Ο ρόλος της Βιταμίνης D & Κ στην υγεία της καρδιάς και των οστών

 Ο ρόλος της Βιταμίνης D & Κ στην υγεία της καρδιάς και των οστών
Η βιταμίνη D και η βιταμίνη K είναι λιποδιαλυτά θρεπτικά στοιχεία που στην ενεργή τους μορφή είναι γνωστά ως πλειοτροπικοί παράγοντες. Η παρούσα ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό alternative Medicine και εξέτασε την συνεργιστική δράση των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων.

Βιταμίνη D3 στην  πρόληψη καταγμάτωνH οστική υγεία στηρίζεται στην επίτευξη υψηλής οστικής μάζας και στη μεταλλοποίηση των οστών μέχρι την ενηλικίωση. Η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται συνήθως στην ηλικία 18-25 ετών. Μετά την ηλικία των 40 χρονών, τα οστά τείνουν να αποικοδομίζονται.

Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα στην κινητοποίηση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου στα οστά.

Η βιταμίνη D3 βοηθάει στην πρόληψη των πτώσεων. Η σκελετική μυϊκή αδυναμία είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D και προκαλεί αστάθεια στο βάδισμα ακόμη και πριν εμφανιστούν οι δυσμενείς επιδράσεις στα οστά.

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και η διατήρηση επαρκών επιπέδων φάνηκε να βελτιώνει τη στάση και την ισορροπία, ενώ σε μια άλλη μελέτη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D έδειξε θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στην ισορροπία των ατόμων και στη μείωση των πτώσεων.

Βιταμίνη D στην καρδιαγγειακή υγείαΗ βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνδεδεμένη με την καρδιακή ανεπάρκεια νεογνών, την καρδιομυοπάθεια στην παιδική ηλικία και καρδιακή ανεπάρκεια στους ενήλικες. Ανεπάρκεια βιταμίνης D, έχει επίσης συσχετισθεί με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Βιταμίνη Κ2 στην πρόληψη καταγμάτωνΤα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στα άτομα που λάμβαναν βιταμίνη Κ. Η μενακινόνη (Κ2) έχει φανεί αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του οστού και στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Βιταμίνη Κ2 στην καρδιαγγειακή υγείαΗ βιταμίνη Κ2 είναι πολύ σημαντική στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Μελέτη με 16000 μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια έδειξε ότι αυξημένη πρόσληψη Κ2 (μενακινόνης) και όχι Κ1 (φυλλοκινόνης) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών. Επίσης, έρευνα σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Κ, έδειξε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιαγγειακού επεισοδίου και θνητότητας από καρδιαγγειακά.

Συνεργιστική δράση Βιταμίνης Κ2 και Βιταμίνης D3Στη μελέτη με χρονική διάρκεια 2 ετών, 126 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία και οστεοπόρωση χωρίστηκαν με τυχαία κατανομή σε 4 κατηγορίες:

1) Γυναίκες που έλαβαν οδηγίες μόνο για διατροφή
2) Γυναίκες στις οποίες χορήγηθηκαν 45mg/d μενακινόνης Κ2
3) Γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε D3
4) Γυναίκες στις οποίες έγινε συγχορήγηση βιταμινών Κ2 & D3


Μετά από δύο χρόνια η οστική πυκνότητα μειώθηκε στην ομάδα 1 που λάμβανε οδηγίες μόνο για διατροφή. Αντίθετα η οστική πυκνότητα αυξήθηκε περισσότερο στην ομάδα που έλαβε συνδυαστικά K2 + D3. Αυτό έδειξε ότι η συνεργιστική δράση των δύο βιταμινών είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση καθεμίας ξεχωριστά.


Πηγή:
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Σχόλια Πελατών
NIKOΣ ΑΥΓΟΥΛΗΣ (2019-08-19 16:39:40)
5/5
"ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ"
ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (2019-04-02 07:39:29)
5/5
"ειναι οτι το καλυτερο"
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.