Δράση των προβιοτικών στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

 Δράση των προβιοτικών στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
Το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον μέσω δύο μεγάλων επιφανειών του βλεννογόνου, το αναπνευστικό σύστημα και το γαστρεντερικό σωλήνα.

Η γαστρεντερική οδός μπορεί να θεωρηθεί ως δεξαμενή με μια εσωτερική επιφάνεια που διαχωρίζει τα ευκαρυωτικά κύτταρα του ανθρώπινου ξενιστή από βακτηριακά κύτταρα. Τα βακτήρια είναι παρόντα σε όλη την γαστρεντερική οδό, αλλά η συγκέντρωση τους ποικίλλει σημαντικά.

Ο αριθμός των εισερχόμενων βακτηριδίων μειώνεται δραματικά με την επαφή με το γαστρικό οξύ και το στομάχι συνήθως περιέχει λίγα βακτήρια που είναι κυρίως αερόβια. Το λεπτό έντερο αποτελεί μεταβατική ζώνη μεταξύ του αερόβιου πληθυσμού που βρίσκεται στο στομάχι και την άφθονη βακτηριακή χλωρίδα του παχέος εντέρου.

Το έντερο αντιπροσωπεύει ένα περίπλοκο οικοσύστημα στο οποίο υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και του ανθρώπινου οργανισμού. Η παρουσία της μικροχλωρίδας είναι ζωτικής σημασίας για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη της φυσιολογικής μορφολογίας του εντέρου.

Ο όρος «προβιοτικό» χρονολογείται από το 1965 όταν χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οποιοδήποτε οργανισμό που συμβάλλει στην εντερική μικροβιακή ισορροπία. Πιο πρόσφατα, τα προβιοτικά ορίστηκαν ως «ζωντανοί οργανισμοί», με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα περισσότερα προβιοτικά ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων, που χαρακτηρίζονται ως βακτήρια γαλακτικού οξέος (γαλακτοβάκιλλοι, στρετόκοκκοι, bifidobacteria), τα οποία είναι σημαντικά συστατικά της ανθρώπινης γαστρεντερικής μικροχλωρίδας και δρουν ως αβλαβείς συμβιωτικοί οργανισμοί.

Τα προβιοτικά περιλαμβάνουν επίσης και άλλα βακτήρια, όπως π.χ. ζυμομύκητες (Saccharomyces boulardii) και άλλους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων (Clostridium, Bacillus subtilis). 

Προβιοτικά και μολυσματική διάρροια

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών λοιμώξεων δρα ως προληπτική ή θεραπευτική αγωγή σε διάφορες μορφές εντερικών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων: διάρροιας του ροταϊού, διάρροιας των ταξιδιωτών, υποτροπιάζουσα κολίτιδα και άλλες μορφές μολυσματικής διάρροιας.

Διάρροια από ροταϊό

Είναι η κύρια αιτία της παιδικής διάρροιας παγκοσμίως με την ταχεία επανυδάτωση από το στόμα να είναι η αρχική θεραπεία. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επιπλέον την ευεργετική επίδραση των προβιοτικών και κλινικές μελέτες στα παιδιά με οξεία διάρροια ροταϊού έχουν επίσης δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με Lactobacillus GG, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των κινήσεων και τη διάρκεια της διάρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επίσης συσχετίστηκε με ενίσχυση των IgA –ειδικών κυττάρων που εκκρίνουν αντισώματα για τον ιό του ροταϊού και IgA ορού κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης.

Επίσης η συμπλήρωση σε βρέφη με Bifidobacterium bifidum και Streptococcus thermophilus μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης οξείας διάρροιας και να βοηθήσει στην αποβολή των ροτοϊών σε βρέφη που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Διάρροια ταξιδιώτη

Η συχνότητα της διάρροιας μεταξύ των ταξιδιωτών σε υποανάπτυκτες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50%. Έχουν διεξαχθεί διπλά τυφλές ελεγχόμενες δοκιμές για τη μελέτη της πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών χρησιμοποιώντας προβιοτικά.

Η μία δοκιμή έδειξε σημαντικό όφελος, με τη θεραπεία να οδηγεί σε μείωση της επίπτωσης της διάρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (71% έναντι 43%). Η θεραπεία περιλάμβανε ένα σύνθετο μίγμα προβιοτικών στελεχών (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifdobacterium bifidum και Streptococcus thermophίlus) για 14 ημέρες.

Υποτροπιάζουσα λοίμωξη του Clostridium difficile

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της λήψης προβιοτικών στη θεραπεία ή πρόληψη της υποτροπής της λοίμωξης από Clostridium difficile. Το Lactobacillus GG έδειξε θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της διάρροιας σε υποτροπιάζουσα κολίτιδα λόγω του Clostridium. Επιπλέον σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο η χορήγηση του Saccharomyces boulardii ήταν αποτελεσματικότερη από το εικονικό φάρμακο στη μείωση διάρροιας.

Προβιοτικά στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Πολύ λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για το ρόλο των προβιοτικών στις φλεγμονώδης νόσου του εντέρου. Έρευνες έχουν αναφέρει σημαντική μείωση συγκέντρωσης γαλακτοβακίλλων σε ασθενείς με ενεργό ελκώδη κολίτιδα και σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn. Η από του στόματος χορήγηση του Lactobacillus GG είχε θετικά αποτελέσματα.

Τα προβιοτικά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν - εκτός από τη θεραπεία για τη διάρροια των ροταϊών - μια αποτελεσματική και ασφαλής προσέγγιση για τις ιδιοπαθείς φλεγμονόδεις νόσους του εντέρου. Μελλοντικές έρευνες σε προβιοτικά βακτήρια θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρο την απόκτηση ακριβέστερων πληροφοριών σχετικά με το μηχανισμό που ασκούν τα προβιοτικά.

Πηγή:
  • Gionchetti P, Rizzello F, Venturi A, Campieri M. (2000) Probiotics in infective diarrhoea and inflammatory bowel diseases. J Gastroenterol Hepatol;15:489-493.
Σχετικό προϊόν: Probiotics 40 Billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.