Το λιποϊκό οξύ ως αντιοξειδωτικό

 Το λιποϊκό οξύ ως αντιοξειδωτικό
Στην παρούσα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Γενικής Φαρμακολογίας, εξετάστηκε η αντιοξειδωτική φαρμακολογική δράση των φαρμάκων. Στην παθολογία και στη φυσιολογία, διεξάγονται οξειδωτικές διεργασίες. Μια ανισορροπία μεταξύ οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών διεργασιών έχει ως αποτέλεσμα το γνωστό οξειδωτικό στρες. Τα φάρμακα μπορούν να παρεμβαίνουν στις οξειδωτικές διεργασίες ως αντιοξειδωτικά και να καθυστερούν ή να αποτρέπουν επιβλαβείς επιδράσεις.

Ο όρος «αντιοξειδωτικό» είναι μια σχετική έννοια. Η αντιοξειδωτική δράση εξαρτάται από τον βιολογικό στόχο των μορίων που πρέπει να προστατευτούν και από το είδος των οξειδωτικών αντιδράσεων.

Η αντιοξειδωτική φαρμακολογία που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη παθολογία μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση του οξειδωτικού στρες και το στοχευμένο βιολογικό μόριο. Η αντιοξειδωτική δραστικότητα μιας ένωσης προσδιορίζεται από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και από τη συγκέντρωσή της.

Όσον αφορά το λιποϊκό οξύ, η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στην αντιοξειδωτική φαρμακολογική δραστηριότητά του. Οι μεταβολίτες που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση του λιποϊκού οξέος in vivo είναι τα προϊόντα διυδρολιποϊκής (DHLA) και τα προϊόντα bisnor- και τετρανολιποϊκό οξύ.

Για το DHLA και το λιποϊκό οξύ, τέσσερις αντιοξειδωτικές ιδιότητες εξετάστηκαν λεπτομερώς: η χηλικοποίηση μετάλλων, η σάρωση αντιδραστικών ριζών οξυγόνου(ROS), η δυνατότητα αναγέννησης των ενδογενών αντιοξειδωτικών και η επιδιόρθωση των οξειδωτικά κατεστραμμένων βιομορίων. Για τον προσδιορισμό αυτών των ιδιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν πειράματα στο δοκιμαστικό σωλήνα για τη χημική αντιδραστικότητα και η αντίστοιχη αντιοξειδωτική δράση προσδιορίστηκε in vitro και in vivo.

Το Λιποϊκό οξύ μπορεί να έχει αντιοξειδωτική δράση με χηλίωση Fe> και Cu2 + και το διυδρολιποϊκό οξύ με χηλικοποίηση του Cd2 +. Το DHLA μπορεί επίσης, να χηλύνει το σίδηρο και να μειώσει Fe ~ + σε Fez +, με αποτέλεσμα την προ-οξειδωτική δράση.

Τόσο το λιποϊκό οξύ όσο και το DHLA είναι σαρωτές πολλών ROS (αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου). Το διυδρολιποϊκό οξύ DHLA μπορεί να συμμετέχει στην αναγέννηση ενδογενών αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, η γλουταθειόνη και η βιταμίνη Ε. Επιπλέον, μπορεί να επιδιορθώσει την οξειδωτική βλάβη στις πρωτεΐνες.

Το διυδρολιποϊκό έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το λιποϊκό οξύ και ως εκ τούτου, το DHLA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση του λιποϊκού οξέος in vivo.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, μπορούν να καθυστερήσουν παθολογικές διεργασίες ή μπορούν ακόμη και να επιδιορθώσουν βλάβες στον οργανισμό. Πολλά πειραματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι, τόσο το λιποϊκό οξύ όσο και το διυδρολιποϊκό μπορούν να βελτιώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα ιστού έναντι διαφορετικών μορφών οξειδωτικού στρες.

Πηγή:
Σχετικό προϊόν: Silymarin & A-Lipoic Acid complex
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.