Συμπληρωματική χορήγηση ενζύμων στις πεπτικές διαταραχές

 Συμπληρωματική χορήγηση ενζύμων στις πεπτικές διαταραχές
Τα ζωικά παγκρεατικά ένζυμα είναι μια αποδεκτή μορφή συμπληρωμάτων για την εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, παρέχοντας όφελος σε μερικά άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές.

Μελέτες αναφέρουν ότι η μικροβιακής προέλευσης λιπάση έχει πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα, παρόμοια με τα παγκρεατικά ένζυμα χοίρων και βοοειδών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των ενζύμων στη θεραπεία της δυσαπορρόφησης και της δυσανεξίας στη λακτόζη συνεχίζει να διερευνάται.

Πλεονεκτήματα των ενζύμων μικροβιακής προέλευσης είναι ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαμηλότερη δοσολογία και έχουν ευρύτερο εύρος δραστικότητας ρΗ από τα αντίστοιχα ένζυμα ζωικής προέλευσης.

Τα φυτικά ένζυμα, όπως η βρωμελίνη από ανανά και η παπαΐνη από παπάγια, έχουν πρωτεολυτική δράση. Μελέτες που συνδυάζουν παγκρεατικά ένζυμα και μυκητιακά ένζυμα ή βρωμελαϊνη έχουν αναφέρει συνεργιστικά αποτελέσματα. Η συμπληρωματική χορήγηση πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και μπορεί να προσφέρει όφελος σε διαταραχές στις οποίες ενδέχεται να εμπλέκεται υποβαθμισμένη πέψη.

Συμπληρωματική χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων
Τα βασικά συστατικά των πιο κοινά συμπληρωμάτων παγκρεατικών ενζύμων είναι η χυμοθρυψίνη, η θρυψίνη, η παγκρεατίνη, και η παγκρεατολιπάση, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και είναι κυρίως προέρχονται από πηγές χοίρων ή βοοειδών και μπορούν επίσης να συντεθούν από μικροβιακές πηγές, όπως Aspergillus oryzae και Rhizopus arrhizus.

Η δραστικότητα και η συγκέντρωση αυτών των ενζύμων προσδιορίζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ειδών του ζώου, της ηλικίας και του φύλου, καθώς και πρακτικές εκτροφής. Η φυσιολογία των γουρουνιών και ειδικά το πάγκρεας, είναι περισσότερο όμοια με τον άνθρωπο από οποιαδήποτε άλλο είδος ενζυματικής δραστηριότητας.

Το επίπεδο ενζυματικής δραστηριότητας από πηγή χοίρου είναι 30-50 % υψηλότερο από ότι των ενζύμων από βοοειδή. Το χοίρειο πάγκρεας είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αμυλάση και λιπάση, το βόειο πάγκρεας είναι πλούσιο σε πρωτεολυτικά ένζυμα αλλά ουσιαστικώς χαμηλότερα σε αμυλάση και λιπάση.

Προετοιμασία ενζύμων φυτικής προέλευσης
Τα φυτικά παρασκευάσματα ενζύμων προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως ο ανανάς και η παπάγια. Η βρωμελίνη είναι μια γενική ονομασία για την οικογένεια των πρωτεολυτικών ενζύμων που περιέχουν σουλφυδρύλιο από τον ανανά. Η βρωμελίνη περιέχει επίσης υπεροξειδάση, όξινη φωσφατάση, αρκετούς αναστολείς πρωτεάσης και οργανικά δεσμευμένο ασβέστιο. Χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα που βοηθάει την πέψη πρωτεϊνών. Έχει επίσης αναφερθεί όφελος με τη χρήση του στην αποκατάσταση τραύματος και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ιδιαίτερα με τραύμα μαλακών ιστών.

Η παπαΐνη είναι το ξηρό και καθαρισμένο λάτεξ από τα φρούτα παπάγιας. Είναι ένα σύμπλεγμα αρκετών ενζύμων που έχουν πρωτεολυτική, αμυλολυτική και μικρή λιπολυτική δράση. Όπως η βρωμελαϊνη, η παπαΐνη χρησιμοποιείται συνήθως για την πέψη πρωτεϊνών, καθώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από επισειδοτομία και στη θεραπεία του έρπη ζωστήρα.

