Πρόσληψη τυροσίνης & γνωσιακή επίδοση σε νέους - ηλικιωμένους

 Πρόσληψη τυροσίνης & γνωσιακή επίδοση σε νέους - ηλικιωμένους

Η ιδέα ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε έχει γίνει πολύ δημοφιλής και πράγματι, μερικά αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή μας, είναι πρόδρομοι των νευροδιαβιβαστών που μπορούν να μεταβάλουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η διατροφική L-τυροσίνη  μετατρέπεται από το ένζυμο υδροξυλάση σε L-ντοπαμίνη, τον άμεσο πρόδρομο της ντοπαμίνης, ο οποίος με τη σειρά του μετατρέπεται σε νορεπινεφρίνη. Επειδή η υδροξυλάση είναι συνήθως περίπου 75% κορεσμένη με τυροσίνη, τα υψηλότερα επίπεδα τυροσίνης μπορεί να έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν τη σύνθεση ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο.

Τα τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση τυροσίνης είναι το τυρί, η σόγια, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα καρύδια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια και ολόκληρα δημητριακά.

Ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη φαίνεται να εμπλέκεται σε γνωστικές διαδικασίες όπως στην εργασία της μνήμης καθώς και στη μάθηση και στην επιβράβευση και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Το γεγονός ότι η τυροσίνη αυξάνει τη διαθεσιμότητα της ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και την απόδοση της, έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες μελέτες χρήσης της τυροσίνης ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες η δόση τυροσίνης χορηγήθηκε πριν από τη γνωστική δοκιμασία, με αποτέλεσμα η απόδοση στη γνωστική λειτουργία να είναι καλύτερη της απόδοσης της μνήμης εργασίας αλλά και η επιρροή της σε εκτελεστικές λειτουργίες όπως η γνωστική και η συλλογιστική ευελιξία.

Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η τυροσίνη είναι πιο αποτελεσματική σε περιπτώσεις εξάντλησης των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μειώνονται. Αυτό συμβαίνει  όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε στρες, όπως η υποθερμία ή μια γνωστικά προκλητική εργασία, τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους.

Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης τυροσίνης, που προέρχεται από ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων και αξιολόγησης των γνωστικών επιδόσεων τόσο σε νεότερους όσο και σε ηλικιωμένους.  Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Research.

Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν στο πλαίσιο της Μελέτης κοόρτης για τη Γήρανση στο Βερολίνο (BASE-II) με δείγμα 1724 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 1383 ήταν ηλικιωμένοι ηλικίας 61-88 ετών και 341 ήταν νεότεροι ενήλικες ηλικίας 24-40 ετών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε φαρμακευτική αγωγή λόγω διαταραχής λειτουργίας  μνήμης ή ιστορικού τραυματισμών στο κεφάλι ή ιατρικών, νευρολογικών ή ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ. κατάθλιψη).

Η γνωστική εκτίμηση περιελάμβανε την αξιολόγηση πολλαπλών εργασιών, εστιάζοντας κυρίως σε 3 γνωστικές ικανότητες: επεισοδιακή μνήμη (υποδηλώνεται με λεκτική μάθηση και δοκιμή μνήμης, εργασία πρόσωπο-πρόσωπο), μνήμη εργασίας και νοημοσύνη ( που υποδεικνύονται από τις Εικαστικές Αναλογίες και πρακτικά προβλήματα).
Για τη διατροφική αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων για τον υπολογισμό της μέσης ημερήσιας πρόσληψης τυροσίνης σε γραμμάρια. Το ερωτηματολόγιο αξιολογεί τη διατροφική πρόσληψη 148 τροφών τους τελευταίους 12 μήνες με υπόδειξη του μεγέθους μερίδας και της συχνότητας κατανάλωσης.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις μιας μοναδικής συμπληρωματικής δόσης τυροσίνης αποκάλυψαν βραχυπρόθεσμα οφέλη στη μνήμη εργασίας, τις επιδόσεις και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Αυτό στηρίζεται στο ότι τα επίπεδα τυροσίνης του εγκεφάλου μπορούν να τροποποιηθούν με την αυξημένη πρόσληψη και ότι αυτές οι συγκεντρώσεις και η διαθεσιμότητα σε νευρώνες, επίσης τροποποιούν το ρυθμό σύνθεσης και την απελευθέρωση της ντοπαμίνης.

Στη παρούσα μελέτη η σύγκριση μεταξύ νέων και ηλικιωμένων δεν αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη δομή των μοντέλων και των ενώσεων με τυροσίνη. Αυτό δείχνει ότι ο συσχετισμός μεταξύ τυροσίνης και γνωστικής απόδοσης είναι συγκρίσιμος μεταξύ των νεότερων και των ηλικιωμένων. Η σχέση μεταξύ της συνήθους πρόσληψης τυροσίνης και της γνωστικής απόδοσης είναι η ίδια και στις νεότερες ηλικίες και σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο σύμφωνα με προηγούμενη βιβλιογραφία.

Αυτή έδειξε ότι η οξεία χορήγηση τυροσίνης είναι πιο αποτελεσματική σε καταστάσεις όπου ο οργανισμός έχει εξάντληση της ντοπαμίνης ή και της νορεπινεφρίνης. Η μεγαλύτερη ηλικία είναι επίσης μια κατάσταση στην οποία η ντοπαμίνη παρουσιάζει εξάντληση. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν μια αρνητική σχέση μεταξύ ηλικίας και νευροδιαβίβασης ντοπαμίνης και απώλειας υποδοχέων ντοπαμίνης που σχετίζονται με την ηλικία.

Αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη συνήθη καθημερινή λήψη τυροσίνης μεταξύ της ομάδας νέων και ηλικιωμένων, παρατηρήθηκε μια ισχυρή διαφορά στους ηλικιωμένους με αυξημένη πρόσληψη τυροσίνης και μεγαλύτερη γνωστική απόδοση.

Τα παρόντα αποτελέσματα δείχνουν ότι ανεξάρτητα από την ηλικιακή διαφορά, η σχέση μεταξύ της τυροσίνης και των γνωστικών διαστάσεων δεν διαφέρει μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων συμμετεχόντων. Αυτό δείχνει τη γενική συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης τυροσίνης και της γνωστικής λειτουργίας σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε πολύ διαφορετικά επίπεδα της γνωστικής απόδοσης.

Πηγή:
Kühn, S., Düzel, S., Colzato, L., Norman, K., Gallinat, J., Brandmaier, A. M., ... & Widaman, K. F. (2017). Food for thought: association between dietary tyrosine and cognitive performance in younger and older adults. Psychological research, 1-10.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.