Μαστίχα Χίου & Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου

 Μαστίχα Χίου & Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου
Το Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού είναι ένα gram-αρνητικό σπειροειδές βακτήριο που αποικεί στο στομάχι. Η μόλυνση με το Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού είναι αιτιολογικώς συνδεδεμένη με τη γαστρίτιδα, πεπτική ασθένεια έλκους, πρωτοπαθή Β-γαστρικό και αδενοκαρκίνωμα του στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει και απαιτούνται τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά και ένα κατασταλτικό οξύ για την επίτευξη εξάλειψης του, με πολύ συχνή την απόκτηση αντίστασης στην αντιμικροβιακή αγωγή.

Η μαστίχα Χίου είναι φυσική ρητίνη από το Pistacia Lentiscus var Chia. Η μαστίχα εκκρίνεται σε μορφή δακρύων και τα εκκρίματα είναι ένα κομμιώδες, καθαρό υγρό, το οποίο στερεοποιείται μετά από 15-20 ημέρες και ταξινομείται σύμφωνα με το χρώμα του.

Έχουν υπάρξει αναφορές για τη φαρμακευτική δράση της μαστίχας στις γαστρεντερικές διαταραχές από την αρχαιότητα. Προηγούμενες μελέτες έχουν κάποια επίδραση της μαστίχας στην επούλωση πεπτικών έλκων στους ανθρώπους.
Ο στόχος της παρούσας ελεγχόμενης πιλοτικής μελέτης είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της μαστίχας Χίου ως μόνη θεραπεία ή σε συνδυασμό με την αναστολή της αντλίας πρωτονίων για εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Η παρούσα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Γαστρεντερολογικό τμήμα του Γενικού νοσοκομείου της Χίου (Σκυλίτσειο). Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε ενδοσκόπηση γαστεντερικού και ήταν θετικοί στην παρουσία του ελικοβακτηριδίου και η μόλυνση είχε ταυτοποιηθεί με εξέταση ουρίας.

Στη συνέχεια με τυχαία κατανομή οι 52 συμμετέχοντες χωρίστηκαν στην ομάδα που λάμβανε χαμηλή δόση μαστίχας Χίου (350mg τρεις φορές την ημέρα για 14 ημέρες) στην ομάδα που λάμβανε υψηλή δόση μαστίχας Χίου (1g τρεις φορές την ημέρα για 14 ημέρες), στην ομάδα που λάμβανε διπλή φόρμουλα με μαστίχα Χίου (350mg τρεις φορές την ημέρα για 14 ημέρες) και παντοπραζόλη και η άλλη ομάδα λάμβανε τριπλή θεραπεία με παντοπραζόλη, αμοξυκιλλίνη και κλαριθρομυκίνη για 10 μέρες. 5 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, εξετάστηκε η εκρίζωση με δεύτερη εξέταση ουρίας.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι επιτεύχθηκε εκρίζωση ελικοβακτηριδίου σε ποσοστά στην ομάδα Α 30,8%, στην ομάδα Β3 38,5%, στην ομάδα Γ καθόλου και στην ομάδα Δ το 76,92% τω ασθενών. Αυτό δείχνει ότι η Μαστίχα Χίου έχει κάποια δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επίσης, φάνηκε ότι ο συνδυασμός θεραπείας με μαστίχα και παντοπραζόλη ήταν αναποτελεσματικός στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου.

Τα συστατικά, τα οποία μπορεί να συνεισφέρουν στην θεραπευτική αγωγή της μαστίχας  ανήκουν στην ομάδα των μονο και τερπενοειδών (απαραίτητα λιπαρά) (Barraetal.2007) και τριτερπενοειδών (μαστιχαδιενοϊκό οξύ). Προηγούμενες μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι η ακατέργαστη μαστίχα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενώ σε άλλη έρευνα φάνηκε ότι το όξινο κλάσμα της μαστίχας που περιέχει τριτερπενικό οξύ που συνιστά  περίπου 50% της συνολικής βαρύτητας της αντιδραστικής δραστικότητας κατά του ελικοβακτηριδίου. Συγκεκριμένα το moronic acid φαίνεται να είναι ισχυρό αντιβιοτικό όχι μόνο έναντι του ελικοβακτηρδίου αλλά και σε άλλα βακτηρίδια.

Συμπερασματικά, στην παρούσα πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine επιβεβαιώθηκε η πιθανή αντιβακτηριακή δράση της Μαστίχας Χίου έναντι του ελικοβακτηριδίου πυλωρού in vivo και η ικανότητά της το απομακρύνει από τους ασθενείς.

Πηγή:
 • Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Giannikopoulos G. The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomised pilot study. Phytomedicine 2010;17:296-299.
Σχετικό προϊόν: L-Glutamine & Chios Mastiha
Σχόλια Πελατών
Σταμουλη Κυριακή (2020-06-14 09:57:43)
5/5
"Σας ευχαριστώ πολύ γιατί με βοήθησε το άρθρο σας!!! "
Natural Doctor Orders:
"Αγαπητή κ. Σταμούλη σας ευχαριστούμε! "
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.