Παρασκευάσματα ενζύμων μικροβιακής προέλευσης
Τα ένζυμα που προέρχονται από μικρόβια εξάγονται ή συντίθενται από πηγές μυκήτων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν λιπάση από Aspergillus oryzae ή β-γαλακτοζιδάση (λακτάση) με βάση την ζύμη από Kluyveromyces lactis. Οι ωφέλιμες πεπτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες στην Ασία και έχουν αξιοποιηθεί στους τομείς της παραγωγής τροφίμων, καθώς και της θεραπευτικής εφαρμογής. Ποικιλίες λιπάσης, αμυλάσης, πρωτεάσης και λακτάσης έχουν κατασκευαστεί από μικροβιακά είδη και έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση ελλείψεων ενζύμων.
Κλινικές εφαρμογές συμπληρωματικής χορήγησης ενζύμων

Δυσαπορρόφηση
Η συμπληρωματική χορήγηση ενζύμων είναι μια καθιερωμένη μέθοδος για τη θεραπεία πολλών πεπτικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, η συμπληρωματική χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων είναι η θεραπεία επιλογής για τη διαχείριση της εξωκρινής παγκρεατικής ανεπάρκειας με συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος,  δυσλειτουργία, στεατόρροια (λίπος στα κόπρανα) και η απώλεια βάρους λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Μια κοινή αιτία της εξωκρινής παγκρεατικής ανεπάρκειας είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία μπορεί να βλάψει την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την σωστή πέψη των θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των λιπών. 70%των περιπτώσεων χρόνιας παγκρεατίτιδας προέρχεται από χρόνια κατάχρηση οινοπνεύματος και επίσης εμφανίζεται συχνά σε άτομα με κυστική ίνωση, μια γενετική διαταραχή και στο διαβήτη.

Η λιπάση από χοίρους είναι η θεραπεία επιλογής στην παγκρεατική εξωκρινή ανεπάρκεια. Η τυπική σύσταση είναι 25.000-40.000 μονάδες λιπάσης χοίρου ανά γεύμα, χρησιμοποιώντας μικροσφαίρια παγκρεατίνης ευαίσθητα στο ρΗ. Σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας, η δόση αυξάνεται, αφού αποκλείονται άλλες αιτίες δυσαπορρόφησης.

Μία μελέτη έξι ασθενών με προχωρημένη παγκρεατική ανεπάρκεια διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός σιμετιδίνης και εντεροδιαλυτής παγκρεατίνης, χορηγούμενα από του στόματος μετά από ένα στερεό γεύμα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της στεατόρροιας σε όλους τους ασθενείς. Ωστόσο, στη δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε (30.000 μονάδες παγκρεατικής λιπάσης), ο συνδυασμός της εντεροδιαλυτής παγκρεατίνης και ενός αντιόξινου δεν ήταν αποτελεσματικότερος από τη μη εντερική επικαλυμμένη παγκρεατίνη μόνο, στην μείωση της στεατόρροιας ή τη βελτίωση της χορήγησης του δωδεκαδακτύλου. Το συμπέρασμα ήταν ότι η προσθήκη ενός αντιόξινου μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις παγκρεατική εξωκρινή ανεπάρκεια όπου τα άτομα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στη θεραπεία υποκατάστασης του παγκρέατος μόνο.

Σε αντίθεση με τα παγκρεατικά ένζυμα, η βρωμελαϊνη έχει ένα σχετικά ευρύ εύρος ρΗ στο οποίο μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό (4,5-9,8), που παρέχει πρωτεολυτική δράση στο στομάχι καθώς και στο λεπτό έντερο. Κατά συνέπεια, η βρωμελίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε περιπτώσεις ελλείψεων πεψίνης και / ή θρυψίνης, για παράδειγμα. Η βρωμελίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με παγκρεατικά ένζυμα για να διευκολύνει την πέψη σε περιπτώσεις εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας.

Παρασκευάσματα λιπάσης που προέρχονται από μυκητοκτόνα μπορεί να είναι ευεργετικά στην αγωγή της δυσαπορρόφησης και της στεατόρροιας σε ευρείες συνθήκες.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε ασθενείς με σοβαρή εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια και στεατόρροια σύγκρινε τα αποτελέσματα ενός μη επιχρισμένου παρασκευάσματος παγκρεατικού ενζύμου (360.000 μονάδες λιπάσης / ημέρα), ενός εντερικώς επικαλυμμένου παρασκευάσματος παγκρεατικού ενζύμου (100.000 μονάδες λιπάσης / ημέρα) και ενός μυκητιακού ενζύμου. Και τα τρία παρασκευάσματα θεραπείας παρουσίασαν σημαντική μείωση στο συνολικό βάρος των ημερήσιων κοπράνων και της συνολικής ημερήσιας απέκκρισης λιπών σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Το παρασκεύασμα μυκητιακής προέλευσης ενζύμου παρήγαγε παρόμοιο όφελος στα τρία τέταρτα της δόσης εντερικού ενζύμου με εντερική επικάλυψη και το ένα πέμπτο της δόσης του μη εντερικά επικαλυμμένου παρασκευάσματος παγκρεατικών ενζύμων.

