Πεπτικά ένζυμα σε παιδιά με αυτισμό

 Πεπτικά ένζυμα σε παιδιά με αυτισμό
Ο αυτισμός είναι ένα σύνδρομο συμπεριφοράς που εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των τριών ετών και χαρακτηρίζεται από διάχυτα ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, βλάβη στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στα στερεότυπα πρότυπα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή για τον αυτισμό και η διαχείριση περιλαμβάνει εκπαίδευση, υποστηρικτική και τη διαχείριση της συμπεριφοράς.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις ιατρικές παθολογίες που σχετίζονται με τον αυτισμό. Τα συμπτώματα κυμαίνονται σε ποσοστό από 9% έως 70% με τα  περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα που εντοπίζονται να είναι η δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πρήξιμο, κοιλιακό άλγος, παλινδρόμηση, έμετος και μετεωρισμός.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις που μιλούν για μια σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου που σχετίζεται με τον αυτισμό. Αυτή η συσχέτιση δείχνει ένα πιθανό όφελος των πεπτικών ενζύμων στα γεύματα που βοηθούν στην πέψη όλων των πεπτιδίων εξορφίνης και δισακχαριτών, ειδικά για παιδιά με αυτιστική  γαστρεντερική διαταραχή. Η θεραπεία πεπτικών ενζύμων έχει πρόσφατα χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να αφαιρέσει τις εξορφίνες από το σύστημα. Αυτό βασίστηκε στη συμπληρωματική χορήγηση  μεγάλων ποσοτήτων πρωτεασών από τις διάφορες κατηγορίες πρωτεολυτικών ενζύμων και αυτά περιλαμβάνουν οξικές ή καρβοξυλικές  πεπτιδάσες, σερίνη, κυστεΐνη και πρωτεάσες ψευδαργύρου.

Οι μέχρι στιγμής θεωρίες υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα πέψης από φυσικά τρόφιμα όπως εκείνα που περιέχουν γλουτένη ή καζεΐνη μπορεί να εισέλθουν στο αίμα μέσω του βλεννογόνου και να προκληθούν αντιγονικές αποκρίσεις που επηρεάζουν άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι επωφελές για τον έλεγχο των  γαστρεντερικών προβλημάτων στους ασθενείς με αυτισμό . Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων σε παιδιά με αυτισμό και η ακόλουθη μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων σε  ομάδα παιδιών με αυτισμό στην Αίγυπτο.

Σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychopharmacology and Neuroscience, 101 ασθενείς με αυτισμό ηλικίας 3-9 ετών, τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν η μια ομάδα πεπτικά ένζυμα (ομάδα 1) ή  εικονικό φάρμακο (ομάδα 2 ) με τυχαία κατανομή. Και τα πεπτικά ένζυμα και το εικονικό φάρμακο ήταν σε μορφή σιροπιού και ήταν πανομοιότυπα σε σχήμα με σχεδόν την ίδια γεύση και χρώμα. Καθε 100 ml του διαλύματος περιείχαν: Παπαΐνη 1,6 g και πεψίνη 0,8 g. Η παπαΐνη ανήκει σε μια οικογένεια πρωτεϊνών με μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοπεπτιδασών, αμινοπεπτιδάσης, διπεπτιδυλ-πεπτιδάσες και ένζυμα με δραστικότητα τόσο της εξω- όσο και της ενδο-πεπτιδάσης, και συνδυασμού  της παπαΐνης και της πεψίνης που καταλύουν την κατανομή των πρωτεϊνών.  Οι ασθενείς έλαβαν 15 ml/ημέρα (5 ml με κάθε γεύμα, συνήθως στην αρχή του γεύματος) για 3 μήνες.

Η αξιολόγηση έγινε με την εκτίμηση της σοβαρότητας και παρακολούθηση των ασθενών χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Αξιολόγησης Αυτισμού Παιδικής Ηλικίας (CARS) και με μια κλίμακα επτά βαθμίδων (GBRS) που αξιολογεί τη συμπεριφορά του παιδιού σε μια χρονική περίοδο σε σύγκριση στην κατάστασή του πριν από τις αρχικές παρατηρήσεις. Οι παράμετροι κλίμακας για τη γενική συμπεριφορά ορίστηκαν από πολύ χειρότερα έως πολύ καλύτερα. Εκτός από αυτή τη βαθμολογία συμπεριφοράς, οι γονείς κλήθηκαν να αξιολογήσουν το παιδί τους σε πέντε επιπλέον κατηγορίες συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος (ποιότητα των κοπράνων, κοιλιακή χώρα πόνος, έμετος, ποικιλία τροφίμων), νυχτερινός ύπνος, καθημερινή ακράτεια και νυκτερινή ακράτεια. Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν από παιδοψυχίατρο στην αρχή και 3 μήνες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ομάδα ασθενών που έλαβε ενζυμική θεραπεία για 3 μήνες είχε σημαντική βελτίωση σε 4 παραμέτρους σύμφωνα με τα πρότυπα CARS και GBRS. Οι γονείς αυτής της ομάδας αξιολόγησαν σημαντικά βελτιωμένη τη συναισθηματική απόκριση, τη γενική συμπεριφορά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα (ποιότητα κόπρανα, κοιλιακό άλγος, έμετος και ποικιλία τροφίμων).  Οι παράμετροι είναι κλινικά σημαντικοί και ενθαρρύνουν τη χρήση πεπτικών ενζύμων στον αυτισμό στα παιδιά. Σε συμφωνία με τα αποτελέσματά μας, σε μια άλλη μελέτη σειράς περιπτώσεων που χρησιμοποίησαν πεπτικά ένζυμα για πρωτεΐνες, πεπτίδια, καζεΐνη και φυτικό οξύ αναφέρθηκαν βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, ιδίως την κοινωνικοποίηση και υπερδραστηριότητα και το 50% των ασθενών ανέφερε βελτιώσεις στην πέψη.

Τα πεπτικά ένζυμα είναι φθηνά, εύκολα διαθέσιμα, έχουν εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας και έχουν ήπια ευεργετική επίδραση και ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με αυτισμό και η πεπτική ενζυματική θεραπεία μπορεί να είναι μια πιθανή επιλογή στα πρωτόκολλα θεραπείας για τον αυτισμό το μέλλον.

Πηγή:
  • Khaled Saad et al.  A randomized, placebo-controlled trial of digestive enzymes in children with autism spectrum disorders. Clinical Psychopharmacology and Neuroscience 2015;13(2):188-193.
Σχετικό προϊόν: Easy Digest
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.