Ο ρόλος της γλουταμίνης στη φροντίδα του καρκίνου

 Ο ρόλος της γλουταμίνης στη φροντίδα του καρκίνου
Η γλουταμίνη είναι μη απαραίτητο αμινοξύ, δηλαδή, το σώμα είναι σε θέση να το συνθέτει από μόνο του και περιέχεται στις περισσότερες διατροφικές πρωτεΐνες. Η γλουταμίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες και χρησιμεύει ως:
  • Πηγή καυσίμου για τα εντεροκύτταρα του λεπτού εντέρου
  • Δότης αζώτου για ορισμένες συνθετικές οδούς
  • Πρόδρομος τόσο στο νουκλεϊκό οξύ όσο και στη σύνθεση νουκλεοτιδίου
  • Ρυθμιστής οξεοβασικής ισορροπίας
  • Πρόδρομος νευροδιαβιβαστών
  • Κυτταρική πηγή ενέργειας του ανοσοποιητικού συστήματος για λεμφοκύτταρα, μακροφάγα και ινοβλάστες
Η γλουταμίνη εξαντλείται κατά τη διάρκεια του καταβολισμού σε συνθήκες που προκαλούν μεταβολικό στρες, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος και της μόλυνσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα επίπεδα ενδοκυτταρικής γλουταμίνης μπορεί να μειωθούν κατά 50% ή περισσότερο. Οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν εξάντληση γλουταμίνης επειδή οι όγκοι χρησιμοποιούν αυτό το αμινοξύ, οδηγώντας σε καταβολισμό πρωτεϊνών.

Η εξάντληση της γλουταμίνης των σκελετικών μυών λόγω της ανάπτυξης όγκου οδηγεί στην καχεξία. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι ο όγκος  επιδεινώνει την απώλεια γλουταμίνης σε ασθενείς με καρκίνο και ότι η γλουταμίνη έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει ή να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου λόγω της ανοσοτροποποιητικής δράσης της.

Τα αποτελέσματα από έρευνες σε ζώα και ανθρώπους για τη χρήση της γλουταμίνης στον καρκίνο είναι αντιφατικά. Οι ερευνητές ανησυχούν για το γεγονός ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη οδηγεί σε μια αύξηση της ανάπτυξης του όγκου σε ασθενείς με καρκίνο μετά από in vitro μελέτες που αποκάλυψαν αύξηση στην κυτταρική ανάπτυξη με συμπλήρωση γλουταμίνης. Μετέπειτα μελέτες in vivo έδειξαν το αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή μια μείωση της ανάπτυξης του όγκου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η  πρόσληψη γλουταμίνης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέως εντέρου, ανεξάρτητα από το μέγεθος του όγκου και κυτταρικού τύπου, είναι συγκρίσιμη με την πρόσληψη σε ασθενείς με υγιή εντερικό ιστό, καθησυχάζοντας την ερευνητική κοινότητα για την αντίληψη που υπήρχε για το αν τυχόν η γλουταμίνη απορροφάται πιο γρήγορα σε ασθένειες του εντέρου.

Σε πρώιμες μελέτες μελετών σε αρουραίους  διαπιστώθηκε ότι η διατροφή ενισχυμένη με γλουταμίνη οδήγησε σε αύξηση της μυϊκής γλουταμίνης κατά 60% χωρίς να αυξήσει τον όγκο ή τη χρήση γλουταμίνης από αυτόν. Επίσης, συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης σε αρουραίους που έλαβαν χημειοθεραπεία μεθοτρεξάτης βρέθηκε ότι αυξάνει τη συγκέντρωση μεθοτρεξάτης του όγκου, μείωσε τις επαγόμενες από μεθοτρεξάτη παρενέργειες και βελτίωσε την επιβίωση.

Οι περισσότερες μελέτες συμπληρωματικής λήψης γλουταμίνης σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία έχουν επικεντρωθεί στην αξιολόγηση του ρόλου της στην ανακούφιση παρενεργειών. Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη με από του στόματος χορήγηση γλουταμίνης (16g/ημέρα) ή εικονικού φαρμάκου σε 18 ασθενείς που λάμβαναν χημειοθεραπεία για καρκίνο γαστρεντερικού φάνηκε ότι  η γλουταμίνη ήταν καλά ανεκτή αλλά δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο στοματικό βλεννογόνο όπως εκτιμάται από τους ασθενείς και τους ερευνητές. Άλλες μελέτες έχουν βρει κάποια οφέλη της γλουταμίνης.

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη 24 ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία που προκαλεί βλεννογονίτιδα, οι ασθενείς έλαβαν γλουταμίνη ή εικονικό φάρμακο ή εικονικό φάρμακο ακολουθούμενο από γλουταμίνη.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σοβαρότητα και η διάρκεια του πόνου στο στόμα ήταν σημαντικά λιγότερο όταν παράλληλα με τη χημειοθεραπεία λάμβαναν και συμπληρωματική γλουταμίνη.

Η επίδραση της γλουταμίνης στην επαγόμενη από τη χημειοθεραπεία διάρροια έχει επίσης εξερευνηθεί. Χορηγήθηκε γλουταμίνη από το στόμα (18g/ημέρα για 15 ημέρες) στους μισούς από 70 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από τη χημειοθεραπεία και το υπόλοιπο μισό των ασθενών έλαβε ένα εικονικό φάρμακο. Η διάρκεια της διάρροιας ήταν 1,9 ημέρες στην ομάδας της γλουταμίνης, σε σύγκριση με 4,5 ημέρες για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς που λαμβάνουν γλουταμίνη έλαβαν επίσης λιγότερα δισκία λοπεραμίδης για τη διαχείριση της διάρροιας. Σε άλλη έρευνα  ασθενείς που έλαβαν γλουταμίνη είχαν σημαντική μείωση στο μούδιασμα των δακτύλων και των ποδιών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της έρευνας στα πιθανά οφέλη της γλουταμίνης κατά τη θεραπεία του καρκίνου είναι ενθαρρυντικά αλλά παραμένουν αδιευκρίνιστα. Κάποιοι ερευνητές πρότειναν πρόσφατα ότι η γλουταμίνη μπορεί, στην πραγματικότητα να είναι υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ.

Μειώσεις των επιπέδων γλουταμίνης έχουν πατρατηρηθεί μετά από τραύμα ή σημαντικά εγκαύματα, μετεγχειρητικά, και ασθένειες όπως φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, AIDS και ο καρκίνος . Περαιτέρω έρευνα, για την επιβεβαίωση του μηχανισμού της δράσης και της αποτελεσματικότητας της γλουταμίνης ως ανοσοενισχυτικό στη θεραπεία σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία κατά του καρκίνου, είναι απαραίτητη.

Πηγή: Σχετικό προϊόν: L-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.