Πεπτικά ένζυμα σε παιδιά με αυτισμό

 Πεπτικά ένζυμα σε παιδιά με αυτισμό
Ο αυτισμός είναι ένα σύνδρομο συμπεριφοράς που εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των τριών ετών και χαρακτηρίζεται από διάχυτα ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, βλάβη στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στα στερεότυπα πρότυπα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή για τον αυτισμό και η διαχείριση περιλαμβάνει εκπαίδευση και διαχείριση συμπεριφοράς.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις ιατρικές παθολογίες που σχετίζονται με τον αυτισμό. Τα συμπτώματα κυμαίνονται σε ποσοστό από 9% έως 70% με τα  περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα που εντοπίζονται να είναι η δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πρήξιμο, κοιλιακό άλγος, παλινδρόμηση, έμετος και μετεωρισμός.

Όλο και περισσότερες ενδείξεις μιλούν για μια σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου που σχετίζεται με τον αυτισμό. Αυτή η συσχέτιση δείχνει ένα πιθανό όφελος των πεπτικών ενζύμων στα γεύματα που βοηθούν στην πέψη, ειδικά για παιδιά με αυτιστική γαστρεντερική διαταραχή. Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων σε παιδιά με αυτισμό και η ακόλουθη μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων σε ομάδα παιδιών με αυτισμό στην Αίγυπτο.

Σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychopharmacology and Neuroscience, 101 ασθενείς με αυτισμό ηλικίας 3-9 ετών, τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες για να λάβουν η μια ομάδα πεπτικά ένζυμα (ομάδα 1) και η άλλη το εικονικό φάρμακο (ομάδα 2) με τυχαία κατανομή. Οι ασθενείς έλαβαν 15 ml/ημέρα (5 ml με κάθε γεύμα, συνήθως στην αρχή του γεύματος) για 3 μήνες.

Η αξιολόγηση έγινε με την παρακολούθηση των ασθενών χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Αξιολόγησης Αυτισμού Παιδικής Ηλικίας (CARS) και με μια κλίμακα επτά βαθμίδων (GBRS) που αξιολογεί τη συμπεριφορά του παιδιού σε μια χρονική περίοδο σε σύγκριση στην κατάστασή του πριν από τις αρχικές παρατηρήσεις.

Η ομάδα ασθενών που έλαβε ενζυμική θεραπεία για 3 μήνες είχε σημαντική βελτίωση σε 4 παραμέτρους σύμφωνα με τα πρότυπα CARS και GBRS. Οι γονείς αυτής της ομάδας αξιολόγησαν σημαντικά βελτιωμένη τη συναισθηματική απόκριση, ιδίως την κοινωνικοποίηση και υπερδραστηριότητα, τη γενική συμπεριφορά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα (ποιότητα κοπράνων, κοιλιακό άλγος, έμετος και ποικιλία τροφίμων). 

Οι παράμετροι κρίθηκαν κλινικά σημαντικοί και ενθαρρύνουν τη χρήση πεπτικών ενζύμων σε παιδιά με αυτισμό. Τα πεπτικά ένζυμα είναι φθηνά, εύκολα διαθέσιμα, έχουν εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας με ήπια ευεργετική επίδραση και ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με αυτισμό. Η πεπτική ενζυματική θεραπεία μπορεί να είναι μια σημαντική επιλογή στα πρωτόκολλα θεραπείας για τον αυτισμό στο μέλλον.

Πηγή: Σχετικό προϊόν: Easy Digest
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.