Οστεοαρθρίτιδα & Βιταμίνη Κ

 Οστεοαρθρίτιδα & Βιταμίνη Κ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας συνήθως την άρθρωση του γόνατος, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμούς στη λειτουργικότητα του ατόμου. Η συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους. Οι επιλογές θεραπείας φαρμακολογικές και μη είναι περιορισμένες λόγω παρενεργειών ή  χαμηλής αποτελεσματικότητας  χωρίς να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη ή επιβράδυνση της  εξέλιξης της νόσου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση της βιταμίνη Κ, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της μεταλλοποίησης σε οστά και συνδέσμους. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητος συμπαράγοντας για την γάμμα-καρβοξυλίωση των πρωτεϊνών Gla, μια διαδικασία που προσδίδει λειτουργικότητα σε αυτές οι πρωτεΐνες. Αλλαγές που παρατηρούνται στην οστεοαρθρίτιδα, όπως ακατάλληλη μεταλλοποίηση χόνδρου, υπερτροφικά χονδροκύτταρα, αποπτωτικά χονδροκύτταρα και η ενδοχονδρική οστεοποίηση, μπορεί να παρουσιαστεί απουσία της λειτουργικής μορφής της  πρωτεΐνης Gla οστών και χόνδρου.

Η παρούσα έρευνα εξέτασε τη διαχρονική συσχέτιση της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ με ανάπτυξη νεοεμφανιζόμενης (περιστασιακής) ακτινογραφικής οστεοαρθρίτιδας γόνατος και δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό Ιατρικής.
Ασθενείς επιλέχθηκαν από τη μελέτη της πολυκεντρικής οστεοαρθρίτιδας (MOST) και πραγματοποιήθηκαν ακτινογραφίες γονάτου και μαγνητικές τομογραφίες κατά την έναρξη και 30 μήνες αργότερα καθώς και μέτρηση της φυλλοκινόνης (βιταμίνη Κ) κατά την έναρξη. Ακολούθως εξετάστηκε η σχέση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ προς την ακτινογραφική  οστεοαρθρίτιδα γόνατος και τις βλάβες χόνδρου με βάση το MRI.

Διαπιστώθηκε ότι στην έναρξη το 9,2% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ. 14,5% των ατόμων που δεν είχαν ραδιογραφική οστεοαρθρίτιδα γόνατος κατά την έναρξη εμφάνισαν περιστασιακή ραδιογραφική οστεοαρθρίτιδα στην παρακολούθηση μετά από 30 μήνες .  Η συχνότητα της ακτινογραφικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ήταν σε ποσοστό 21,2% στα γόνατα των ατόμων που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έναντι 13,9% ασθενών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ. 

Σε περαιτέρω ανάλυση, διαπιστώσαμε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμβάντων οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο σε ένα ή και στα δύο γόνατα σε σύγκριση με τη μη εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Σε αυτή την πρώτη διαχρονική μελέτη που αξιολογεί τη σχέση της βιταμίνης Κ με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συσχετίστηκε με την ανάπτυξη τόσο της νέας έναρξης ραδιογραφικής οστεοαρθρίτιδας γόνατος και νέων αλλοιώσεων του χόνδρου στα γόνατα χωρίς οστεοαρθρίτιδα αλλά και σε βλάβες του  χόνδρου αντίστοιχα. Αυτά τα αποτελέσματα συμπληρώνουν και επεκτείνουν τα ευρήματα των προηγούμενων μελετών που βασίζονται σε ακτινογραφίες επιδεικνύοντας ένα ρόλο για τη βιταμίνη Κ στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά στην κλινική εφαρμογή, δεδομένου ότι πιθανόν η συμπλήρωση με βιταμίνη Κ να αποτελεί μια απλή και ανέξοδη θεραπεία για την  οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μια κατάσταση που ενώ είναι τόσο διαδεδομένη οδηγεί σε μείωση της λειτουργικότητας, στερείται αποτελεσματικής θεραπείας.

Πηγη:
  • Misra Devyani et al. 2013. Vitamin K deficiency is associated with incident knee osteoarthritis. The American journal of medicine, 126(3), 243-248.
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.