Ποια η προστατευτική δράση της βιταμίνης D, προβιοτικών & D-μαννόζης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

 Ποια η προστατευτική δράση της βιταμίνης D, προβιοτικών & D-μαννόζης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;
Η εμφάνιση λοιμώξεων ουροποιητικού συστήματος αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα των γυναικών στην εμμηνόπαυση, που σε ποσοστό 20-30 έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ορίζονται ως τρία επεισόδια λοιμώξεων σε 12 μήνες ή τουλάχιστον δύο επεισόδια σε 6 μήνες.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να είναι υποτροπή που προκαλείται από τον ίδιο μικροοργανισμό μετά από επαρκή θεραπεία ή επανεμφάνιση που προκαλείται από διαφορετικό μικροοργανισμό ή από ένα προηγουμένως απομονωμένο μικροοργανισμό μετά τη θεραπεία και μια επακόλουθη αρνητική καλλιέργεια ούρων.

Η πλειοψηφία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων προκαλείται από επαναμόλυνση από εξωγενείς πηγές όπως το ορθό ή ο κόλπος, από το πλέον γνωστό ουροπαθογόνο Escherichia coli που εισβάλλει στα ουροθηλιακά κύτταρα και σχηματίζει ένα ενδοκυτταρικό βακτηρίδιο.

Η παρούσα ανασκόπηση που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Maturitas παρουσιάζει τις στρατηγικές που έχουν ερευνηθεί για την πρόληψη εμφάνισης επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων ουροποιητικού. Τα αντιβιοτικά, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία και την προφύλαξη από λοιμώξεις ουροποιητικού, αλλά οδηγούν σε αύξηση της ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό από τους μικροοργανισμούς.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κατελικιδίνης στα ούρα και έτσι να προστατεύσει τον οργανισμό από τη εισβολή μικροοργανισμων . Αυτό καθιστά την χοληκαλσιφερόλη – βιταμίνη D3, 25-OH-D3 ένα αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο ενεργοποίησης της ενδογενή αντιμικροβιακής αντίδρασης τοπικά στο σημείο της μόλυνσης. Η αποκατάσταση των επιθυμητών επιπέδων βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων ουροποιητικού μπορεί συνεπώς να βοηθήσει το επιθήλιο της ουροδόχου κύστης να προετοιμάσει μια ισχυρότερη και ταχύτερη ανοσολογική απόκριση μόλις τα βακτηρίδια εισβάλουν στην κύστη.

Προβιοτικά
Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο  λόγω του ότι παράγουν αντιμικροβιακές ενώσεις όπως το γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο υδρογόνου για την παραγωγή ενός βιο-επιφανειοδραστικού που αναστέλλει την πρόσφυση των ουροπαθογόνων σε επιφάνειες και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αποκατάσταση της κολπικής χλωρίδας με γαλακτοβακίλλους μέσω λήψης προβιοτικών είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση κολπικών υπόθετων με στελέχη προβιοτικών είναι επίσης ασφαλές και αποτελεσματικά αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

D-μαννόζη
Η D-μαννόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, μονοσακχαρίτης, στενά συνδεδεμένος σε γλυκόζη. Η D-μαννόζη απορροφάται ταχέως και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως είναι επικαλυμμένο με διάφορες μαννοζιλικές πρωτεΐνες, όπως η πρωτεΐνη Tamm-Horsfall (THP) που παρεμβαίνει άμεσα με την προσκόλληση βακτηριδίων στον βλεννογόνο. Η THP συνδέεται με το βακτήριο Εsherichia coli με έναν συγκεκριμένο δεσμό, ο οποίος μπορεί να ανασταλεί από εξωγενής d-μαννόζη.

Σε αυτή την παρεμπόδιση της σύνδεσης του παθογόνου με τα τοιχώματα της κύστης μέσω της πρωτεΐνης THP στηρίζεται και η χρήση της D-μαννόζης στη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού, που καθορίζονται ιδιαίτερα από την Εsherichia coli. Πολλές μελέτες, δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά συμπτωμάτων βελτιώνονται σημαντικά με την συμπληρωματική χορήγηση D-μαννόζη.

Η βιταμίνη D, τα προβιοτικά και η D-μαννόζη έχουν προστατευτική και αποτελεσματική δράση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που είναι συνήθεις στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή:
  • Caretto, M., Giannini, A., Russo, E., & Simoncini, T. (2017). Preventing urinary tract infections after menopause without antibiotics. Maturitas, 99, 43-46.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.