Μικροβίωμα του παχέος εντέρου: Εισαγωγή στην έννοια των Πρεβιοτικών

 Μικροβίωμα του παχέος εντέρου: Εισαγωγή στην έννοια των Πρεβιοτικών
Η ανθρώπινη μικροβιακή εντερική χλωρίδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ξενιστών, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει στη παρούσα μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου σε μια πιο βιώσιμη κοινότητα.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την αύξηση των βακτηριακών ομάδων όπως το Bifidobacterium και το Lactobacillus που θεωρούνται ότι ασκούν ιδιότητες προαγωγής της υγείας. Τα προβιοτικά, που ορίζονται ως μικροβιακά συμπληρώματα διατροφής που επηρεάζουν θετικά τον ξενιστή βελτιώνοντας την εντερική τους μικροβιακή ισορροπία, έχουν χρησιμοποιηθεί για να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος  του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι παροδικές.

Αντίθετα, τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων που επηρεάζουν ευεργετικά τον ξενιστή διεγείροντας επιλεκτικά την ανάπτυξη και ή τη δραστικότητα ενός περιορισμένου αριθμού βακτηριακών ειδών που έχουν ήδη κατοικήσει στο παχύ έντερο και έτσι προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία των ξενιστών. Η πρόσληψη των πρεβιοτικών μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά το μικροβιακό περιβάλλον, αυξάνοντας τον αριθμό των συγκεκριμένων βακτηρίων και τροποποιώντας έτσι τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Οι μη αφομοιώσιμοι ολιγοσακχαρίτες και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες αποτελούν τα πρεβιοτικά. Έχουν αποδειχθεί ότι διεγείρουν την ανάπτυξη ενδογενών βιφιδοβακτηρίων, τα οποία, μετά από μια σύντομη περίοδο διατροφής, κατακλύζουν τα ανθρώπινα κόπρανα. Επιπλέον, τα πρεβιοτικά ρυθμίζουν το μεταβολισμό των λιπιδίων, πιθανότατα μέσω προϊόντων ζύμωσης. Συνδυάζοντας το σκεπτικό των πρε- και προβιοτικών, προτείνεται η έννοια της συμβίωσης για να χαρακτηρίσουν κάποια συστατικά τροφίμων με ενδιαφέρουσες διατροφικές ιδιότητες που καθιστούν αυτές τις ενώσεις υποψήφιες ως λειτουργικά συστατικά τροφίμων που προωθούν την καλύτερη υγεία.

Πηγή:
  • Gibson, G. R. & Roberfroid, M. B. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J. Nutr. 125, 1401–1412 (1995).
Σχετικό προϊόν: Probiotics 40 Billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.