται συνήθως σε τραυματίες και σε χειρουργημένους ασθενείς δεν περιέχουν γλουταμίνη και αυτό μπορεί να οδηγήσει  σε ατροφία του βλεννογόνου του εντέρου, μειωμένη εντερική συσχέτιση λεμφοειδούς ιστού και αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Σε μελέτη με ποντίκια, φάνηκε η διαφορά παρεντερικής διατροφής εμπλουτισμένης με γλουταμίνης και κοινού παρεντερικού διαλύματος με ομαλοποίηση της δραστηριότητας του λεμφοειδούς ιστού στην ομάδα που λάμβανε γλουταμίνη, ενώ παρουσιάστηκε ατροφία στο βλεννογόνο των ποντικιών που έλαβαν παρεντερικό διάλυμα χωρίς γλουταμίνη.

Άλλοι έχουν παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα μειωμένης ατροφίας του βλεννογόνου, αυξημένου βάρους της νήστιδας και μειωμένης εντερικής διαπερατότητας με τη χρήση παρεντερικών σκευασμάτων με γλουταμίνη. Μια πιθανή συνέπεια της αύξησης της διαπερατότητα του εντέρου είναι μικροβιακή μετατόπιση. Παράγοντες όπως τραύμα, λοίμωξη, λιμοκτονία, χημειοθεραπεία και άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της φυσιολογικής εντερικής διαπερατότητας, με αποτέλεσμα βακτήρια, μύκητες και τοξίνες να μπορούν να μεταφερθούν από την περιοχή του βλεννογόνου στην κυκλοφορία του αίματος και να αντιδράσουν με το ενδοθηλιακό σύστημα.

Οι κυτοκίνες που παράγονται από αυτή την αντίδραση διεγείρουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση κορτιζόλης η οποία αυξάνει τη δραστηριότητα γλουταμινάσης στα εντεροκύτταρα και αυξημένη διάσπαση και χρήση της γλουταμίνη στο λεπτό έντερο. Η κορτιζόλη επίσης προκαλεί αυξημένη πρωτεόλυση σε άλλους ιστούς και απελευθέρωση γλουταμίνης από τους σκελετικούς μυς. Αυτή η προσαρμογή μπορεί να βοηθήσει στο να θεραπεύσει την υπερδιαπερατότητα του ιστού του εντέρου, σοβαρή βλάβη του βλεννογόνου ή άλλου ιστού που χρησιμοποιεί γλουταμίνη για επούλωση ή παρατεταμένη πίεση, ωστόσο μειώνεται η ποσότητα γλουταμίνης στους σκελετικούς μυς και συνεπώς να τη στερηθούν τα εντεροκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν περισσότερη γλουταμίνη κατάσταση στρες, που είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτά.

Μια άλλη συνέπεια της σκελετικής μείωση της αποθηκευμένης γλουταμίνης είναι η επακόλουθη εξάντληση του τριπεπτιδίου που περιέχει γλουταμίνη, του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη, η οποία έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτική βλάβη του μυός. Η παραγωγή γλουταθειόνης λαμβάνει χώρα το συκώτι, ωστόσο, η συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης στο έντερο κατά τρεις φορές περισσότερο. 

