Γνωρίστε το GOTU KOLA, το αρχαίο βότανο που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος

 Γνωρίστε το GOTU KOLA, το αρχαίο βότανο που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος
Το Centella asiatica ή όπως είναι η κοινή του ονομασία, Gotu kola, ανήκει στην οικογένεια Apiaceae, μια οικογένεια φυτών, κυρίως αρωματικών, που ονομάζεται έτσι από το γένος Apium.

Αναπτύσσεται στην Ασία και κυρίως στην Ινδία, στο Πακιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στην Αφρική, στην Κεντρική Αμερική και σε τροπικές περιοχές της Ωκεανίας.

Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, το φυτό Centella asiatica ενσωματώθηκε σταδιακά σε φαρμακοποιίες παγκοσμίως, πέρα από τη διαδεδομένη χρήση του εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια σε Κίνα, Ινδία, Αφρική, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα και Μαδαγασκάρη.

Το Centella αποτελείται από αποξηραμένα, εναέρια τμήματα της Centella asiatica (L. Urban.) με τα περιεχόμενα συνολικά τερπενοειδή να είναι τουλάχιστον το 6,0% εκφρασμένα, ως ασιατικοσίδη.

Στην παραδοσιακή Ασιατική ιατρική, η Centella asiatica έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια στη δερματολογία, στην επούλωση μικρών πληγών και εγκαυμάτων αλλά και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ιδιαίτερα στο έκζεμα.

Συνιστάται επίσης ως αντιπυρετικό, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό, στη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση του άγχους αλλά και ως αντικαρκινικός παράγοντας. Η χρήση αυτού του φυτού ως συστατικό σε καλλυντικά και δερματολογικά σκευάσματα έχει εφαρμοστεί για την καλή υγεία του δέρματος, την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και των ραγάδων.

Χημική σύνθεση

Τα σημαντικότερα συστατικά που απομονώνονται από το Centella asiatica είναι οι τριτερπενοειδείς σαπωνίνες, οι οποίες μπορεί να αντιπροσωπεύουν το 1% έως 8% όλων των συστατικών του Centella. Η μεταβλητή τους ποσότητα εξαρτάται κυρίως από την χώρα προέλευσης του φυτού.

Οι σημαντικότερες ενώσεις, λόγω της φαρμακολογικής τους δράσης, είναι η ασιατικοσίδη, το madecassoside, το ασιατικό οξύ και το μαδεκασσικό οξύ. Το Centella περιέχει επίσης, άλλα συστατικά όπως πτητικά έλαια (0,1%), φλαβονοειδή, τανίνες, φυτοστερόλες, αμινοξέα και σάκχαρα.

Βιολογική δραστηριότητα

Το Centella asiatica είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία τραυμάτων, ακόμη και σε μολυσμένα τραύματα, εγκαύματα και μετεγχειρητικές υπερτροφικές ουλές. Η δράση του Centella asiatica στην επούλωση πληγών αποδίδεται στα κύρια συστατικά του που είναι το ασιατικό οξύ, το μαδεκασσικό οξύ, η ασιατικοσίδη και το madecassoside, όπως έχει αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες in vitro και in vivo.

Τα τερπενοειδή προκαλούν σημαντική αύξηση του κολλαγόνου και της κυτταρικής στιβάδας, αλλά και της φιμπρονεκτίνης, μιάς γλυκοπρωτεΐνης, που συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό, στην κινητικότητα, στη διαφοροποίηση και στην προσκόλληση των κυττάρων.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Centella asiatica είναι το έναυσμα για την επούλωση των ουλών με την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι, η μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης και η παραγωγή μυοϊνοβλαστών.

Σε προηγούμενες μελέτες, τραύματα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με ασιατικό οξύ, μαδεκασσικό οξύ και ασιατικοσίδη εμφάνισαν αύξηση της ολικής πρωτεΐνης, του κολλαγόνου και της περιεκτικότητας σε υδροξυπρολίνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών, με διέγερση της μετανάστευσης κυττάρων από τους περιβάλλοντες ιστούς και την έκφραση ή την ενεργοποίηση ορισμένων παραγόντων ανάπτυξης στο τραύμα. Τα τριτερπενοειδή συστατικά ήταν επίσης ικανά να διεγείρουν  τη γλυκοζαμινογλυκάνη και ιδιαίτερα τη σύνθεση του υαλουρονικού οξέος.

