Κολλαγόνο UC-II στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα

 Κολλαγόνο UC-II στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα πλήττει περίπου το 16,6% του πληθυσμού με τις δύο πιο κοινές την οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αντιπροσωπεύει μια ομάδα εξουθενωτικών ασθενειών των αρθρώσεων, των οστών, των τενόντων, των μυών και άλλων οργάνων.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να διερευνήσει και να εξηγήσει ποια είναι η αιτία έναρξης της  αρθρίτιδας, πώς προωθείται και πώς μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στη διαδικασία της νόσου και να προωθηθεί η μεταβολή χόνδρου. Η φλεγμονώδης απόκριση έχει αναγνωριστεί ως ένας κοινός μεσολαβητής και στους δύο τύπους αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επίθεση Τ-κυττάρων στο κολλαγόνο τύπου ΙΙ, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα βλάβη σε χόνδρους, οίδημα αρθρώσεων, πόνο και φλεγμονή. Οι προσπάθειες του σώματος να αναδιαμορφώσει τους χόνδρους τον αρθρώσεων επισκιάζονται από την υπερβαίνων επίθεση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και στην αποδιοργάνωση του χόνδρου. Αυτό χαρακτηρίζεται ως εκτός ελέγχου αυτοάνοση απόκριση.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι λιγότερο επικρατέστερες στους νέους, αυξάνονται με την ηλικία και με τη μείωση του δυναμικού αναπαραγωγής. Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της προχωρημένης ηλικίας και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης αρθρίτιδας. Μια εξήγηση γι ‘αυτό σύμφωνα και με την παθολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας  είναι μια επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παρέχει ιδανικές συνθήκες για μια βλάβη στην αυτοανοχή.

Οι τρέχουσες φαρμακολογικές στρατηγικές αφορούν κυρίως την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιφλεγμονώδη μηχανισμούς με περιορισμένη επιτυχία.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις στην τρισδιάστατη διαμόρφωση των γλυκοπρωτεϊνών είναι υπεύθυνες για τη σηματοδότηση αναγνώρισης / απόκρισης που καταλύει την επίθεση των Τ-κυττάρων. Η από του στόματος χορήγηση αυτοαντιγόνων έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει μια ποικιλία από πειραματικά επαγόμενες αυτοάνοσες παθολογίες, συμπεριλαμβανομένης της προκαλούμενης από αντιγόνο RA.

Μικρές δόσεις από μη-μετουσιωμένο κολλαγόνο κοτόπουλου τύπου II με από του στόματος χορήγηση απενεργοποιεί αποτελεσματικά την επίθεση T-κυττάρων σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Ένας νέος γλυκοσυλιωμένος μη μετουσιωμένος τύπος κολλαγόνου (UC-II) αναπτύχθηκε για να διατηρείται τη βιολογική δραστικότητα. Η παρουσία του δραστικών επίτοπων στο κολλαγόνο UC-II επιβεβαιώνονται με μια δοκιμασία ELISA και διακρίνεται από υδρολυμένο ή μετουσιωμένο κολλαγόνο.

Από στόματος πρόσληψη μικρής ποσότητας γλυκοζυλιωμένου UC-II παρουσιάζει δραστικά επίτοπα με τις σωστές τρισδιάστατες δομές τα οποία επηρεάζουν τη σηματοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη ανοσολογικής ανοχής.
Το UC-II είναι ικανό να επιφέρει ανοχή, μειώνοντας αποτελεσματικά τον πόνο στις αρθρώσεις και το πρήξιμο σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια πιλοτική μελέτης  διεξήχθη για 42 ημέρες με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του UC-II (10 mg / ημέρα) σε πέντε γυναίκες (58-78 ετών) που έπασχαν από σημαντικό πόνο στις αρθρώσεις. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου συμπεριλαμβανομένης της πρωινής δυσκαμψίας, την επιδείνωση του πόνου μετά τη χρήση της πληγείσας άρθρωσης και μείωση της απώλειας του εύρους της κίνησης και λειτουργίας της άρθρωσης.

Το UC-II μπορεί να χρησιμεύσει ως νέο θεραπευτικό εργαλείο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και για βελτίωση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδή αρθρίτιδας.

Πηγή:
  • Bagchi, D., et al (2002) Effects of orally administered undenatured type II collagen against arthritic inflammatory diseases: a mechanistic exploration. Int J Clin Pharmacol Res., 22:101-10.
Σχετικό προϊόν: Anoson 
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.