Δυσανεξία στη λακτόζη
Μια άλλη εφαρμογή για τη συμπλήρωση ενζύμων είναι η αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Εκτιμάται ότι το 75% των ατόμων σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν κάποια μείωση της δραστηριότητας της λακτάσης, ειδικά κατά την ενηλικίωση. Τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη είναι η διάρροια, η φούσκωμα και το αέριο, τα οποία μπορούν να ανακουφιστούν με τη συμπλήρωση των πεπτικών ενζύμων. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη σχετίζονται με την ικανότητα παραγωγής λακτάσης και την ποσότητα λακτόζης στα τρόφιμα που καταναλώνονται.
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της εντερικής επένδυσης από ιικές, βακτηριακές ή αυτοάνοσες φλεγμονώδεις αποκρίσεις ή ακόμη και σε γενετικούς παράγοντες που οδηγούν σε μείωση ή ολική απουσία παραγωγής λακτάσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε 48 υγιή παιδιά προσχολικής ηλικίας εξέτασε την αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών παρασκευασμάτων βήτα-γαλακτοσιδάσης (λακτάσης) που προέρχονται από μικρόβια για την πρόληψη συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη μετά από κατανάλωση πλήρους αγελαδινού γάλακτος ή γάλακτος προυδρολυμένου με ένζυμα λακτάσης. Το προ-υδρολυμένο γάλα χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο αναφοράς για αποτελεσματική πέψη λακτόζης. Κάθε παιδί, μετά την κατάποση 240 mL πλήρους γάλακτος που περιείχε 12 g λακτόζης, δοκιμάστηκε για τον βαθμό λακτόζης μέσω μιας δοκιμής αναπνοής με υδρογόνο. Παρόλο που 27 από τα 48 παιδιά δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν επαρκώς το πλήρες γάλα, όταν έλαβαν γάλα προ-υδρολυμένο με λακτάση, 25 από τα 27 παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έδειξαν σημάδια δυσλειτουργίας.

Μια άλλη τυχαιοποιημένη δοκιμή διεξήχθη σε 50 υγιείς ενήλικες οι οποίοι έλαβαν 360 ml αγελαδινό γάλα σε μία από τις τρεις μορφές: άθικτο γάλα, προυδρολυμένο γάλα και γάλα στο οποίο προστέθηκε 1 g του ενζύμου που προήλθε από K. lactis (LactAid) πριν από την κατανάλωση.  Χρησιμοποιώντας τη δοκιμή απέκκρισης υδρογόνου με αναπνοή, 25 άτομα παρουσίασαν ατελή πέψη υδατανθράκων με πόση άθικτου γάλακτος. Η προσθήκη ενζύμου πέντε λεπτά πριν την κατανάλωση οδήγησε σε μείωση κατά 62% της έκκρισης υδρογόνου κατά την αναπνοή και τα συμπτώματα δυσανεξίας μειώθηκαν σημαντικά.

Μια άλλη δοκιμή με 18 παιδιά (μέση ηλικία 11 ετών) με δυσανεξία στη λακτόζη έλαβαν δισκία λακτάσης από το στόμα ή εικονικό φάρμακο αμέσως μετά την κατάποση πηγής λακτόζης. Ελήφθησαν δείγματα αναπνοής για ανάλυση υδρογόνου σε διαστήματα 30 λεπτών για δύο ώρες και παρακολουθήθηκαν κλινικά συμπτώματα. Η παραγωγή υδρογόνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου  σε σύγκριση με την ομάδα λακτάσης. Η αύξηση στην απέκκριση του υδρογόνου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένα φυσιολογικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος (89%), φούσκωμα (83%) και μετεωρισμός (44%). Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ταυτόχρονη λήψη δισκίων ενζύμου λακτάσης με λακτόζη, μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκκριση υδρογόνου κατά την αναπνοή και τα συμπτώματα ανεπάρκειας της λακτάσης.

Κοιλιοκάκη
Τα πρωτεολυτικά ένζυμα όπως η παπαΐνη είναι αποτελεσματικά σε μερικές περιπτώσεις δυσανεξίας στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή πεπτικής απορρόφησης που σχετίζεται με μια αλλεργική απόκριση σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μερικούς κόκκους, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού.

Η θεραπεία με ένζυμα είναι μια ασφαλή θεραπεία για διαταραχές της απορρόφησης του πεπτικού, όπως η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια και η δυσανεξία στη λακτόζη. Τα ένζυμα ζωικής προέλευσης χρησιμεύουν ως καθιερωμένο πρότυπο φροντίδας καθώς υποσχόμενη είναι και η αυξανόμενη μελέτη ενζύμων φυτικής προέλευσης και ενζύμων από μύκητες.

Πηγή:
  • Roxas, M. (2008) The role of enzyme supplementation in digestive disorders. altern Med Rev., 13:307-14.
Σχετικό προϊόν: Easy Digest
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.