Νέα δεδομένα στη συμπληρωματική χορήγηση γλυκοζαμίνης & χονδροϊτίνης

 Νέα δεδομένα στη συμπληρωματική χορήγηση γλυκοζαμίνης & χονδροϊτίνης
Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη, με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις ποιότητας ζωής. Δυστυχώς, για πολλά άτομα που υποφέρουν από τον πόνο και τη δυσκαμψία της  οστεοαρθριτικής άρθρωσης,  οι μη χειρουργικές μέθοδοι είναι αναποτελεσματικοί.  Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την εμφάνιση της νόσου και επιπλέον η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και σύνθετη και η πορεία της δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Ο εκφυλισμός του χόνδρου, ο οστικός ερεθισμός, η αρθρική υπερτροφία και το φλεγμονώδες και πρωτεολυτικό περιβάλλον αρθρικού υγρού είναι τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας της νόσου.

Αν και η παραγωγή και η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχει αυξηθεί, η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλεια είναι αμφισβητήσιμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης  πεπτικού έλκους, η νεφρική υπέρταση και η αιμορραγία είναι προβλήματα που προκύπτουν ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ υπάρχουν δεδομένα ότι ίσως να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό του χόνδρου. Συγκεκριμένα, η ιβουπροφένη και η φαινοπροφένη in vitro μείωσαν τη σύνθεση γλυκοζαμινογλυκάνης στο χόνδρο σε σκύλους και η ινδομεθακίνη έδειξε ότι επιταχύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Η γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη ως αναπόσπαστα στοιχεία της χονδροειδής μήτρας, χρησιμοποιούνται τοπικά στη θεραπεία του αρθριτικού πόνου.  Ο ρόλος τους στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας δεν υπήρξε επιστημονικά τεκμηριωμένος. 

Ο υαλώδης χόνδρος είναι εξειδικευμένος συνδετικός ιστός όπου αποτελείται από κολλαγόνο, κυρίως τύπος II, με το υπόλοιπο της ουσίας του να αποτελείται κυρίως από μόρια πρωτεογλυκάνης. Το τμήμα πρωτεογλυκάνης δίνει στον υαλώδη χόνδρο μια ιξώδη, ελαστική ελαστικότητα και τα μόρια πρωτεογλυκάνης αποτελούνται από πολλές μακράς αλύσου γλυκοζαμινογλυκάνες συνδεδεμένες με μια πρωτεΐνη πυρήνα. Αυτά τα μόρια πρωτεογλυκάνης συνδέονται περαιτέρω μαζί σε ένα νήμα υαλουρονικού οξέος που σχηματίζει ένα μεγάλο συσσωμάτωμα πρωτεογλυκανικό μακρομόριο. Η διατήρηση αρθρικού χόνδρου και αρχιτεκτονικής αρθρώσεων βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ υποβάθμισης και σύνθεσης αυτών των συνιστωσών μήτρας. Η οστεοαρθρίτιδα αντιπροσωπεύει απώλεια αυτής της ομοιόστασης, καθώς η υποβάθμιση υπερβαίνει σύνθεση. Οι μηχανισμοί υποκίνησης αυτής της μεταβολικής αλλαγής δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αν και η αιτιολογία φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική. Το τελικό μονοπάτι στο χόνδρο η διάσπαση είναι μια ανισορροπία μεταξύ των πρωτεϊνασών, η οποία διασπά τα συστατικά της μήτρας και αναστολείς πρωτεϊνάσης.

Αν και μερικά στοιχεία δείχνουν ότι η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του χόνδρου, οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από in vitro μελέτες ή από ζώα. Αυτές οι επιδράσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί στον άνθρωπο σε in vivo μοντέλα, ούτε έχει αποδειχθεί ότι παρατηρήθηκαν οι μεταβολικές αποκρίσεις σε γηρασμένο ή αρθριτικό χόνδρο.

Και οι δύο παράγοντες φαίνεται να τονώνουν την παραγωγή της χονδροειδής μήτρας και να ρυθμίζουν την παραγωγή πρωτεολυτικών ενζύμων. Αυτά τα προϊόντα σχετίζονται με βελτιωμένα χαρακτηριστικά αρθρικού υγρού και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Γλυκοζαμίνη
Eξετάστηκαν in vitro, οι επιδράσεις της κρυσταλλικής θειικής γλυκοζαμίνης στο μεταβολισμό των καλλιεργημένων ανθρώπινων αρθρικών χονδροκυττάρων που απομονώθηκαν από οστεοαρθριτικό αρθρικό χόνδρο. Οι ειδικές ραδιοανοσοδοκιμές για το κολλαγόνο τύπου II και την πρωτεογλυκάνη ανθρώπινου χόνδρου καθόρισαν την παραγωγή πρωτεογλυκάνης και τα χονδροκύτταρα αυξήθηκαν με τη θειική γλυκοζαμίνη, ενώ η σύνθεση DNA και το κολλαγόνο τύπου II δεν τροποποιήθηκαν. Η από του στόματος γλυκοζαμίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική στην αντικατάσταση μορίων πρωτεογλυκάνης που μπορεί να αλλοιωθούν σε καταστάσεις ασθένειας όπως η οστεοαρθρίτιδα. Αν και η γλυκοζαμίνη δεν έχει άμεση επίδραση στην κυκλοοξυγενάση και μη δραστικότητα κατά η σεροτονίνη, η βραδυκινίνη ή η ισταμίνη, έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω άλλων ανοσολογικών μεσολαβητών της φλεγμονώδους απόκρισης. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η γλυκοζαμίνη μπορεί να είναι ευνοϊκή στην ισορροπία μεταξύ της υποβάθμιση και της σύνθεσης της μήτρας χόνδρου.

