ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Τα αντιβιοτικά είναι το πιο διαδεδομένο φάρμακο για παιδιά, εντούτοις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας οφειλόμενης από αντιβιοτικά. Η εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης διάρροιας προερχόμενης από αντιβιοτικά στα παιδιά είναι σε ποσοστό 11%.

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνα μικροβιακά παρασκευάσματα που μπορούν να αποτρέψουν την διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά μέσω ανταγωνιστικής αναστολής παθογόνων παραγόντων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χρήσης αντιβιοτικών.

Η παρούσα κλινική ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA αξιολογώντας τη χορήγηση προβιοτικών για την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά σε παιδιά. Εξετάστηκαν αποτελέσματα 23 κλινικών μελετών σε διάφορες χώρες όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κίνα, Τσεχία, Αγγλία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία κ.α.

Συγκρίθηκαν τα παιδιά - βρέφη στα οποία χορηγήθηκαν προβιοτικά απλών ή πολλαπλών στελεχών και αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο, για διάστημα 1-12 εβδομάδων. Τα προβιοτικά που χορηγήθηκαν, συμπεριλάμβαναν Bacillus Bifidobacterium, Clostridium, Lactobacilli, Lactococcus, Leuconostoc, Saccharomyces, Streptococcus.

Η χορήγηση προβιοτικών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά (8%) σε σύγκριση με την ομάδα έλεγχου (19%). Παρομοίως, τα προβιοτικά συνδέθηκαν με χαμηλότερο ποσοστό (9%) συγκριτικά με το ποσοστό αντιβιοτικής σχετιζόμενης διάρροιας με τη λήψη εικονικού φαρμάκου (20%). 

Τα αποτελέσματα των υποομάδων ήταν παρόμοια σε όλες τις δοκιμές που χορηγήθηκαν διαφορετικά είδη προβιοτικών, απλών και πολλαπλών στελεχών, σε διαφορετικές δόσεις, και σε παιδιά με διαφορετικές διαγνωστικές ιδιαιτερότητες (ανώτερο αναπνευστικό, Helicobacter pylori) καθώς και σε κλινικές δοκιμές σε εξωτερικούς ασθενείς στα νοσοκομεία.

Επίσης τα προβιοτικά συσχετίστηκαν με χαμηλότερη μέση διάρκεια της διάρροιας (3,5 ημέρες) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (4,1 ημέρες). 

Από τις 23 μελέτες που συνέκριναν τα προβιοτικά με τον έλεγχο της πρόληψης, συνδεδεμένης με αντιβιοτικά διάρροιας, φάνηκε ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον ρυθμό διάρροιας και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να οφείλονται στα προβιοτικά.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά σχετίζονται με τα χαμηλότερα ποσοστά της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά σε παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 18 ετών χωρίς αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πηγή: Σχετικό προϊόν: Probiotics 40 Billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.