Τραύμα
Η αυξημένη εντερική διαπερατότητα συσχετίστηκε με τραύμα από εγκαύματα, χειρουργικές επεμβάσεις, αιμορραγικό σοκ και άλλα φυσικά τραύματα. Τραυματισμός οποιουδήποτε ιστού εκτός από του εντέρου οδηγεί σε απομάκρυνση της γλουταμίνης από το αίμα και τους ιστούς, καθιστώντας λιγότερη γλουταμίνη διαθέσιμη για το έντερο. Τα γλυκοκορτικοειδή που απελευθερώνονται σε καταστάσεις στρες, χειρουργικής επέμβασης, μόλυνσης, τραύμα, εγκαύματα, σήψη ή άλλη σοβαρή ασθένεια, επιταχύνουν τον καταβολισμό πρωτεϊνών. Αποτέλεσμα, αυτοί οι ασθενείς μπορούν να χάσουν γρήγορα σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, μεγάλο μέρος από σκελετικούς μυς, σε μια προσπάθεια να παρέχεται επαρκής ποσότητα γλουταμίνης για επούλωση των ιστών και απώλεια διατήρησης της ακεραιότητας του εντέρου. Όταν είναι η γλουταμίνη εξαντληθεί, δυσχεράνει η επούλωση των πληγών, αυξάνεται η εντερική διαπερατότητα και ο κίνδυνος μικροβιακής μετατόπισης και σηψαιμίας και αυξάνεται σημαντικά. Σε μια μελέτη για γλουταμίνης σε χειρουργική επέμβαση κοιλιακής χώρας, ένα διάλυμα παρεντερικής που περιέχει γλουταμίνη δόθηκε στους ασθενείς για τρεις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα επίπεδα γλουταμίνης του σκελετικού μυός μειώθηκαν στο 25%, σε σύγκριση με τη 40% απώλεια στην ομάδα ελέγχου.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει την ανάγκη για χορήγηση γλουταμίνης σε πολυτραυματίες ασθενείς.  Σε εξήντα ασθενείς με πολλαπλά τραύματα δόθηκε γλουταμίνη σε μορφή εντερικής διατροφής για  τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά τον τραυματισμό τους. Η συχνότητα εμφάνισης της πνευμονίας ήταν 17%στην ομάδα γλουταμίνης, σε σύγκριση με  45% τοις εκατό στην ομάδα ελέγχου. Εμφανίστηκε βακτηριαιμία σε ποσοστό 7% εκατό στην ομάδα γλουταμίνης και 42% στην ομάδας ελέγχου και επίσης μόνο ένας ασθενής (3%) στην ομάδα γλουταμίνης είχε σήψη, σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς με σηψαιμία στην ομάδα ελέγχου (26%).

Καρκίνος
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει με τη χρήση γλουταμίνης σε συνδυασμό με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η γλουταμίνη εκτός του ότι αποτελεί ένα κύριο μεταβολικό καύσιμο για το γρήγορο πολλαπλασμό εντεροκυττάρων και κυττάρων του ανοσοποιητικού, είναι επίσης το κύριο καύσιμο για τους ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους, οι οποίοι έχουν υψηλή δραστηριότητα γλουταμινάσης, παρόμοια με των εντεροκυττάρων λεπτού εντέρου. Η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να καταστρέφει τη μυϊκή γλουταμίνη και γλουταθειόνη, παρέχοντας λιγότερα καύσιμα για εντεροκύτταρα με τη δημιουργία μιας καταβολικής, καχεκτικής κατάστασης. Έχει προταθεί ότι ο όγκος μπορεί να γίνει μια «παγίδα γλουταμίνης» που ευνοεί την περαιτέρων συστηματική απώλεια γλουταμίνης. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια γλουταμίνης από τους σκελετικούς μύες, μειώνοντας τη διαθέσιμη ποσότητα για το φυσιολογικό μεταβολισμό των εντεροκυττάρων. Η συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης μπορεί να βελτιώσει την απώλεια αποθεμάτων γλουταμίνης και να βελτιώσει την εντερική και την ανοσοποιητική λειτουργία, όμως αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε περαιτέρω μελέτες λόγω της δυνατότητας η γλουταμίνη να οδηγεί επίσης σε αύξηση της ανάπτυξης κάποιων όγκων.

Τέλος, η χρήση γλουταμίνης στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου φαίνεται να αποτρέπει τις εντερικές και στοματικές τοξικές παρενέργειες και μπορεί ακόμη να οδηγεί σε αύξηση της αποτελεσματικότητας ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Πηγή:
  • Miller, A.L. (1999) Therapeutic considerations of L-glutamine: a review of the literature. altern     Med Rev., 4:239-48.
Σχετικό προϊόν: Neuro Balance
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.