Δράση των προβιοτικών στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

 Δράση των προβιοτικών στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
Το ανθρώπινο σώμα συναντά κυρίως το περιβάλλον μέσω δύο μεγάλων επιφανειών του βλεννογόνου, το αναπνευστικό σύστημα και το γαστρεντερικό σωλήνα. Η γαστρεντερική οδός μπορεί να θεωρηθεί ως δεξαμενή με μια εσωτερική επιφάνεια που διαχωρίζει τα ευκαρυωτικά κύτταρα του ανθρώπινου ξενιστή από βακτηριακά κύτταρα. Τα βακτήρια είναι παρών σε όλη την γαστρεντερική οδό, αλλά τους το μοτίβο διανομής και η συγκέντρωση τους ποικίλλουν σημαντικά.
Ο αριθμός των εισερχόμενων βακτηριδίων μειώνεται δραματικά με την επαφή με το γαστρικό οξύ και το στομάχι συνήθως περιέχει λίγα βακτήρια που είναι κυρίως Gram-θετικά και αερόβια. Το λεπτό έντερο αποτελεί μεταβατική ζώνη μεταξύ του αερόβιου πληθυσμού που βρίσκεται στο στομάχι και την άφθονη βακτηριακή χλωρίδα του παχέος εντέρου. Η μικροχλωρίδα του λεπτού εντέρου είναι παρόμοια με εκείνη του στομάχου, όπου η βακτηριακή συγκέντρωση κυμαίνεται  ενώ στον ειλεό, η συγκέντρωση των μικροοργανισμών αυξάνεται και τα Gram αρνητικά βακτήρια αρχίζουν να ξεπερνούν τους Gram-θετικούς οργανισμούς. Μια δραματική αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων εμφανίζεται σε όλη την ειλειοκολική βαλβίδα και στο κόλον και τα αναερόβια βακτήρια υπερτερούν των αερόβιων.

Το έντερο αντιπροσωπεύει ένα περίπλοκο οικοσύστημα στο οποίο υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και του ανθρώπινου οργανισμού. Η παρουσία της μικροχλωρίδας είναι ζωτικής σημασίας για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη της φυσιολογικής μορφολογίας του εντέρου, και προκειμένου να διατηρηθεί μια χρόνια και ανοσολογικά ισορροπημένη εντερική φλεγμονώδη απόκριση. Ωστόσο, για να διατηρηθεί αυτή η λεπτή ισορροπία ο οικοδεσπότης έχει διάφορους προστατευτικούς μηχανισμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν τα εμπόδια που παρέχονται από το επιθηλιακό στρώμα, μηχανικούς παράγοντες και παράγοντες που παρεμβαίνουν στην βακτηριακή προσκόλληση όπως ο βλεννογόνος, η ανοσοσφαιρίνη (IgA), η οποία αποτελεί και τον πρωταρχικό ανοσολογικό φραγμό κατά των παθογόνων.

Ο όρος «προβιοτικό» χρονολογείται από το 1965 όταν χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οποιαδήποτε ουσία ή οργανισμό που συμβάλλει στην εντερική μικροβιακή ισορροπία, κυρίως σε ζώα εκτροφής. Πιο πρόσφατα, τα προβιοτικά ορίστηκαν ως «ζωντανοί οργανισμοί», που κατά τη λήψη ασκούν οφέλη για την υγεία πέρα από την εγγενή βασική διατροφή, τονίζεται η σημασία της διατήρησης ενός επαρκή πληθυσμού ζωντανών μικροοργανισμών στο έντερο, και επιπλέον δείχνει ότι τα οφέλη μπορούν να περιλαμβάνουν μια βελτίωση της μικροβιακής ισορροπίας που σχετίζεται με άλλες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η ανοσοδιαμόρφωση.

Τα περισσότερα προβιοτικά ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων, που χαρακτηρίζονται ως βακτήρια γαλακτικού οξέος (γαλακτοβάκιλλοι, στρετόκοκκοι, bifidobacteria), τα οποία είναι σημαντικά συστατικά της ανθρώπινης γαστρεντερικής μικροχλωρίδας και υπάρχουν ως αβλαβείς συμβιωτικοί οργανισμοί. Τα νέα προβιοτικά περιλαμβάνουν επίσης και άλλα βακτήρια, όπως π.χ. ζυμομύκητες (π.χ. Saccharomyces boulardii) και άλλους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων (π.χ., Clostridium, Bacillus subtilis). Τα προβιοτικά στελέχη πρέπει να είναι ανθρώπινης προέλευσης και να  είναι ανταγωνιστικά προς τα παθογόνα βακτήρια με την παραγωγή αντιμικροβιακών των ουσιών και την προώθηση της μείωσης του ph του παχέως εντέρου. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι ασφαλείς και δοκιμασμένα σε ανθρώπους και θα πρέπει να διατηρούν τη βιωσιμότητά τους και να έχουν ωφέλιμες ιδιότητες μετά την επεξεργασία, καλλιέργεια και αποθήκευσή τους.

