Εντερική Χλωρίδα στην Υγεία

 Εντερική Χλωρίδα στην Υγεία
Πολλά είδη βακτηρίων έχουν εξελιχθεί και έχουν προσαρμοστεί για να ζουν και να αναπτύσσονται στο ανθρώπινο έντερο. Ο εντερικός βιότοπος ενός ατόμου περιέχει 300-500 διαφορετικά είδη βακτηρίων και ο αριθμός των μικροβιακών κυττάρων στο εσωτερικό του αυλού του εντέρου είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ευκαρυωτικών κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.

Το στομάχι και το λεπτό έντερο περιέχει μόνο λίγα είδη βακτηρίων και αυτό οφείλεται στην παρουσία και τη σύνθεση των οξέων, της χολής και των παγκρεατικών εκκρίσεων που  σκοτώνουν τους περισσότερους μικροοργανισμούς.

Από την άλλη πλευρά, στο παχύ έντερο υπάρχει ένα πολύπλοκο και δυναμικό μικροβιακό οικοσύστημα με ζώντα βακτήρια σε υψηλές συγκεντρώσεις που ζουν μέσα στο παχύ έντερο και επηρεάζουν την ομοιόσταση του ξενιστή.

Η σταθερή αλληλεπίδραση μεταξύ του ξενιστή και της μικροχλωρίδας του μπορούν να συνάγουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Κύριες λειτουργίες της εντερικής χλωρίδας

Μεταβολικές

Η μεταβολική δραστηριότητα οδηγεί σε ανάκτηση της μεταβολικής ενέργειας και απορροφήσιμων υποστρωμάτων, παροχή ενέργειας και θρεπτικών προϊόντων για τη βακτηριακή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό.
 • Η ζύμωση των υδατανθράκων αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας στο παχύ έντερο. Μη εύπεπτοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν μεγάλους πολυσακχαρίτες (ανθεκτικό άμυλο, κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνες και κόμμεα), μερικούς ολιγοσακχαρίτες που διαφεύγουν την πέψη, και μη απορροφημένα σάκχαρα και αλκοόλες. Η εντερική χλωρίδα πραγματοποιεί ζύμωση των μη εύπεπτων διαιτητικών καταλοίπων και της ενδογενή βλέννας που παράγεται από τα επιθήλια.
 • Παραγωγή βιταμίνης Κ.
 • Το τελικό σημείο της μεταβολικής ιδιότητας είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας ως διάσωση ενέργειας, με την ταυτόχρονη παραγωγή μιας σειράς από δυνητικά τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων αμμωνίας, αμινών, και φαινολών.
 • Οι μικροοργανισμοί παίζουν επίσης ρόλο στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου, και σιδήρου.
 Τροφικές
 • Έλεγχος του πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των επιθηλιακών κυττάρων και ανάπτυξη.
 • Ο σημαντικότερος ρόλο των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στο παχέος έντερο είναι η τροφική επίδρασή τους στο εντερικό επιθήλιο. Η διαφοροποίηση των επιθηλιακών κυττάρων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό με την αλληλεπίδραση των μόνιμων  μικροοργανισμών. Τα κύρια λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας διεγείρουν επιθηλιακά κύτταρα σε πολλαπλασιασμό και διαφοροποίηση σε λεπτό και παχύ έντερο in vivo.
 • Ομοιόσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο εντερικός βλεννογόνος είναι η κύρια επαφή μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Οι λεμφοειδείς ιστοί που σχετίζονται με το έντερο περιέχουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή ανοσολογικών κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Ο μικροβιακός αποικισμός της γαστρεντερικής οδού επηρεάζει τη σύνθεση του συνδεόμενου με το γαστρεντερικό σύστημα λεμφοειδούς ιστού.
Προστατευτικές

Προστασία από παθογόνους παράγοντες (το φαινόμενο του φραγμού)

Τα κατοικημένα βακτηρίδια είναι μια κρίσιμη γραμμή αντίστασης αποικισμού από εξωγενή μικρόβια και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της εισβολής των ιστών από τον παθογόνους παράγοντες.
Η ισορροπία μεταξύ του είδους των βακτηρίων που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο παρέχει σταθερότητα στο μικροβιακό πληθυσμό εντός του ιδίου ατόμου σε φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία και να επιτρέψει την υπερανάπτυξη ειδών δυνητικά παθογόνων όπως το τοξικό Clostridium difficile.

Βακτήρια στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας

Τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και να παρέχουν συγκεκριμένα οφέλη στην υγεία του ατόμου που τα καταναλώνει ως συστατικό τροφίμων ή συμπλήρωμα το λεγόμενο προβιοτικό.

Από αποτελέσματα ερευνών έχει φανεί ότι τα προβιοτικά είναι χρήσιμα:
 • Στην πρόληψη και θεραπεία οξείας διάρροιας.
 • Στη μείωση της σχετιζόμενης με αντιβιοτικά διάρροιας με την ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών.
 • Στην αποτροπή διάρροιας νεογνών και μείωση συμπτωμάτων διάρροιας σε παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα.
 • Στη βελτίωση της πέψης της λακτόζης και εξάλειψης συμπτωμάτων δυσανεξίας όταν χρησιμοποιούνται ως αρχική καλλιέργεια στο γιαούρτι.
 • Στο να ενισχύσουν την απάντηση αντισωμάτων lgA στο ροταϊό σε μολυσμένα παιδιά όταν χορηγούνται από του στόματος.
 • Στη μείωση συχνότητα εμφάνισης εκζέματος σε παιδιά με ιστορικό ατοπικής νόσου.
 • Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγές:
Guarner F, Malagelada JR. (2003) Gut flora in health and disease. Lancet.  Feb 8;361(9356):512-9.

Σχετικό προϊόνProbiotics 40 billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.