Κολλαγόνο & Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

 Κολλαγόνο & Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια που χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα και ακαμψία των πολλαπλών αρθρώσεων. Χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων, παραμόρφωση και απώλεια λειτουργικότητας. Οι τρέχων θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά δεν είναι ικανοποιητικές, τόσο λόγω ανεπαρκούς αποτελεσματικότητας όσο και λόγω τοξικών επιδράσεων.

Τα ευαισθητοποιημένα Τ κύτταρα συμμετέχουν στη διατήρηση της φλεγμονής της ρευματοειδής αρθρίτιδας και σε αυτό στηρίζεται και η αναζήτηση θεραπευτικών στρατηγικών με βάση συγκεκριμένες ανοσοκατασταλτικές δράσεις.

Η από του στόματος χορήγηση κολλαγόνου τύπου ΙΙ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αρθρίτιδα σε ζωικά μοντέλα που παρουσιάζουν φλεγμονή στις αρθρώσεις και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η θεραπεία είναι κλινικά ευεργετική και ασφαλής σε ασθενείς με ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε για να ελέγξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα 4 διαφορετικών δόσεων από του στόματος χορηγούμενου κολλαγόνου τύπου ΙΙ σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Arthitis & Rheumatism.

274 ασθενείς με οι ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίστηκαν με τυχαία κατανομή σε 6 διαφορετικές ομάδες: ομάδα με εικονικό φάρμακο ή μία από τις 4 δόσεις (20,100,500,2.500 μg/day) από του στόματος χορήγηση κολλαγόνου τύπου ΙΙ για 24 εβδομάδες. Οι παράμετροι αποτελεσματικότητας αξιολογούνταν κάθε μήνα.

Χρησιμοποιήθηκαν 3 σύνολα κριτηρίων: τα κριτήρια Paulus, το κριτήριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ρευματολογίας για βελτίωση της ρευματοειδή αρθρίτιδας και απαίτηση για >30% μείωσης τόσο των διογκωμένων όσο και των μαλακών αρθρώσεων.

Το 83% των ασθενών ολοκλήρωσε επιτυχώς τις 24 εβδομάδες θεραπείας. Καλύτερα αριθμητικά αποτελέσματα φάνηκαν από την ομάδα θεραπείας που λάμβανε 20μg/day κολλαγόνου τύπου ΙΙ και στα τρία κριτήρια, με το κριτήριο Paulus να είναι στατιστικά σημαντικό σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.  Η παρουσία αντισωμάτων ορού στο κολλαγόνο στην αρχή της θεραπείας συνδέθηκε σημαντικά με μια αυξημένη πιθανότητα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με τη θεραπεία.

Παρατηρήθηκαν θετικές επιδράσεις με τη χορήγηση της χαμηλότερης δόσης κολλαγόνου τύπου ΙΙ που εξετάστηκε στην παρούσα κλινική δοκιμή και η παρουσία των αντισωμάτων ορού στο κολλαγόνο κατά την έναρξη της μελέτης ενδέχεται να οδηγήσει στην ανταπόκριση στη θεραπεία. Δεν έχουν φανεί παρενέργειες με τη χορήγηση του συγκεκριμένου θεραπευτικού παράγοντα. Απαιτούνται περαιτέρω ελεγχόμενες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Πηγή:
  • Barnett, M.L., et al (1998). Treatment of rheumatoid arthritis with oral type II collagen. Results of a multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Arthritis Rheum., 41:290-7.
Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.