Μαννόζη ένα μυστικό για την καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων

 Μαννόζη ένα μυστικό για την καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου κυρίως πληθυσμού. 

 

Συχνά η θεραπεία είναι δύσκολη και η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή. 

 

Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών αλλοιώνει την μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό και αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής. 

 

Νέα κλινική μελέτη που αφορά την προσκόλληση των βακτηριδίων στο βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος έδειξε ότι, η χρήση ενός μη φαρμακευτικού παράγοντα έχει την ίδια και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ουρολοιμώξεων σε σχέση με τη θεραπεία με αντιβιοτικό παράγοντα.   

 

Ο παράγοντας που εξεστάστηκε στη μελέτη είναι το D-Mannose. Η D- μαννόζη, ένα φυσικό ζάχαρο που δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό και αποβάλλεται αμετάβλητο από τα ούρα. Το D-Mannose έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την προσκόληση των βακτηριδίων στα κύτταρα του ουροποιητικού και να σταματάει έτσι τον βασικό μηχανισμό βλάβης των βακτηριδίων. 

 

Το πιο κοινό παθογόνο μικρόβιο που εμπλέκεται στο 90% των περιστατικών ουρολοιμώξεων, είναι το κολοβακτηρίδιο E. Coli. Ο βασικός μηχανισμός που τα συγκεκριμένα βακτηρίδια προκαλούν ουρολοίμωξη είναι μέσω ειδικών ουσιών που έχουν στην επιφάνεια τους που τους επιτρέπουν να προσκολληθούν στον βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος (προσκολλητίνες). 

 

Μετά την προσκόλληση τους εισέρχονται στα κύτταρα και προκαλούν βλάβη στους ιστούς.   

 

Η D-μαννόζη δεσμεύεται το ίδιο στις απολήξεις προσκόλλησης των μικροβίων έτσι τα μικρόβια δεν μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού και αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα. 

 

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε D-μαννόζη ως θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις ήταν ο Dr. Jonathan Wright αναφέροντας 85-90% αποτελεσματικότητα στις ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε E. Coli. Από τότε αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του D-Mannose στην πρόληψη και στην θεραπεία των ουρολοιμώξεων. 

 

Επιπλέον η  D-μαννόζη έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αναπτύσσει αντίσταση στα μικρόβια και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιείται επαναληπτικά.  

 

Πηγή:
  • Jiang, X., Abgottspon, D., Kleeb, S., Rabbani, S., Scharenberg, M., Wittwer, M. & Ernst, B. (2012). Antiadhesion Therapy for Urinary Tract Infections, A Balanced PK/PD Profile Proved To Be Key for Success. Journal of medicinal chemistry, 55(10), 4700-4713.
Σχετικό προϊόν: Uroclear
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.