Επίδραση της γλουταμίνης στη νόσο CROHN

 Επίδραση της γλουταμίνης στη νόσο CROHN
Η νόσος Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει ένα τμήμα της γαστρεντερικού οδού.  Περίπου το 30-65% των ασθενών με νόσο Crohn παρουσιάζει αυξημένη διαπερατότητα εντέρου που είναι και η αιτία παθογένειας και υποτροπών της νόσου.

Η γλουταμίνη αποτελεί το κύριο καύσιμο και πηγή αζώτου για τα κύτταρα του εντέρου. Το ανθρώπινο έντερο εκκρίνει περίπου το 13% της κυκλοφορούντος γλουταμίνης η οποία αποτρέπει την αυξημένη εντερική διαπερατότητα, τη βακτηριακή μετάδοση και διατηρεί την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου.

Η παρούσα κλινική δοκιμή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Digestive Diseases & Sciences και αποτελεί μια τυχαιοποιημένη με ελεγχόμενο φάρμακο δοκιμή στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με νόσο Crohn σε φάση ύφεσης που παρουσίαζαν διαταραγμένη εντερική διαπερατότητα.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα που έλαβε από του στόματος γλουταμίνη και την ομάδα ελέγχου που έλαβε πρωτεϊνη ορού  0,5 g / kg την ημέρα για 2 μήνες. Συμμετείχαν συνολικά 28 ασθενείς στην δοκιμή. 

Η εντερική διαπερατότητα  αξιολογήθηκε από την αναλογία έκλυσης (LMR) λακτουλόζη/μαννιτόλης στα ούρα.

Διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην εντερική διαπερατότητα μετά τη λήψη γλουταμίνης, ενώ πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η βελτίωση με τη λήψη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος τόσο στην εντερική διαπερατότητα όσο και μορφολογικά.

Στην παρούσα μελέτη παρατηρήθηκε επίσης μια ταυτόχρονη βελτίωση της μορφολογίας του νωτιαίου μυελού. Η γλουταμίνη έχει αναφερθεί προηγουμένως ως θρεπτική ουσία για το λεπτό εντερικό επιθήλιο και καύσιμο για τον οξειδωτικό μεταβολισμό των εντεροκυττάρων.

Τόσο η γλουταμίνη όσο και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βελτίωσαν σημαντικά την εντερική διαπερατότητα και την αρχιτεκτονική του βλεννογόνου σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Οι δίαιτες με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης έχουν φανεί να είναι ευεργετικές σε ασθενείς με νόσο Crohn και η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη είναι εξίσου αποτελεσματική για τη βελτίωση της εντερικής διαπερατότητας σε ασθενείς με νόσο Crohn.

Πηγή:
  • Benjamin, J., et al. 2012. Glutamine and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn’s disease: a randomized controlled trial. Digestive diseases and sciences, 57(4), 1000-1012.
Σχετικό προϊόν: L-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.