Θειική χονδροϊτίνη
Η θειική χονδροϊτίνη φαίνεται να έχει παρόμοιες ιδιότητες όπως η γλυκοζαμίνη και επηρεάζει πολλά από τα ίδια μονοπάτια που εμπλέκονται σε διέγερση χονδροκυττάρων,, πρωτεολυτική αναστολή ενζύμου και καταστολή φλεγμονώδους μεσολαβητή. Σε μοντέλα κουνελιών με αποικοδόμηση πρωτεογλυκάνης που προκαλείται από χυμοπαπαΐνη, ζώα που δεν έλαβανσυμπλήρωμα θειικής χονδροϊτίνης κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν σημαντική μείωση στην περιεκτικότητα σε πρωτεογλυκάνη. Ωστόσο, τα ζώα που έλαβαν στοματική ή ενδομυϊκή χονδροϊτίνη είχαν σημαντικά υψηλότερη πρωτεογλυκάνη χόνδρου. Όμοια αποτελέσματα ελήφθησαν in vitro, όπου καλλιέργειες χονδροκυττάρων που καλλιεργούνται σε θειική χονδροϊτίνη είχαν μία αυξημένη συγκέντρωση πρωτεογλυκάνης στη περιτοναϊκό μήτρα, με δοσοεξαρτώμενη μείωση της κολλαγονολυτικής δραστηριότητας. 

Η θειική χονδροϊτίνη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την κατευθυντική χημειοταξία των ανθρώπινων λευκοκυττάρων, μειώνοντας τη φαγοκυττάρωση και την απελευθέρωση της λυσοζύμης και την προστασία η μεμβράνη πλάσματος από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Τα δεδομένα από την ίδια μελέτη τεκμηρίωσαν σημαντική αύξηση του ιξώδους του αρθρικού υγρού και του υαλουρονικού οξέος μετά από 10 ημέρες από του στόματος συμπλήρωσης με θειική χονδροϊτίνη (800 mg / ημέρα).

Κλινικές δοκιμές
Πραγματοποιήθηκαν αρκετές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές με γλυκοζαμίνη με τα προφανή οφέλη να είναι βελτιωμένος πόνος και εύρος κίνησης,  αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και ανακούφιση πόνου με την από του στόματος χορήγηση της θειικής γλυκοζαμίνης. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το 73,3% των ασθενών βελτιώθηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας στη μελέτη των 30 ημερών έναντι 41,3%. Σε άλλες δοκιμές με από του στόματος χορήγηση γλυκοζαμίνης, ενδομυϊκά και ενδοαρθρικά προϊόντα γλυκοζαμίνης, απέδειξαν  μεγάλη διάρκεια ανακούφισης πόνου, βελτιωμένη εμβέλεια κίνησης και λιγότερο πρήξιμο. Μελέτες σύγκρισης με γλυκοζαμίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν δείξει ευνοϊκά αποτελέσματα, με τη γλυκοζαμίνη να έχει μια αργή αλλά προοδευτική και πιο μακροχρόνια επίδραση. Η υδροχλωρική γλυκοζαμίνη δοκιμάστηκε σε μία μελέτη ομάδα 118 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος για 8 εβδομάδες. Σύμφωνα με το καθημερινό ημερολόγιο καταγραφής από κάθε μέλος της μελέτη φάνηκε σημαντικά μικρότερος πόνος με τη συμπλήρωση με γλυκοζαμίνη σε σχέση με το εικονικό φάρμακο και το εύρος κίνησης του γόνατος ήταν σημαντικά καλύτερο στο τέλος της μελέτης σε ασθενείς που έλαβαν γλυκοζαμίνη.

Προϊόντα που περιέχουν η χονδροϊτίνη ως το μοναδικό συστατικό ισχυρίζονται ότι έχει ευεργετική δράση αποτελέσματα για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Αρκετές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν τα οφέλη της θειικής χονδροϊτίνης και έχει φανεί να είναι αποτελεσματική κατά της οστεοαρθρίτιδας στη μείωση του πόνου και βελτίωση της κοινής λειτουργίας. Μια πιο πρόσφατη μελέτη κατέδειξε την ικανότητα της χονδροϊτίνης να μειώνει σημαντικά τον αριθμό των αρθρώσεων που εμπλέκονται στην οστεοαρθρίτιδα λόγω της ανικανότητας να σταματήσει η εξέλιξη του σε μια συγκεκριμένη άρθρωση.

Συνδυασμός γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης
Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει μια συνεργική δράση όταν η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη χορηγούνται μαζί. Επειδή κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης, το σώμα φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα όταν τα δύο λαμβάνονται ταυτόχρονα.

Ο επιπολασμός της αρθρίτιδας συνεχίζει να αυξάνεται και είναι σήμερα η κύρια χρόνια κατάσταση που αναφέρεται στους ηλικιωμένους. Οι περιορισμοί της οστεοαρθρίτιδας υπερισχύουν αυτών του διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Η γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη αποτελούν τις δύο πιο γνωστές εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιούνται συχνά στην Ευρώπη, την Ασία, τη Ρωσία και την Αμερική.

Πηγή:
  • Owens, S.,Wagner, P., Vangsness Jr, C.T. (2004) Recent Advances in Glucosamine and Chondroitin Supplementation. The Journal of Knee Surgery, 17: 185-193.
Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.