Επάρκεια πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών στην Ευρώπη

 Επάρκεια πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών στην Ευρώπη
Η παρούσα ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition και παρουσιάζει την προσπάθεια για την εκτίμηση της επάρκειας της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών στην Ευρώπη.  Σκοπός ήταν η αναθεώρηση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επάρκειας της πρόσληψης έξι μικροθρεπτικών συστατικών της δημόσιας υγείας, βιταμίνη Α, φυλλικό, βιταμίνη Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο σε μη ευρωπαϊκές και ευρωπαϊκές έρευνες για τη διατροφή που διεξάγονται σε υγιή πληθυσμό και να συγκριθούν και ειδικότερη έμφαση στην πρόσληψη του φυλλικού οξέος. Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση για τον προσδιορισμό των διατροφικών ερευνών που αξιολόγησαν την επάρκεια πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών.

Η χρήση των διαφόρων μεθόδων συλλογής δεδομένων διατροφικής πρόσληψης μεταξύ των ερευνών είναι μια σημαντική πηγή διακύμανσης της εκτίμηση της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών και συνεπώς για την εκτίμηση της επάρκειας των μικροθρεπτικών συστατικών.  Ακολούθως, οι πίνακες σύνθεσης των τροφίμων χρησιμοποιήθηκαν για τη μετάφραση της πρόσληψης τροφής σε μικροθρεπτικά συστατικά και τέλος,  τα δεδομένα πρόσληψης από την ανάλυση συγκρίθηκαν με τις τιμές αναφοράς.

Η βασική τιμή αναφοράς που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της επαρκής πρόσληψης βιταμινών ήταν το RDA (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη), τόσο σε μη ευρωπαϊκές όσο και σε ευρωπαϊκές έρευνες.

Διεξήχθησαν οκτώ ευρωπαϊκές έρευνες που αξιολόγησαν την επικράτηση της επάρκειας ή της ανεπάρκειας της πρόσληψης φυλλικού οξέος.  Ανεπαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος στην Ευρώπη ήταν ανεπαρκής στο 25,1% του ενήλικου γυναικείου πληθυσμού, σύμφωνα με τις διάφορες συστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές.  Εάν χρησιμοποιούσαν τις αντίστοιχες εθνικές συστάσεις, το ποσοστό της ανεπάρκειας φυλλικού οξέως θα ήταν ελαφρώς υψηλότερο(34,6%). Με τη χρήση του εθνικού EAR (Μέση Εκτιμώμενη Απαίτηση) ως σημείο αναφοράς, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανεπαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος θα ήταν 17%. Σε σύγκριση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με RDA 400 mg / ημέρα και EAR 320 mg / ημέρα, το 92% και 74,8% του ενήλικου γυναικείου πληθυσμού θα είχαν ανεπαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος, αντίστοιχα.

Το παρόν έγγραφο παρουσίασε την πρόσληψη φυλλικού οξέος στην Ευρώπη στις ενήλικες γυναίκες ως παράδειγμα για να δείξει πώς η χρήση διαφορετικών μεθόδων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές εκτιμήσεις επιπολασμού της ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών. Οι περισσότερες αρχές συνιστούν μια ημερήσια πρόσληψη 200mg διαιτητικού φυλλιλού οξέος για γυναίκες, ενώ ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας συνιστά ελάχιστη πρόσληψη 400mg/d.

Λίγες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρούσα πρόσληψη φυλλικού φυλλικού οξέος των ενηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες εξασφαλίζει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη RDA των 200 mg/d, αλλά όχι τη συνιστώμενη τιμή του Π.Ο.Υ. των 400 mg/d. Μία μελέτη έδειξε ότι η εκτιμώμενη μέση πρόσληψη για τις γυναίκες ήταν 247mg/d με εύρος 168-320, και οι μέσες τιμές κάτω από 200 mg/d δεν ήταν συχνές. Όπως αναφέρεται σε άλλη μελέτη, η διαιτητική πρόσληψη φυλλικού σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κυμαινόταν από 207 έως 284 mg/ημέρα για τις γυναίκες και από 218 έως 352 mg/ημέρα για τους άνδρες.

Τα αποτελέσματα δίνουν μια ένδειξη της διακύμανσης που μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι για την εκτίμηση της επάρκειας πρόσληψης. Η εναρμόνιση των μεθόδων και η ανάπτυξη ενός εργαλείου λογισμικού είναι σημαντικά βήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε έναν τυποποιημένο τρόπο εκτίμησης της επάρκειας της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών στην Ευρώπη για πιο ευθυγραμμισμένες συστάσεις και εκτίμηση ανεπαρκειών.

Πηγή:
  • Tabacchi, G. et al. 2009. How is the adequacy of micronutrient intake assessed across Europe? A systematic literature review. British Journal of Nutrition, 101(S2), S29-S36.
Σχετικό προϊόν: One a Day Multivitamin
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.