Η επίδραση της βιταμίνης D στην απώλεια βάρους υπέρβαρων γυναικών

 Η επίδραση της βιταμίνης D στην απώλεια βάρους υπέρβαρων γυναικών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και παρατηρείται σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό παγκοσμίως.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας  βιταμίνης D, καθώς και ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και παχυσαρκίας. Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου, στη διατήρηση του σκελετού, στον έλεγχο του πολλαπλασιασμού, στη διαφοροποίηση των κυττάρων, αλλά και στην ανοσολογική απόκριση.

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε μαζί με τις αλλαγές της σύγχρονης διατροφής και τους παράγοντες του τρόπου ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ενήλικες είναι παχύσαρκοι και πάνω από 1 δισεκατομμύριο είναι υπέρβαροι παγκοσμίως. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την ένταξη σωματικής άσκησης, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της παχυσαρκίας, μαζί με τη σωστή διατροφή.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στις χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία είναι κάτι που απασχολεί την ερευνητική κοινότητα ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα άτομα έχουν ως επί το πλείστον χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από άτομα με χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους. Ο στόχος αυτής της διπλά τυφλής κλινικής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση συμπληρώματος βιταμίνης D στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Η παρούσα κλινική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Preventive Medicine.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες (ομάδα παρέμβασης και ομάδα ελέγχου) και έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D και εικονικό φάρμακο, αντίστοιχα, συνεχίζοντας τη συνήθη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η παρακολούθηση της παρέμβασης ήταν για 6 εβδομάδες, και κατά την πρώτη επίσκεψη δόθηκαν 6 κάψουλες από συμπλήρωμα με βιταμίνη D στην ομάδα παρέμβασης και 6 κάψουλες εικονικού φαρμάκου στην ομάδα ελέγχου, ενώ ζητήθηκε η λήψη μίας κάψουλας κάθε εβδομάδα. Η δόση ήταν 50.000 IU βιταμίνης D και το εικονικό φάρμακο είχε το ίδιο σχήμα, χρώμα και συσκευασία με δεδομένο συμπλήρωμα.

Έγινε καταγραφή της πρόσληψης τροφίμων, της σωματικής δραστηριότητας και της ημερήσιας έκθεσης στον ήλιο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (TC), τριγλυκεριδίων (TG), χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (LDL-c), χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-c), σακχάρου αίματος νηστείας, CRP, βιταμίνης D, ύψους , βάρους, περιφέρειας μέσης, πίεσης αίματος και δείκτη μάζας σώματος (BMI) στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Από τις 53 συμμετέχουσες, οι 26 εισήχθησαν στην ομάδα παρέμβασης και οι 27 στην ομάδα ελέγχου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής έδειξε ότι στην ομάδα παρέμβασης μειώθηκαν τα μέσα βάρους, ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρειας μέσης, χωρίς να μεταβληθεί σημαντικά ο λόγος περιφέρειας μέσης προς περιφέρεια ισχίου (WHR).

Δεν υπήρξαν διαφορές στη διατροφική πρόσληψη ενέργειας, μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών (όπως η βιταμίνη D) των συμμετεχόντων μεταξύ των δύο ομάδων. Η αξιολόγηση των βιοχημικών δεικτών έδειξε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις βιοχημικές μεταβλητές , εκτός από τη βιταμίνη D που ο μέσος όρος ήταν 21,9 ± 6,5 στην ομάδα παρέμβασης και 18,1 ± 4,8 στην ομάδα ελέγχου.

Η παρέμβαση με βιταμίνη D επέφερε μείωση στο μέσο βάρος (1,6 ± 1,3), στο δείκτη μάζας σώματος  BMI (0,6 ± 0,5) και περιφέρεια μέσης (2,3 ± 1,1) και οδήγησε σε αύξηση της μέσης τιμής βιταμίνης D (62 ± 29). Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση σε άλλους παράγοντες όπως η περίμετρος ισχίου, WHR, προφίλ λιπιδίων, αρτηριακή πίεση, γλυκαιμικοί δείκτες και C- αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Τα ευρήματα αυτής της διπλά τυφλής κλινικής μελέτης σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε δοσολογία 50.000 IU/εβδομάδα για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά το μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος, του βάρους και της περιφέρειας μέσης και ταυτόχρονα οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Πηγή:
Khosravi, Z. S., Kafeshani, M., Tavasoli, P., Zadeh, A. H., & Entezari, M. H. (2018). Effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study. International journal of preventive medicine9.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.