Νικοτιναμίδιο & Οστεοαρθρίτιδα

 Νικοτιναμίδιο & Οστεοαρθρίτιδα
Η παρούσα πιλοτική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Inflammation Research και είχε σκοπό να εξετάσει τη δράση του νικοτιναμιδίου σε παραμέτρους της οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις πιο κοινές και εξελισσόμενες παθήσεις του αναπτυγμένου κόσμου με σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανόηση των βασικών μηχανισμών της οστεοαρθρίτιδας, εντούτοις η ιατρική θεραπεία παραμένει συμπτωματική και περιλαμβάνει τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά, αντισπασμωδικά και στεροειδή ανά διαστήματα. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη και πρόοδο της νόσου.

Ο γιατρός William Kaufman, πραγματοποίησε λεπτομερείς αξιολογήσεις ασθενών με ρευματοειδή και οστεοαρθρίτιδα  με μεγάλες δόσεις νικοτιναμιδίου (μορφή βιταμίνηε Β3). Ανέφερε βελτιώσεις στις κοινές  λειτουργίες, στο εύρος κίνησης, αυξημένη μυϊκή αντοχή και μείωση του χρόνου καθιστικής δραστηριότητας σ τους ασθενείς, ξεκινώντας μετά από ένα έως τρεις μήνες θεραπείας και με διάρκεια από ένα έως και τρία χρόνια. Η παρούσα πιλοτική έρευνα είναι μια τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο με διάρκεια 3 μήνες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Εβδομήντα δύο ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα συμμετείχαν στη  θεραπεία με νικοτιναμίδιο ή  λήψη εικονικού φαρμάκου για 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς στην ομάδα που λάμββανε νικοτιναμίδιο λάμβαναν 6 κάψουλες την ημέρα (500mg/κάψουλα), για 12 εβδομάδες Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και αξιολογήσεις για τον γενικό πόνο, πόνους αρθρίτιδας, κοινό εύρος κίνησης και ευελιξία, ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων, εξετάσεις αίματος, ηπατική λειτουργία, επίπεδα χοληστερόλης, ουρικού οξέως, και σακχάρου νηστείας. Παρακολουθήθηκε και η συμμόρφωση των ασθενών με ένα φύλλο καταγραφής χαπιών και μια συνέντευξη.

Το γενικό αντίκτυπο της αρθρίτιδας βελτιώθηκε κατά 29% στα άτομα που έλαβαν συμπληρωματική λήψη νικοτιναμιδίου, ενώ επιδεινώθηκε κατά 10% στα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα επίπεδα πόνου δεν μειώθηκαν αλλά τα άτομα που έλαβαν νικοτιναμίδιο παρατηρήθηκε ότι μείωσαν κατά 13% τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Στην ομάδα του νικοτιναμιδίου  μειώθηκε η καθίζηση των ερυθροκυττάρων κατά 22% και  αυξήθηκε η κινητικότητα των αρθρώσεων κατά 4,5 μοίρες έναντι της ομάδας ελέγχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες αλλά ελαφρώς  υψηλότερα στην ομάδα νικοτιναμιδίου.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το νικοτιναμίδιο μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, βελτιώνοντας  το αντίκτυπο της οστεοαρθρίτιδας, την κοινή ευελιξία, μειώνοντας τη φλεγμονή, και επιτρέποντας μια μείωση των τυπικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Πιο εκτεταμένη αξιολόγηση μελετών απαιτείται για τη διασαφήνιση του ακριβής μηχανισμού του νικοτιναμιδίου αλλά και της δοσολογίας.

Πηγή:
 • Jonas, W. B., Rapoza, C. P., & Blair, W. F. (1996). The effect of niacinamide on osteoarthritis: a pilot study. Inflammation Research, 45(7), 330-334.
Σχετικό προϊόν: Anoson
Σχόλια Πελατών
vasilis (2019-03-28 14:22:50)
5/5
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.