Μαστίχα Χίου ως βακτηριοκτόνο κατά το Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου

 Μαστίχα Χίου ως βακτηριοκτόνο κατά το Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου
Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη από ένα αειθαλές δέντρο που καλλιεργείται στις χώρες της μεσογείου.
Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Chemotherapy αξιολογήθηκε η αντιβακτηριακή δράση της μαστίχας, της ρητίνης που λαμβάνεται από το δέντρο Pistacia lentiscus, έναντι κλινικών απομονωμένων στελεχών του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. 

Αυτή η ουσία ήταν γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση δυσλειτουργίας ανώτερης οδού, γαστρικό άλγος, δυσπεψία και πεπτικό έλκος. Η μαστίχα έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία καλοήθη πεπτικού έλκους και ελκών δωδεκαδακτύλου.

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι ο προσδιορισμός της αντιβακτηριακής δραστικότητας της μαστίχας Χίου κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Τα στελέχη που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν 12 πρόσφατα προϊόντα απομόνωσης ασθενών, 4 ευαίσθητα σε κλαριθρομυκίνη και μετρονιδαζόλη, 4 ανθεκτικά σε κλαριθρομυκίνη και 4 ανθεκτικά στη κλαριθρομυκίνη και μετρονιδαζόλη.

Οι ελάχιστες βακτηριοκτόνες συγκεντρώσεις ελήφθησαν με δοκιμασία μικροαραίωσης. Παρασκευάστηκε ένα διάλυμα μαστίχας σε αιθανόλη σε συγκέντρωση 40.000 μg/ml και αραιώθηκε στην καλλιέργεια ζωμού για τελική συγκέντρωση από 2000 έως 1.9 μg / ml. Το μέγεθος ενοφθαλμισμού που χρησιμοποιήθηκε ήταν 107 ελικοβακτηρίδια πυλωρού ανά ml. Οι καλλιέργειες επωάστηκαν σε 37 ° C σε καπνόφιλη ατμόσφαιρα (10% CO2). Η ελάχιστη συγκέντρωση του φαρμάκου που απαιτείται για να σκοτώσει το 99,9% των βακτηρίων στο μέσο μετά από επώαση 24 ωρών προσδιορίστηκαν με διεξαγωγή υποπολλαπλασίων σε πλάκες άγαρ.

Η Μαστίχα φάνηκε να είναι αποτελεσματικό βακτηριοκτόνο κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Σκότωσε το 50% των στελεχών που ελέγχθηκαν σε συγκέντρωση 125 μg/ml . Τα τέσσερα στελέχη που είναι ευαίσθητα σε κλαριθρομυκίνη και μετρονιδαζόλη παρεμποδίστηκαν κατά 62,5 μg/ml.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας δείχνουν ότι η μαστίχα έχει αρκετά καλή αντιβακτηριακή δραστηριότητα κατά του Ηelicobacter Pylori. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να καθιερωθεί ο ρόλος της μαστίχας  στη θεραπεία του πεπτικού έλκους σε μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο πυλωρού.

Πηγή:
  • Marone P, Bono L, Leone E, Bona S, Carretto E, Perversi L. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against Helicobacter pylori. J Chemother 2001;13:611-614.
Σχετικό προϊόνL-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.