Υποστήριξη αρθρώσεων με πατενταρισμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ (UC-II)

 Υποστήριξη αρθρώσεων με πατενταρισμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ (UC-II)
Το UC-II περιέχει μια πατενταρισμένη μορφή μη μετουσιωμένου κολλαγόνου τύπου II που προέρχεται από στέρνο κοτόπουλου. Προκλινικές και κλινικές μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του UC-II στον περιορισμό της ενόχλησης των αρθρώσεων σε οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στις αρθρώσεις γόνατος προκαλώντας εντοπισμένο πόνο και δυσκαμψία, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν χαρακτηριστικά παθολογικής φλεγμονώδους νόσου. Μελέτες in vitro έδειξαν ότι πολλές από τις κυτοκίνες που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη τόσο της ρευματοειδής αρθρίτιδας όσο και της οστεοαρθρίτιδας φαίνεται επίσης να ρυθμίζουν την αναδιαμόρφωση της φυσιολογικής εξωκυττάριας μήτρας του γονάτου μετά από έντονη άσκηση.

Το UC-II είναι ένα φυσικό συστατικό που περιέχει γλυκοζυλιωμένο, μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου II. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα του UC-II στη συγκράτηση της αρθρικής λειτουργίας και στον πόνο των αρθρώσεων λόγω της έντονης άσκησης σε υγιή άτομα. Η μελέτη αυτή είναι τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Society of Sports Nutrition.

Η μελέτη διεξήχθη με υγιή άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό αρθριτικής νόσου ή πόνο στις αρθρώσεις σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά με κοινή ενόχληση κατά τη φυσική δραστηριότητα. 55  άτομα που ανέφεραν πόνο στο γόνατο μετά τη συμμετοχή τους σε μια τυποποιημένη δοκιμασία μηχανήματος με βήματα (stepmill)  χωρίστηκαν με τυχαία κατανομή σε δύο ομάδες και λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο ή το προϊόν UC-II (40 mg ημερησίως) για 120 ημέρες.

Η λειτουργικότητα αξιολογήθηκε από τις αλλαγές στον βαθμό κάμψης του γόνατος και την έκταση του γόνατος καθώς και τη μέτρηση του χρόνου που αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις μετά από έντονη άσκηση με βήματα. Μετά από 120 ημέρες συμπληρωματικής χορήγησης, τα άτομα στην ομάδα που έλαβαν UC-II παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση της μέσης έκτασης του γόνατος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και με την αρχική τιμή.

Σημειώθηκε επίσης ότι η ομάδα UC-II πραγματοποιούσε άσκηση για περισσότερο χρόνο πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε κοινή ενόχληση σε σύγκριση με πριν τη θεραπεία. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Πέντε άτομα από την ομάδα που έλαβαν UC-II δεν ανέφεραν πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το πρωτόκολλο βηματοδότησης σε σύγκριση με ένα άτομο στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η ημερήσια συμπλήρωση με 40 mg UC-II ήταν καλά ανεκτή και οδήγησε σε βελτιωμένη έκταση της άρθρωσης του γόνατος σε υγιή άτομα. Το UC-II επέδειξε επίσης τη δυνατότητα να επιμηκύνει την περίοδο χωρίς πόνο μετά από έντονη άσκηση και να ανακουφίσει πόνους στις αρθρώσεις που προκύπτουν περιστασιακά από τέτοιου είδους έντονες δραστηριότητες.

Πηγή:
  • Lugo, J.P., et al (2013) Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. J Int Soc Sports Nutr., 10:48.
Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.