Στην κοσμετολογία, το Centella asiatica έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός παράγοντας αντι-φωτογήρανσης, κυρίως λόγω της δράσης του στη διατήρηση και παραγωγή του κολλαγόνου τύπου Ι, του οποίου η ποσότητα στο δέρμα μειώνεται με την ηλικία.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή συμμετείχαν 20 γυναίκες (45-60 ετών) με φωτογηρασμένο δέρμα, όπου και εξετάσθηκε η τοπική εφαρμογή του madecassoside σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C στο δέρμα τους. Μετά από εξάμηνη θεραπεία παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη σταθεροποίηση, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Το ευεργετικό αποτέλεσμα του Centella asiatica στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος, οφείλεται στο madecassoside, που δρα ως επαγωγέας έκφρασης του κολλαγόνου.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της βιταμίνης C και του madecassoside είναι ένας ελκυστικός συνδυασμός δύο δραστικών ενώσεων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, που ασκούν ένα επιπρόσθετο ή συνεργιστικό αποτέλεσμα, προκαλώντας αναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος.

Το Centella asiatica είναι ένα κοινό συστατικό των καλλυντικών, που χρησιμοποιείται στη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας των ραγάδων. Η κυτταρίτιδα, είναι μια μη φλεγμονώδης αλλαγή του υποδόριου λιπώδους ιστού που εμφανίζεται ιδιαίτερα γύρω από τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, τους μηρούς και τα χέρια. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα με καθιστική ζωή, αλλά και σε παιδιά.

Τα τριτερπένια του Centella asiatica οδηγούν στην αύξηση του μεταβολισμού της λυσίνης και της προλίνης, αμινοξέα που είναι πρόδρομες ενώσεις για το μόριο του κολλαγόνου. Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας της κυτταρίτιδας με το εκχύλισμα Centella asiatica επιβεβαιώθηκαν έπειτα από μερικές κλινικές μελέτες.

Σε μια διπλή-τυφλή ιστοπαθολογική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 35 ασθενείς, αξιολογήθηκε το μέγεθος των λιποκυττάρων στην περιοχή των γλουτών και στη δελτοειδή περιοχή. Οι 20 ασθενείς χορηγήθηκαν με 60 mg ξηρό εκχύλισμα του Centella Asiatica μια φορά την ημέρα, για διάστημα 90 ημερών, ενώ οι υπόλοιποι 15 συμμετέχοντες χορηγήθηκαν με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους ασθενείς που χορηγήθηκε το εκχύλισμα Gotu Kola, παρατηρήθηκε μείωση της διαμέτρου των λιποκυττάρων και στις δύο περιοχές στο σώμα, με ισχυρότερη επίδραση στην περιοχή των γλουτών.

Τοξικότητα

Όταν η χορήγηση της Centella asiatica λαμβάνεται με βάση τις συνιστώμενες δόσεις δεν παρουσιάζει τοξικότητα και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Εντούτοις, παρατηρήθηκαν τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά όταν χρησιμοποιήθηκε εξωτερικά και υποδόρια.

Συμπερασματικά, η παρούσα ανασκόπηση που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Postep Derm Alergo καταλήγει στο ότι το Centella asiatica (Gotu kola) είναι αποτελεσματικό στην επούλωση πληγών, τραυμάτων και εγκαυμάτων, όπου οι δραστικές ενώσεις περιλαμβάνουν τα πεντακυκλικά τριτερπένια και κυρίως την ασιατικοσίδη, το madecassoside, το ασιατικό οξύ και το μαδεκασσικό οξύ.

Τέλος, το Centella asiatica είναι ένα συνηθισμένο συστατικό καλλυντικών, τα οποία εφαρμόζονται στο δέρμα για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και των ραγάδων με ευεργετικές επιδράσεις.

Πηγή:

Bylka, W., Znajdek-Awiżeń, P., Studzińska-Sroka, E., & Brzezińska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Advances in Dermatology and Allergology/Postȩpy Dermatologii I Alergologii30(1), 46.

Σχετικό Προϊόν: Regene
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.