ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Η κακή διατροφή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Η διατροφή του ανθρώπου απαιτεί τόσο μακροθρεπτικά συστατικά, που είναι η κύρια πηγή θερμίδων, όσο και μικροθρεπτικά συστατικά, 40 βασικά μέταλλα, βιταμίνες και άλλα βιοχημικά προϊόντα, τα οποία απαιτούνται για σχεδόν όλα τις μεταβολικές και αναπτυξιακές διαδικασίες.

Τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και θερμίδες είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη, αλλά ανεπαρκή σε μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή είναι πυκνά ενεργειακά και χαμηλά σε θρεπτική αξίας. Συνήθως τέτοια τρόφιμα είναι οικονομικά και εύγεστα για αυτό καταναλώνονται υπερβολικά κυρίως από άτομα χαμηλού οικονομικού εισοδήματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ανεπαρκή πρόσληψη σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα και τη μειωμένη κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών  που συχνά συνοδεύεται  με περίσσεια θερμίδων και μπορεί να συμβάλλει στη παθολογία της παχυσαρκίας.

Όταν ένα μικροθρεπτικό συστατικό καταναλώνεται κάτω από τη Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας μεταβολικής διαταραχή. Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να επιταχύνουν τη μιτοχονδριακή αποσύνθεση και τις εκφυλιστικές ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος.

Η μιτοχονδριακή αποσύνθεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας γήρανσης και εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου. 

Οξειδωτική βλάβη στο DNA, RNA, πρωτεΐνες, και λιπίδια στις μιτοχονδριακές μεμβράνες συμβάλλουν στην αποσύνθεση αυτή και οδηγούν σε λειτουργική μείωση των μιτοχονδρίων, κυττάρων, ιστών και οργάνων. 

Ανεπάρκεια μαγνησίου. Το προσλαμβανόμενο μαγνήσιο για το 56% των ενηλίκων είναι κάτω από την εκτιμώμενη μέση απαίτηση (EAR), ιδιαίτερα σε ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος, έφηβους, παχύσαρκους και ηλικιωμένους. Η ανεπάρκεια μαγνησίου  έχει συσχετιστεί με καρκίνο παχέος εντέρου, υπέρταση, οστεοπόρωση, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Σε μια μελέτη για 4.035 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια φάνηκε ότι οι άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου είχαν  κατά 40% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιασδήποτε αιτία και για καρδιαγγειακές παθήσεις και κατά 50% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε σχέση με τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου.

Σε ανθρώπινα κύτταρα έλλειψη μαγνησίου φάνηκε να οδηγεί σε μιτοχονδριακή βλάβη του DNA, επιτάχυνση βράχυνσης των τελομερών και πρόωση γήρανση.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη είναι συχνά ανεπαρκή σε βιταμίνη D που απαιτεί υπεριώδες φως, ενώ ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη και στους Καυκάσιους. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εκτιμάται ότι συνδέεται έντονα με καρκίνους παχέος εντέρου, μαστού, παγκρέατος και προστάτη καθώς και με ασθένειες όπως την καρδιαγγειακή νόσο.

Μια μεγάλη μελέτη σε γυναίκες με συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D 400IU έδειξε 41% χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έλαβαν συμπλήρωμα. Πολλοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση και τη θνησιμότητα ασθενειών ενώ άλλοι  προτείνουν ότι οι τρέχoυσες οδηγίες για τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη D πρέπει να αυξηθούν.

Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι συνδεδεμένες με χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, βλάβη του DNA και κυτταρική γήρανση.
  • Ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί με το μελάνωμα και άλλους καρκίνους  καθώς και γνωστική δυσλειτουργία.
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι κοινή στον πληθυσμό και συσχετίζεται με γνωστική δυσλειτουργία, πολλαπλή σκλήρυνση και θραύσεις στα χρωμοσώματα. 
  • Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος προκαλεί επίσης βλάβεις στο χρωμόσωμα που συνδέονται με διάφορους καρκίνους.
  • Η έλλειψη θειαμίνης έχει σχετιστεί με δυσλειτουργία του εγκεφάλου και διαβήτη.
  • Ανεπάρκεια χολίνης στους ανθρώπους αυξάνει τη βλάβη του DNA σε λεμφοκύτταρα
Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, η βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι ικανή να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οι ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι κοινές στον πληθυσμό. Μια οικονομική λύση για όλους θα ήταν η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης συνδυαστικά με την προτροπή για κατανάλωση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: Σχετικό προϊόν: One a Day Multivitamin
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.