Προβιοτικά στην πρωτογενή πρόληψη της ατοπικής νόσου

 Προβιοτικά στην πρωτογενή πρόληψη της ατοπικής νόσου
Η αλλεργία, με τη μορφή ατοπικής νόσου όπως το ατοπικό έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα, είναι μια χρόνια διαταραχή που όλο αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Οι διεθνείς μελέτες για το άσθμα και τις αλλεργίες στην παιδική ηλικία κατέδειξαν ότι 10-20% των παιδιών είχαν συμπτώματα άσθματος, 15-23% αλλεργικής ρινίτιδας και 15-19% ατοπικό έκζεμα.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ατοπικής νόσου. Η γαστρεντερική μικροχλωρίδα είναι ικανή να προωθήσει δυνητικά αντιαλλεργικές διεργασίες: (1) τύπου Τ-βοηθητικών ανοσία  (2) σχηματισμό του παράγοντα ανάπτυξης που έχει σημαντικό ρόλο στην καταστολή των Τ-βοηθητικών που οδηγούν σε αλλεργική φλεγμονή και στην επαγωγή από του στόματος ανοχής και (3) παραγωγή IgA, απαραίτητο συστατικό της ανοσολογικής άμυνας του βλεννογόνου.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μετά τη γέννηση μπορεί να είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής των T-βοηθητικών του ανοσοποιητικού συστήματος σε έμβρυα και νεογνά. Η αντιπαράθεση μεταξύ μικροβίων και των αντιγόνων τους στη γαστρεντερική οδό αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση, και τα βιώσιμα κύτταρα που είναι πλήρως καθιερωμένα στη μικροχλωρίδα του εντέρου ξεπερνούν εκείνα του ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα, τα μικρόβια γαστρεντερικού είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο ερέθισμα για την ανάπτυξη του εντερικού λεμφικού ιστού.

Τα προβιοτικά είναι καλλιέργειες δυνητικά ωφέλιμων βακτηριδίων. Το στέλεχος Lactobacillus rhamnosus (Lactobacillus GG) έχει αποδειχθεί ασφαλές σε νεαρή ηλικία και αποτελεσματικό στη θεραπεία της αλλεργικής φλεγμονής και των τροφικών αλλεργιών.

Στην παρούσα τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, διπλά τυφλή με εικονικό φάρμακο, μελετήθηκε η πρόληψη της ατοπικής νόσου, μέσω λήψης Lactobacillus GG προγεννητικά σε μητέρες και μεταγεννητικά για 6 μήνες στα βρέφη τους με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet.

Το μόνο κριτήριο συμπερίληψης ήταν ένα οικογενειακό ιστορικό ατοπικής νόσου-δηλαδή, ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας (μητέρα, πατέρας, ή μεγαλύτερα αδέλφια) με ατοπικό έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, ή άσθμα.

159 μητέρες με τυχαία κατανομή χωρίστηκαν μέσω υπολογιστή σε δύο ομάδες, στη μία ομάδα λάμβαναν δύο κάψουλες εικονικού φαρμάκου(μικροκρυσταλλική κυτταρίνη) και στην ομάδα παρέμβασης λάμβαναν 1 κάψουλα με 1010 μονάδες Lactobacillus GG καθημερινά για 2-4 εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό. Οι κάψουλες και του προβιοτικού αλλά και του εικονικού φαρμάκου έμοιαζαν και είχαν ταυτόσημη γεύση. Μετά την γέννα, οι θηλάζουσες μητέρες έπαιρναν τις κάψουλες, αλλιώς τα βρέφη λάμβαναν τα στελέχη, μετά από ανάμιξη του περιεχομένου με νερό και κατόπιν τους το έδιναν με κουτάλι. Και οι δύο τρόποι είχαν οδηγήσει σε παρόμοιες ποσότητες Lactobacillus GG στα κόπρανα βρεφών. Οι κάψουλες λήφθηκαν μετά τη γέννηση για 6 μήνες. Τα παιδιά εξετάστηκαν κατά τη νεογνική περίοδο και σε ηλικία 12, 18 και 24 μηνών, 3 και 6 ετών.

Το κύριο σημάδι της ατοπικής νόσου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι το χρόνιο επαναλαμβανόμενο ατοπικό έκζεμα, οπότε και αυτό ήταν το κύριο τελικό σημείο της μελέτης. Τα παιδιά ομαδοποιήθηκαν σε αυτά που είχαν αυτή τη διαταραχή (παιδιά με ατοπικό έκζεμα) και στα υγιή παιδιά (υγιή παιδιά). Το αποτέλεσμα ήταν ατοπική νόσος σε 2 χρόνια.

Η συχνότητα του ατοπικού εκζέματος μειώθηκε κατά το ήμισυ στα νεογνά που έλαβαν προβιοτικά σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο, 23% και 46% αντίστοιχα.  Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης. Η συχνότητα παιδιών με υψηλή συνολική IgE συγκέντρωση (> 93,3 kU/L) ήταν 11 από το 61 (18%) στα παιδιά που έλαβαν προβιοτικά και 17 από τα 63 (27%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου στα 2 έτη.

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται στην πρωτογενή πρόληψη της ατοπικής ασθένειας που βασίζεται στην ικανότητά τους να αντιστρέφουν την αύξηση της εντερικής διαπερατότητας, χαρακτηριστικό των παιδιών με ατοπικό έκζεμα και τροφική αλλεργία. Τα προβιοτικά επίσης βελτιώνουν τις αντιδράσεις ειδικών IgA, οι οποίες είναι συχνά ελαττωματικές στα παιδιά με τροφική αλλεργία. Βοηθούν επίσης στην προαγωγή του εντέρου και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει μοναδικό χαρακτήρα και ενδογενή ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να είναι απαραίτητες στην  καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας της ατοπικής νόσου αλλά πιθανώς και άλλων ανοσολογικών ασθενειών.

Πηγή:
  • Kalliomäki M et al. (2001) Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial Lancet Volume 357, No. 9262, p1076–1079.
Σχετικό προϊόν: Probiotics 40 Billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.