Η συμβολή των μικροθρεπτικών συστατικών D3, K2 & Μαγνήσιο στην υγεία των οστών

 Η συμβολή των μικροθρεπτικών συστατικών D3, K2 & Μαγνήσιο στην υγεία των οστών
Η υγεία των οστών με την πάροδο του χρόνου διαταράζεται λόγω της ηλικίας και επηρεάζοντας ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πτώσεων και εύθραυστων οστών γεγονός που με τη σειρά του επιφέρει υψηλή νοσηρότητα και επακόλουθη θνησιμότητα, με επακόλουθη σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Η πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και των σχετικών καταγμάτων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η βελτιωμένη πυκνότητα οστικής μάζας (BMD) έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε  βελτιωμένη ποιότητα ζωής αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Με την κλιμάκωση των ποσοστών οστεοπόρωσης σε διάφορες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία, είναι απαραίτητο να καθιερωθούν στρατηγικές πρωτογενούς πρόληψης για την αποκατάσταση της αντοχής των οστών σε ασθενείς με χαμηλή πυκνότητα οστικής μάζας.

Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής για τη διάγνωση και τη διαχείριση της διαταραχής της οστικής υγείας επικεντρώθηκαν κυρίως στη φαρμακολογική θεραπεία και τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής για την πρόληψη των καταγμάτων.

Τα  μικροθρεπτικά συστατικά έχουν πρόσφατα αναγνωριστεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ως αναπόσπαστα στοιχεία της σωστής ανάπτυξης, φυσιολογίας και της διατήρησης των οστών. Η ανεπάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης, διαταραχές της πέψης ή δυσαπορρόφηση, μπορεί να οδηγήσει διαταραγμένη βιολογία των οστών και έκπτωση της υγείας των οστών.  Έρευνες υποδεικνύουν ότι η αποκατάσταση της διατροφικής ανεπάρκειας και η πλήρωση των διαφόρων βιοχημικών ουσιών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υγιούς οστικής φυσιολογίας μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας των οστών.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι πέρα από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D και κάποια άλλα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν επιπτώσεις στην υγεία των οστών. Μεταξύ αυτών, η βιταμίνη Κ2, το στρόντιο, το μαγνήσιο και το DHA φαίνεται να εμπλέκονται στη βελτίωση της κατάστασης των οστών.

Η παρούσα αναδρομική μελέτη κοόρτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας , αξιολόγησε την αξία της χρήσης ενός συνδυασμού μικροθρεπτικών ουσιών στην οστική πυκνότητα. 77 ασθενείς ακολούθησαν ένα προτεινόμενο ημερήσιο πρωτόκολλο συμπληρωματικής κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών και άσκησης, που περιλάμβανε DHA από ιχθυέλαιο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2, νιτρικό στρόντιο, μαγνήσιο ενώ δόθηκαν συστάσεις για αύξηση διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας. Παρατηρήθηκε ότι ένας ενισχυμένος συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικώνκατάφερε να βελτιώσει την οστική πυκνότητα σε πολλούς ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με φάρμακα διφωσφονικών καθώς και στους ασθενείς που αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τη θεραπεία με διφωσφονικά για λόγους επιλογής ή χημικής ευαισθησίας.

Η μείωση της οστικής πυκνότητας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των οστών και έχει καθιερωθεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας που σχετίζεται με τα κατάγματα. Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη καταγμάτων είναι απαραίτητες. Σε επιλεγμένους ασθενείς με διαταραγμένη υγεία των οστών, η συνδυασμένη θεραπεία με μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να αποτελέσει πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τις φαρμακευτικές στρατηγικές προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά στα οστά καθώς και να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η οστική πυκνότητα.

Πηγή:
  • Genuis, S. J., & Bouchard, T. P. (2012). Combination of Micronutrients for Bone (COMB) Study: bone density after micronutrient intervention. Journal of environmental and public health, 2012.
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.