Επίπεδα βιταμίνης D & τεστοστερόνη

 Επίπεδα βιταμίνης D & τεστοστερόνη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Asian Journal of Andrology διαπίστωσε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με την έλλειψη τεστοστερόνης στους άνδρες. Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

Εκτός από τη γνωστή επίδραση της βιταμίνης D στην ομοιόσταση των οστών, πολλές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι υποδοχείς βιταμίνης D υπάρχουν επιπλέον σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με διάφορες παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, φλεγμονώδης νόσους και αυξημένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης έρευνες έχουν εξετάσει το ρόλο της βιταμίνης D στην αναπαραγωγική υγεία, όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και στη στυτική δυσλειτουργία. Όσον αφορά την αξιολόγηση του ρόλου της βιταμίνης D στην ανεπάρκεια της τεστοστερόνης, λίγες έρευνες έχουν γίνει.

Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της διάθεσης, της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, της υγείας των οστών και της σεξουαλικής λειτουργίας. Ανεπάρκεια τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικότητας στον άνδρα, στυτική δυσλειτουργία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη και απώλεια μυϊκής μάζας. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης  αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και θνησιμότητα όλων των αιτιών. Μια μείωση της συνολικής τεστοστερόνης παρατηρείται στους μεσήλικες άνδρες που σχετίζεται με την ηλικία.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D ορού και επιπέδων τεστοστερόνης σε Κορεάτες άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, που ορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από 20 ng/ml, συσχετίστηκε με ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Οι άνδρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν 2,65 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους με επίπεδα βιταμίνης D πάνω από 20 ng/ml.

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ορού έχουν συσχετισθεί με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Αυτή η διαπίστωση έγινε μετά από προσαρμογή για την ηλικία, την εποχή, τη σωματική διάπλαση, τις χρόνιες παθήσεις, τη χρήση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή:
Tak, Y. J., Lee, J. G., Kim, Y. J., Park, N. C., Kim, S. S., Lee, S., ... & Yi, Y. H. (2015). Serum 25-hydroxyvitamin D levels and testosterone deficiency in middle-aged Korean men: a cross-sectional study. Asian journal of andrology17(2), 324.

Σχετικό προϊόν: PURE D3
 
Σχόλια Πελατών
artemis papasolomontos (2019-06-18 07:49:26)
5/5
"Πολυ σωστο αρθρο απο πασης αποψης.Το βιωνω με στενα μου συγγενικα προσωπα."
ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (2019-01-15 11:48:11)
5/5
"ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ"
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.