Μείωση περιβαλλοντικού στρες με θεραπεία τυροσίνης

 Μείωση περιβαλλοντικού στρες με θεραπεία τυροσίνης
Σε καταστάσεις στρες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ο κύκλος εργασιών της νορεπινεφρίνης αυξάνεται και ταυτόχρονα το απόλυτο επίπεδό της μειώνεται. Σε μελέτες στα ζώα έχει φανεί ότι η τυροσίνη, όταν ληφθεί απότομα ή μέσω της δίαιτας, τα προστατεύει από τις νευροχημικές και συμπεριφοριστικές επιδράσεις που προκαλούνται από οξείς στρεσογόνους παραγόντες.

Η τυροσίνη είναι ένα μεγάλο αμινοξύ που βρίσκεται στις διαιτητικές πρωτεΐνες και είναι πρόδρομο της νορεπινεφρίνης, ντοπαμίνης και επινεφρίνης. Σε στρεσογόνες περιπτώσεις οι εξαιρετικά ενεργοί κατεχολαμινεργικοί νευρώνες μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση πρόδρομου έτσι ώστε η σύνθεση κατεχολαμινών να είναι σε ισορροπία με τα αυξημένα ποσά νευροδιαβιβαστών που εκκρίνονται.

Συγκεκριμένα νοραδρενεργικοί νευρώνες επηρεάζουν την προσοχή, την εοιμότητα, την κινητική δραστηριότητα και το άγχος. Επομένως, η τυροσίνη μπορεί να έχει ρόλο στην προστασία έναντι στις ανεπιθύμητες συμπεριφοριστικές επιδράσεις προερχόμενες από το οξύ στρες εμποδίζοντας την εξάντληση της νορεπινεφρίνης σε αυτούς τους νευρώνες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Brain Research bulletin εξέτασε κατά πόσο η τυροσίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που εκτίθενται σε απότομες στρεσογόνες καταστάσεις όπως το κρύο και η υποξία.

23 στρατιώτες ηλικίας 18-20 χρονών συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή και όλοι εκτίθονταν δύο φορές σε δύο επίπεδα περιβαλλοντικού στρες, ήπιες και έντονες συνθήκες κρύου και υποξίας με υψηλά επίπεδα υγρασίας και υψηλό υψόμετρο. Επίσης υπήρχε και κατάσταση ελέγχου σε φυσιολογική θερμοκρασία και συνθήκες πίεσης. Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν και με εικονικό φάρμακο και με λήψη τυροσίνης με αντισταθμισμένες δόσεις και για τις τρεις περιβαλλοντικές συνθήκες και εκτίθονταν για περίπου 4,5 ώρες την ημέρα.

Η τυροσίνη ή το εικονικό φάρμακο λαμβάνονταν σε κάψουλες σε δύο ίσες δόσεις, η κάθε κάψουλα περιείχε 300mg τυροσίνη. Η πρώτη δόση (50mg/kg) λαμβανόταν πριν την έκθεση στο στρεσογόνο περιβάλλον και η δεύτερη (50mg/kg) 40 λεπτά αργότερα, με τη συνολική δόση να αντιστοιχεί στο 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης.

Παρατηρήθηκαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων, η διάθεση, η γνωσιακή αντίληψη, ο χρόνος αντίδρασης και η επαγρύπνηση, δεδομένου ότι το κρύο και το υψηλό υψόμετρο είναι περιβάλλον που προκαλούν ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τα συμπτώματα και τη διάθεσή τους, τεστ για έλεγχο της γνωσιακής λειτουργίας. 

Από τα αποτελέσματα της δοκιμής, ο κάθε συμμετέχοντας επηρεάστηκε διαφορετικά από την έκθεση στο περιβαλλοντικό στρες. Η τυροσίνη, μείωσε σημαντικά πολλές επιπτώσεις στη συμπεριφορά που προέρχονται από την έκθεση στο περιβαλλοντικό στρες, κρύο και υποξία.

Επίσης χορήγηση τυροσίνης μείωσε συμπτώματα πονοκεφάλων, κρύου, άγχους, κούρασης, μυϊκής αδυναμίας και υπνηλίας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Φάνηκε ότι η συμπλήρωση τυροσίνης μείωσε τη ζαλάδα, σύγχυση, λύπη και ένταση και οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι μπορούσαν να σκεφθούν πιο καθαρά.
Όπως είναι αναμενόμενο, η έκθεση στο κρύο και την υποξία αυξάνει το περιβαλλοντικό στρες και μειώνει την γνωσιακή λειτουργία. Ωστόσο φάνηκε ότι χορήγηση της τυροσίνης μείωσε και πολλά από τα συμπτώματα της μειωμένης γνωσιακής λειτουργίας.

Η τυροσίνη φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση σε περιβαλλοντικό στρες και ειδικά σε περιπτώσεις με μεγάλη ανεπάρκεια λειτουργίας κατεχολαμινεργικής δράσης, καθώς περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την ευεργετική δράση της τυροσίνης σε άλλες στρεσογόνες καταστάσεις.

Πηγή:
  • Banderet, L.E and Lieberman, H.R. (1989). Treatment with tyrosine, a neurotransmitter precursor, reduces environmental stress in humans. Brain Research Bulletin, 22:759-762
Σχετικό προϊόν: Neuro Balance
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.