Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ στη θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας γόνατος

 Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ στη θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας γόνατος
Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία συνεπάγεται την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και την αναδιαμόρφωση του παρακείμενου οστού, είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας με τις τρέχουσες θεραπείες να περιλαμβάνουν έναν αριθμό μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ενδοαρθρικών ενέσεων κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικού οξέος και άλλων οπιοειδών αναλγητικών, για την ανακούφιση του σοβαρού πόνου.

Οι θεραπείες μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα, εντούτοις η τελική τους επίδραση στην παθοφυσιολογική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας είναι περιορισμένη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μη μετουσιωμένο συμπλήρωμα κολλαγόνου (UC-II) είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, παρέχοντας σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal και σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του UC-II σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και το GC ( συμπληρωματική Γλουταμίνη και χονδροϊτίνη ), το οποίο είναι ένα ευρέως διαθέσιμο συμπλήρωμα που  χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων.

Το προϊόν μελέτης UC-II λήφθηκε από το στέρνο κοτόπουλου και κατασκευάστηκε κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες καλής παρασκευαστικής πρακτικής ( cGMP ). Εξετάστηκαν συνολικά 234 άτομα, 40-75 ετών με διάγνωση μέτριας ή σοβαρής οστεοαρθρίτιδας στο ένα ή και στα δύο γόνατα.

Ο στόχος αυτής της τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής είναι να αξιολογηθεί η ικανότητα του UC-II να βελτιώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, μετρούμενη με συνολική βαθμολογία WOMAC, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και το GC. Οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν σε όλες τις επισκέψεις της 1ης μέρας, 7ης, 30ης , 60ης , 90ης, 120ης, 150ης και 180ης, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών WOMAC, VAS και LFI. Η δοκιμή για το εύρος κίνησης του γονάτου(ROM) γινόταν σε κάθε επίσκεψη, ενώ η συλλογή αίματος και ούρων διενεργήθηκε την 1η μέρα και την 180η μέρα.
 
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν UC-II παρουσιάζουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα έναντι αυτών που συμπληρώθηκαν με εικονικό φάρμακο ή συμπλήρωμα GC. Οι μειώσεις και στις τρεις επιμέρους κλίμακες WOMAC συνέβαλαν στη βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας WOMAC που παρατηρήθηκε στα άτομα με συμπληρωματική λήψη με UC-II.

Αντίθετα, η συμπληρωματική χορήγηση GC απέτυχε να προκαλέσει σημαντική βελτίωση των βαθμολογιών WOMAC, VAS ή LFI έναντι του εικονικού φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα άλλης έρευνας, στην οποία αναφέρεται μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του γόνατος μετά από 90 ημέρες συμπλήρωσης UC-II απ’ ότι παρατηρήθηκε με την GC.

Μια μεγαλύτερη μείωση στις βαθμολογίες συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας γονάτου παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων με βασικά επίπεδα ορού Πρωτεΐνης χόνδρου (COMP) ≥285 ng / mL και λήψη συμπληρώματος UC-II.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το UC-II οδήγησε σε σημαντικά βελτιωμένη λειτουργία γόνατος σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα μέχρι την 180η ημέρα, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο και την GC, ενώ παρατηρήθηκε καλή ανεκτικότητα.

Πηγή:
Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2015). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal15(1), 14.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.