Ο ρόλος της D-Μαννόζης στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος

 Ο ρόλος της D-Μαννόζης στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος
Η αντιμετώπιση και προφύλαξη από λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο όπως έχουν δείξει αποτελέσματα μελετών σε γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στην προοπτική τυχαιοποιημένη αυτή κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σύγκριση της αποτελεσματικότητας της ημερήσιας πρόσληψης D-Μαννόζης σε σκόνη στην πρόληψη υποτροπιάζουσας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Η παρούσα έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Παγκόσμιο Περιοδικό Ουρολογίας με τη συμμετοχή 308 γυναικών με οξεία κυστίτιδας και θετικό ιστορικό για υποτροπιάζουσα επεισόδια κυστίτιδας.

Μετά την αρχική θεραπεία της οξείας κυστίτιδας με αντιβιοτικά χωρίς να συνυπάρχουν τυχόν άλλες σημαντικές συννοσηρότητες οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα (η = 103) έλαβε προφυλακτική δόση με 2g σκόνης D-μαννόζης σε200 ml νερού ημερησίως για 6 μήνες, η δεύτερη ομάδα (n = 103) έλαβε 50mg Νιτροφουραντοΐνης ημερησίως (φαρμακευτική ουσία για λοιμώξεις του ουροποιητικού) και η τρίτη ομάδα (n = 102) δεν έλαβε προφυλακτική αγωγή. 

Η D-μαννόζη είναι ένα σάκχαρο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ανθρώπου, ειδικά στη γλυκοζυλίωση ορισμένων πρωτεϊνών. Ο πιθανός μηχανισμός δράσης της είναι η αναστολή της βακτηριακής προσκόλλησης στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε έρευνες in vitro και σε ζωικά μοντέλα, αλλά δεν υπήρξε μέχρι στιγμήε κλινική δοκιμή για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του στην κλινική πρακτική.

Στην παρούσα μελέτη, η σκόνη D-μαννόζης ήταν εξίσου αποτελεσματική στην πρόληψη της υποτροπιάζον επεισοδίων κυστίτιδας ως πρότυπη προφύλαξη με τη Νιτροφουραντοΐνη κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της δοκιμής. Συνολικά 98 ασθενείς (31,8%) είχαν υποτροπιάζον επεισόδια κυστίτιδας , 15 στην ομάδα D-μαννόζης, 21 στην ομάδα που έλαβε Νιτροφουραντοΐνη και 62 ασθενείς από την ομάδα που δεν έλαβε προφυλακτική θεραπεία. Ασθενείς που έλαβαν D-μαννόζη ή νιτροφουραντοϊνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενου επεισοδίου υποτροπιάζον κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της προφυλακτικής θεραπείας σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε προφυλακτική θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενείς της ομάδας που έλαβαν D-μαννόζη είχε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών σε σύγκριση με τους ασθενείς στην ομάδα Νιτροφουραντοΐνης. Η σκόνη D-μαννόζης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων υποτροπιάζον κυστίτιδας που δεν ήταν διαφορετική από την ομάδα Νιτροφουραντοϊνης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να αποτελεί ένα αποτελεσματικό προφυλακτικό παράγοντα σε λοιμώξεις του ουροποιητικού σε επιλεγμένο πληθυσμό ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να  επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά για την προαγωγή υγείας του ουροποιητικού.

Πηγή:
  • Kranjčec, B., Papeš, D., & Altarac, S. (2014). D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World journal of urology, 32(1), 79-84.
Σχετικό προϊόν: Uroclear
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.