Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & Θεραπεία με μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο

 Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & Θεραπεία με μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας στους ηλικιωμένους με την οστεοαρθρίτιδα γονάτου να είναι ο πιο κοινός τύπος με αίσθηση έντονου πόνου και λειτουργικούς περιορισμούς. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα και η θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας.

Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια ανακούφισης του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως οι αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και άλλοι. Οι ασθενείς με ΟΑ στο γόνατο πολλές φορές οδηγούνται σε χειρουργικές παρεμβάσεις και στην εναλλακτική ιατρική , καθώς έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Λόγω των πρόσφατων ανησυχιών για την ασφάλεια των εκλεκτικών φαρμάκων COX-2, οι ασθενείς έχουν στραφεί και σε συμπληρώματα διατροφής που δηλώνουν ασφαλέστερα για τη μακροχρόνια θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, που ως επί το πλείστο περιλαμβάνουν  γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη. Το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM) είναι ένα άλλο  συστατικό συμπληρωμάτων που χορηγείται συχνά σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη, σε κρέμες ή και κάψουλες.

Το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM) είναι ένα μόριο οργανικού θείου που μπορεί να συντεθεί από διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO) ενώ είναι και φυσικά παρόν στο ανθρώπινο σώμα αφού μεταβολιστεί από το λαμβανόμενο DMSO.

Ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στο MSM, περιλαμβάνουν χημειοπαραγωγικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη, αντι-αθηροσκληρωτική δράση, αναστολή σύνθεσης προστακυκλίνης (PGI2) και η δραστηριότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών.
Όσον αφορά το όφελος του ΜSM σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ακόμα λίγα είναι γνωστά. Σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με οστεοαρθίτιδα γόνατος που υποβλήθηκαν σε αγωγή με MSM έδειξαν μείωση του πόνου κατά 33% στην οπτική-αναλογική κλίμακα (VAS) για τον πόνο. Μια άλλη μελέτη έδειξε βελτίωση στην οπτική αναλογική κλίμακα του δείκτη οστεοαρθρίτιδας στον πόνο και στην εξασθένηση της φυσικής λειτουργίας. Αποτελέσματα από μεταανάλυση  έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των MSM και DMSO αξιολογήθηκε στη πόνο μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Η δοσολογία MSM που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη μελέτη ήταν 500 mg 3 φορές ημερησίως για 12 εβδομάδες,  μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση MSM για κλινική πρακτική, ενώ στη δεύτερη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δόση 3g δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες σε πιο κατάλληλο εύρος θεραπευτικής δοσολογίας MSM.

Όσον αφορά την ασφάλεια του MSM, στην πρώτη μελέτη αναφέρθηκαν δευτερεύουσες παρενέργειες στο γαστρεντερικό (GI) στο 5% των ασθενών , ενώ στη δεύτερη μελέτη βρέθηκαν προβλήματα GI, πονοκέφαλοι, αϋπνία, κόπωση και / ή προβλήματα συγκέντρωσης σε 57% των ασθενών της ομάδας MSM. 

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του MSM στη θεραπεία ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε δόση 3.375 g/d για 12 εβδομάδες. Αυτή η δοσολογία είναι μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στις δύο προηγούμενες κλινικές μελέτες.

Οι ασθενείς προσλήφθηκαν από τα εξωτερικά ιατρεία της Assaf Harofeh Medical Center. Σύνολο 50 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος  χωρίστηκαν στην ομάδα MSM (n = 25) ή εικονικού φαρμάκου (n = 25). Η μελέτη είναι τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, με εικονικό φάρμακο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Complementary and alternative Medicine.

Για τη μελέτη επιλέχθηκε δόση 1,125g 3 φορές την ημέρα καθαρό MSM σε 1.125 g δισκία.  Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη, 6 εβδομάδες και 12 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας.

Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος  που υποβλήθηκαν σε αγωγή με 3.375 g d MSM για 12 εβδομάδες δείχνει σημαντική βελτίωση της λειτουργίας και της συνολικής βαθμολογίας στην οπτική αναλογική κλίμακα δείκτη οστεοαρθρίτιδας (WOMAC) και στη οπτική-αναλογική κλίμακα (VAS) για τον πόνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δε βρέθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στις κλίμακες πόνου και ακαμψίας. Όσον αφορά την ασφάλεια, δεν καταγράφηκαν ανεπιθύμητα συμβάντα ή παρενέργειες σε αυτή τη δοσολογία MSM.

Συμπερασματικά, λήψη μεθυλοσουλφονυλομεθάνιου (MSM) των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος για 12 εβδομάδες έδειξε βελτίωση στον πόνο και τη σωματική λειτουργία. Περαιτέρω δοκιμές συνιστώνται για να καθοριστεί η κατάλληλη δόση MSM για την καλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Πηγή:
  • Debbi, E.M., et al (2011) Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: A randomized controlled study. BMC Complementary and alternative Medicine, 11:50.
Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.