Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου & προσκόλληση στα ενδοθηλιακά κύτταρα

 Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου & προσκόλληση στα ενδοθηλιακά κύτταρα
Η μόλυνση από το ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι από τις πιο συχνές ανθρώπινες μολύνσεις και αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για το πεπτικό έλκος και το γαστρικό καρκίνο. Οι παράγοντες λοιμογόνου δράσης είναι τρία αντιγόνα, η κυτταροτοξίνη ταλαντώσεως Α (VacA), το σχετιζόμενο με κυτταροτοξίνη αντιγόνο (GagA), και η πρωτεΐνη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που ενεργοποιεί τα ουδετερόφιλα (HPNAP).

Η HPNAP προσελκύει και ενεργοποιεί ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα και ιστιοκύτταρα, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση προφλεγμονωδών μεσολαβητών. Το ίδιο μόριο προάγει την ανοσοαπόκριση και έχει επίσης αναφερθεί ότι η ευρεία C τελική περιοχή HPNAP διεγείρει την ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων που υποδεικνύεται από την παραγωγή ενδιάμεσων μορφών οξυγόνου μετά από την ενεργοποίηση της νικοτιναμίδο αδενίνο δινουκλεοτιδικής φωσφορικής οξειδάσης.

Στην παρούσα εργαστηριακή μελέτη, παρουσιάζεται με αποδεικτικά στοιχεία ότι η C-τερματική περιοχή της HPNAP είναι απαραίτητη για την προσκόλληση ουδετερόφιλων στα ενδοθηλιακά κύτταρα, ένα απαραίτητο βήμα για τη φλεγμονή από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι πρωτεΐνες αραβινογαλακτάνης (AGPs), η φυσική ρητίνη από το φυτό Pistacia lentiscus που προέρχεται η μαστίχα Χίου, αναστέλλει την ενεργοποίηση ουδετερόφιλων in vitro.

Τα ανθρώπινα ουδετερόφιλα επωάστηκαν ξεχωριστά με HPNAP-6xHis, HPNAP -6xHis (Ν-τερματική περιοχή), και HPNAP -6xHis (C-τερματική περιοχή) σε μικρο-φρεάτια με προ-συνδεδεμένα ενδοθηλιακά κύτταρα και η προσκόλλησή τους ποσοτικοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία μυελοϋπεροξειδάσης (ΜΡΟ). Επίσης, τα ουδετερόφιλα επωάστηκαν με τον ίδιο τρόπο, με τον διεγέρτη ουδετερόφιλων πεπτιδίου (fMLP) για τον έλεγχο βιοδραστικότητάς τους. Το HPNAP-6xHis και η C-τερματική περιοχή εμφανίζει σχεδόν την ίδια δυνατότητα προώθησης της προσκόλλησης ουδετερόφιλων στα ενδοθηλιακά κύτταρα, ενώ αντίθετα, η Ν-τερματική περιοχή παρουσιάζει αξιοσημείωτη έλλειψη αυτής της ικανότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη λιποσακχαριτών και τη συμμετοχή τους στην ενεργοποίηση φαίνεται σαφώς, ότι ακόμη και μετά την αφαίρεσή τους το αποτέλεσμα ενεργοποίησης δεν άλλαξε σημαντικά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή της πρωτεΐνης HPNAP είναι το βασικό συστατικό των ουδετερόφιλων για την πρόσληψη, την ενεργοποίηση και την επακόλουθη προσκόλληση στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οδηγώντας σε οξειδωτική έκρηξη και φλεγμονή στη μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο πυλωρού.

Η αναστολή προσκόλλησης ουδετερόφιλων από πρωτεΐνες αραβινογαλακτάνης (AGPs) της μαστίχας  Χίου και των παραγώγων της,  χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή ιατρική για να διευκολύνει την ταλαιπωρία των ασθενών που πάσχουν από γαστρικό πόνο. Οι in vitro αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας βακτηρίων έχουν αποδειχθεί. Σε αυτή τη μελέτη, απεδείχθη ότι οι AGPs που εξάγονται από την μαστίχα Χίου αναστέλλουν την προσκόλληση ουδετερόφιλων σε ενδοθηλιακά κύτταρα, που προκαλείται από την πρωτεΐνη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και ενεργοποιεί τα ουδετερόφιλα και τη C-τερματική του περιοχή.

Συνοψίζοντας, στα αποτελέσματα της εργαστηριακής αυτής μελέτης  φαίνεται ότι η ευρεία C-τερματική περιοχή του ΗΡΝΑΡ διεγείρει την προσκόλληση ουδετερόφιλων και ότι οι AGPs από τη μαστίχα Χίου διαταράσσουν τη σύνδεση ουδετερόφιλου-ενδοθηλίου κυττάρου που προκαλείται από το HPNAP, ένα αποτέλεσμα που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και να αξιοποιηθεί για την αντιφλεγμονώδη θεραπεία ασθενών με ελικοβακτηρίδιο πυλωρού.

Πηγή:
Kottakis F, Befani C, Asiminas A, Kontou M, Koliakos G, Choli-Papadopoulou T. The C-terminal region of HPNAP activates neutrophils and promotes their adhesion to endothelial cells. Helicobacter 2009;14:177-179.

Σχετικό προϊόνL-Glutamine & Chios Mastic
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.