Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D & Κ ΣΤΟ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D & Κ ΣΤΟ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό alternative Medicine, η συμπλήρωση βιταμίνης D και Κ και η ρύθμιση επαρκών επιπέδων στον οργανισμό φαίνεται να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην οστική υγεία και στην πρόληψη καταγμάτων καθώς επίσης και στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Βιταμίνη D στην οστική υγεία και πρόληψη καταγμάτων

H οστική υγεία στηρίζεται στην επίτευξη υψηλής οστικής μάζας και στη μεταλλοποίηση των οστών μέχρι την ενηλικίωση.

Η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται συνήθως στην ηλικία 18-25 ετών. Μετά την ηλικία των 40 ετών, η ισορροπία μεταξύ απομάκρυνσης οστικών τεμαχίων και αντικατάστασης (αναδιαμόρφωση οστού) τείνει να μετατοπίζεται προς την απομάκρυνση του οστού. Το οστό χάνει την πυκνότητά του, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης και οστικών καταγμάτων.

Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα στην κινητοποίηση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου στα οστά. Εάν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι επαρκή, απορροφάται το 30-40% του διαιτητικού ασβεστίου, ενώ σε ανεπάρκεια βιταμίνης D η μέγιστη δυνατότητα απορρόφησης είναι στο 10-15%.

Η βιταμίνη D βοηθάει στην πρόληψη των πτώσεων, υποστηρίζοντας το σκελετικό σύστημα. Η Μυοπάθεια (σκελετική μυϊκή αδυναμία) είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D και πολύ πιθανόν να προκαλεί αστάθεια στο βάδισμα καθώς και άλλες βλάβες, ακόμη και πριν εμφανιστούν δυσμενής επιδράσεις στα οστά.

Η συμπλήρωση βιταμίνης D και η ρύθμιση επαρκών επιπέδων φάνηκε να βελτιώνει τη στάση και τη δυναμική ισορροπία σε δείγμα πληθυσμού, παράγοντες που οδηγούν σε ευπάθεια για πτώσεις, ενώ σε μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D οδήγησε σε αύξηση μυϊκής δύναμης και στην ισορροπία των ατόμων και μείωσε τον κίνδυνο πτώσεων.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή υγεία

Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνδεδεμένη καρδιακή ανεπάρκεια νεογνών, στην παιδική ηλικία με καρδιομυοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια όπως και στους ενήλικες, ενώ γενικότερα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συσχετισθεί με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Στοιχεία από επιδημιολογικές έρευνες προτείνουν ότι αυξημένα επίπεδα ορού βιταμίνης D (25Dserum) συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για θάνατο προερχόμενο από καρδιαγγειακά.

Βιταμίνη Κ στην οστική υγεία και πρόληψη καταγμάτων

Τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τη σχέση της βιταμίνης Κ και την οστική υγεία ποικίλουν, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει λιγότερο κίνδυνο καταγμάτων στα άτομα που λάμβαναν βιταμίνη Κ, χωρίς όμως να φανεί σημαντική αλλαγή στην οστική μάζα. Σε ομάδα παρέμβασης που έλαβε βιταμίνη D3, ασβέστιο και Κ1 φάνηκε σημαντική αλλαγή στην πυκνότητα οστικής μάζας και στην οστική υγεία.

Η μενακινόνη (Κ2) έχει φανεί αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας των οστών και έχει ερευνηθεί εκτενώς για τη δράση της στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Καθυστερεί την απώλεια οστού, προάγει τη διαμόρφωση του οστού και έχει πιο ισχυρή δράση στα οστά από τη φυλλοκινόνη.

Η βιταμίνη Κ και καρδιαγγειακή υγεία

Η βιταμίνη Κ2 είναι πολύ σημαντική στην υποστήριξη καρδιαγγειακής υγείας, ειδικότερα στην ακεραιότητα των τοιχωμάτων αιμοφόρων αγγείων. Μελέτη με 16000 μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν την καθημερινή τους διαιτητική πρόσληψη και παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια φάνηκε ότι αυξημένη πρόσληψη Κ2 (μενακινόνης) και όχι Κ1 (φυλλοκινόνης) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Επίσης, έρευνα με άνδρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 55 ετών, εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης Κ. Αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Κ εμφάνισαν σημαντικό μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιαγγειακού επεισοδίου και θνητότητας από καρδιαγγειακά.

Συνεργιστική δράση Βιταμίνης Κ και Βιταμίνης D

Έρευνα με 126 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία και οστεοπόρωση μοίρασε με τυχαία κατανομή το δείγμα σε 4 κατηγορίες παρέμβασης για δύο χρόνια: 1) διατροφή μόνο 2) 45mg/d μενακινόνη(Κ2) 3) D3 βιταμίνη 4) Συνδυασμό Κ2 και D3.

Μετά από δύο χρόνια η οστική πυκνότητα μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, ενώ αυξήθηκε στην ομάδα που έλαβε συνδυαστικά K2 + D3 περισσότερο από ότι η κάθε βιταμίνη από μόνη της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η συνεργιστική δράση των δύο βιταμινών είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση της κάθε βιταμίνης ξεχωριστά. Οι δύο βιταμίνες αλληλεπιδρούν στο επίπεδο οστών, στην ομοιόσταση ασβεστίου,  στη φλεγμονή, στη ρύθμιση προφλεγμονώδων κυτοκινών και βιοδεικτών, αλλά και σε κυτταρικό επίπεδο.

Πηγή:
  • Kidd, P. M. (2010). Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy. altern Med Rev, 15(3), 199-222.
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.