Γνωρίστε το Gotu Kola: ένα αρχαίο βότανο που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος

 Γνωρίστε το Gotu Kola: ένα αρχαίο βότανο που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος
Το Centella Αsiatica ή όπως είναι η κοινή του ονομασία, Gotu kola, ανήκει στην οικογένεια Apiaceae, μια οικογένεια φυτών, κυρίως αρωματικών. Αναπτύσσεται στην Ασία, στην Αφρική, στην Κεντρική Αμερική και σε τροπικές περιοχές της Ωκεανίας.

Η χρήση του είναι διαδεδομένη τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια σε Κίνα, Ινδία, Αφρική και στις Φιλιππίνες.  Στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια στη δερματολογία, στην επούλωση μικρών πληγών και εγκαυμάτων αλλά και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ιδιαίτερα στο έκζεμα.

Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως στην σύχρονη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποείται ως  συστατικό στα δερματολογικά καλλυντικά για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και των ραγάδων. Επιπλέον συχνά χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό και στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. 

 
 Αντι-φωτογήρανση

Στην κοσμετολογία, το Centella Asiatica έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός παράγοντας αντι-
φωτογήρανσης
, κυρίως λόγω της δράσης του στη διατήρηση και παραγωγή του κολλαγόνου τύπου Ι από τον οργανισμό, του οποίου η ποσότητα στο δέρμα μειώνεται με την ηλικία.
 
Το ευεργετικό αποτέλεσμα του Centella Asiatica στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος, οφείλεται στο μόριο του madecassoside, που δρα ως επαγωγέας έκφρασης του κολλαγόνου.
 
Επιπλέον, ο συνδυασμός της βιταμίνης C και του madecassoside είναι ένας συνδυασμός δύο θρεπτικών στοιχείων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, που δρουν συνεργιστικά,  βοηθώντας την αναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος.

Σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 20 γυναίκες (45-60 ετών) με φωτογηρασμένο δέρμα, εξετάστηκε η εφαρμογή του madecassoside, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C στο δέρμα τους. Μετά από εξάμηνη θεραπεία παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη σταθεροποίηση, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας και Ραγάδων

Το Centella Asiatica είναι ένα κοινό συστατικό των καλλυντικών, που χρησιμοποιείται στη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και των ραγάδων. Η κυτταρίτιδα, είναι μια μη φλεγμονώδης αλλαγή του υποδόριου λιπώδους ιστού που εμφανίζεται ιδιαίτερα γύρω από τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, τους μηρούς και τα χέρια. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα με καθιστική ζωή, αλλά και σε παιδιά.

Τα τριτερπένια είναι μόρια του Centella asiatica βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού της λυσίνης και της προλίνης, αμινοξέα που είναι πρόδρομες ενώσεις για το μόριο του κολλαγόνου. Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας της κυτταρίτιδας με το εκχύλισμα Centella asiatica επιβεβαιώθηκαν έπειτα από αρκετές κλινικές μελέτες.

Σε μια διπλή-τυφλή ιστοπαθολογική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 35 ασθενείς, αξιολογήθηκε το μέγεθος των λιποκυττάρων στην περιοχή των γλουτών και στη δελτοειδή περιοχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους ασθενείς που χορηγήθηκε το εκχύλισμα Gotu Kola, παρατηρήθηκε μείωση της διαμέτρου των λιποκυττάρων και στις δύο περιοχές στο σώμα, με ισχυρότερη επίδραση στην περιοχή των γλουτών.
 
Πηγή:

Bylka, W., Znajdek-Awiżeń, P., Studzińska-Sroka, E., & Brzezińska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Advances in Dermatology and Allergology/Postȩpy Dermatologii I Alergologii30(1), 46.

Σχετικό Προϊόν: Regene
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.