Μαγνήσιο και ο ρόλος του στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D

 Μαγνήσιο και ο ρόλος του στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D
Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή από ερευνητές του Vanderbilt-Ingram Cancer Center τονίζεται η σημαντικότητα του μαγνησίου στη βελτιστοποίηση της κατάστασης των επιπέδων της βιταμίνης D, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα D και σε μείωση των επιπέδων σε άτομα με υψηλά επίπεδα.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition στο τεύχος Δεκεμβρίου, και ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί κατά πόσον η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου επηρεάζει τον μεταβολισμό της βιταμίνης D, που εξαρτάται από την αρχική συγκέντρωση της 25-υδροξυβιταμίνης D[25(OH)D].

Η μελέτη συμπεριλάμβανε 180 συμμετέχοντες, ηλικίας 40-85 ετών, ενώ αποτελεί μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, που διεξάχθηκε ανεξάρτητα στα πλαίσια της δοκιμής της εξατομικευμένης πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου (PPCCT). Η τυχαιοποιημένη μελέτη περιλάμβανε 250 άτομα συνολικά, που θεωρούντο ότι διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η συμπληρωματική δόση τόσο για το μαγνήσιο, όσο και για το εικονικό φάρμακο προσαρμόστηκε με βάση τις διαιτητικές προσλήψεις. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν με τυχαίο τρόπο στην ομάδα παρέμβασης και εικονικού φαρμάκου.

Μετρήσεις σε αλλαγές της 25-υδροξυβιταμίνης D3 του πλάσματος [25(OH)D3], 25-υδροξυβιταμίνης D2 [25(OH)D2], 1,25-διϋδροξυβιταμίνης D3, 1,25- διϋδροξυβιταμίνης D2 και 24,25 διϋδροξυβιταμίνης D3 [24,25 (ΟΗ) 2D3] πραγματοποιήθηκαν με υγρή χρωματογραφία - φασματομετρία μάζας.

Οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων που έλαβαν συμπληρωματικά μαγνήσιο στις συγκεντρώσεις 25(OH)D3, 25(OH)D2 και 24,25(OH)2D3 στο πλάσμα ήταν σημαντικά διαφορετικές συγκριτικά με τις αρχικές συγκεντρώσεις 25(ΟΗ)D.

Το συμπλήρωμα μαγνησίου οδήγησε σε αύξηση της συγκέντρωσης 25(OH)D3 όταν οι συγκεντρώσεις 25 (OH) D αρχικά ήταν κοντά στα 30 ng/mL, και σε μείωση όταν η αρχική τιμή της 25 (OH) D ήταν υψηλότερη (από~30 έως 50 ng/mL). Η θεραπεία με μαγνήσιο επηρέασε σημαντικά τη συγκέντρωση 24,25(ΟΗ)2D3 όταν η βασική συγκέντρωση 25 (ΟΗ) D ήταν 50 ng/mL αλλά όχι 30 ng/mL. Επίσης, η συμπληρωματική αγωγή με μαγνήσιο αύξησε τα επίπεδα 25(OH)D2 όσο η 25(OH)D της βασικής γραμμής ήταν υψηλότερη.

Στη παρούσα μελέτη επιβεβαιώνεται μια προηγούμενη μελέτη παρατήρησης του 2013, στην οποία φάνηκε ότι χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από την παρούσα δοκιμή είναι ότι το μαγνήσιο έχει ρυθμιστικό αποτέλεσμα σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επομένως, το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D και στην πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με τα επίπεδα βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, τα ιδανικά επίπεδα για τη βιταμίνη D είναι όταν βρίσκονται στη μέση περιοχή ενός σχήματος U, επειδή η βιταμίνη D σε αυτό το επίπεδο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου βάσει προηγούμενων μελετών.

Ο ρόλος του μαγνησίου είναι πολύ σημαντικός στην αντιστάθμιση των επιπέδων της βιταμίνης D. Όπως έχει παρατηρηθεί, σε ορισμένα άτομα τα επίπεδα της βιταμίνης D δεν παρουσίασαν αύξηση ακόμη και με χορήγηση συμπληρωμάτων σε υψηλή δοσολογία.  Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη διαδικασία σύνθεσης και μεταβολισμού της βιταμίνης D, όπως δήλωσε και ο συγγραφέας της μελέτης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί ως πιθανό πρόβλημα υγείας σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, γι’ αυτό και πολλά άτομα έχουν λάβει σύσταση για λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα τους με βάση τις εξετάσεις αίματός τους. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ακόμη ένα σημαντικό τους μέλημα, γιατί όπως παρατηρήθηκε, οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετή ποσότητα μαγνησίου σε ημερήσια βάση.

Στην παρούσα δοκιμή, τα επίπεδα μαγνησίου ήταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, και προτάθηκε αύξηση της πρόσληψης των διαιτητικών πηγών μαγνησίου. Μερικά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου είναι τα σκούρα πράσινα φύλλα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Πηγές:
 1. Qi Dai, Xiangzhu Zhu, JoAnn E Manson, Yiqing Song, Xingnan Li, Adrian A Franke, Rebecca B Costello, Andrea Rosanoff, Hui Nian, Lei Fan, Harvey Murff, Reid M Ness, Douglas L Seidner, Chang Yu, Martha J Shrubsole. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 108 (6): 1249 DOI: 10.1093/ajcn/nqy274
 2. Vanderbilt University Medical Center. (2018, December 14). Magnesium optimizes vitamin D status, study shows. ScienceDaily. Retrieved December 21, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181214093837.htm
Σχετικό προϊόν:  COMPLETE D3, K2 & CO FACTORS
 
Σχόλια Πελατών
Σταματοπουλου Σ. (2019-01-16 05:09:25)
5/5
"Πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα,μου το σύστησε η γιατρός μου, πραγματοποιεί ο,τι υπόσχεται! Ωφελεί και αξίζει!"
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.