Προβιοτικά και μολυσματική διάρροια
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών λοιμώξεων δρα ως προληπτική ή θεραπευτική αγωγή σε διάφορες μορφές εντερικών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων: διάρροια του ροταϊού, διάρροια ταξιδιωτών, υποτροπιάζουσα κολίτιδα από λοίμωξη του Clostridium difficile και άλλες μορφές μολυσματικής διάρροιας.

Διάρροια από ροταϊό
Είναι η κύρια αιτία της παιδικής διάρροιας παγκοσμίως με την ταχεία επανυδάτωση από το στόμα να είναι η αρχική θεραπεία. Η λοίμωξη από ροταϊό φαίνεται να είναι διφασική διάρροια, αρχικά μια οσμωτική διάρροια, ακολουθούμενη από υπερανάπτυξη βακτηρίων προερχόμενων από την ουρεάση. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση των προβιοτικών και κλινικές μελέτες στα παιδιά με οξεία διάρροια ραταϊού είναι επίσης ενθαρρυντικές. Διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με Lactobacillus GG, χορηγούμενη είτε ως λυοφιλοποιημένη σκόνη ή ως ζυμωμένο γιαούρτι, ήταν σε θέση να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κινήσεων και τη διάρκεια της διάρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Θεραπεία με Lactobacillus GG συσχετίστηκε με ενίσχυση των IgA –ειδικών κυττάρων που εκκρίνουν αντισώματα για τον ιό του ροταϊού και IgA ορού κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης. Επίσης συμπλήρωση σε βρέφη με Bifidobacterium bifidum και Streptococcus thermophilus μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης οξείας διάρροιας και στην αποβολή των ροτοϊών σε βρέφη που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Διάρροια ταξιδιώτη
Η συχνότητα της διάρροιας μεταξύ των ταξιδιωτών σε υποανάπτυκτες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50%, ανάλογα με τη μεθοδολογία της μελέτης και τον προορισμό. Διπλά τυφλές ελεγχόμενες δοκιμές για τη μελέτη της πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών χρησιμοποιώντας προβιοτικά έχουν διεξαχθεί και στη μία δοκιμή φάνηκε σημαντικό όφελος, με τη θεραπεία να οδηγεί σε μείωση της επίπτωσης της διάρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (71% έναντι 43%). Η θεραπεία συνίστατο με ένα σύνθετο μίγμα προβιοτικών στελεχών (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifdobacterium bifidum και Streptococcus thermophίlus) για 14 ημέρες.

Υποτροπιάζουσα λοίμωξη του Clostridium difficile
Η αιτία της διάρροιας με αντιβιοτικά είναι ασαφής στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά στο 20% των ασθενών η διάρροια οφείλεται σε λοίμωξη με Clostridium difficile. Παρόλο που η αντιβιοτική θεραπεία με βανκομυκίνη ή μετρονιδαζόλη είναι αποτελεσματική σε περισσότερο από το 80% των ασθενών, το υπόλοιπο 20% βιώνει περαιτέρω επεισόδια διάρροιας ή κολίτιδας μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών. Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της λήψης προβιοτικών στη θεραπεία ή πρόληψη της υποτροπής της λοίμωξης από Clostridium difficile. Το Lactobacillus GG ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία της διάρροιας σε υποτροπιάζουσα κολίτιδα λόγω του Clostridium, ενώ σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, χορήγηση του Saccharomyces boulardii ήταν αποτελεσματικότερο από το εικονικό φάρμακο στη μείωση διάρροιας.

Προβιοτικά στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
Πολύ λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για το ρόλο των προβιοτικών στις φλεγμονώδης νόσου του εντέρου. Έρευνες έχουν αναφέρει σημαντική μείωση συγκέντρωσης γαλακτοβακίλλων σε ασθενείς με ενεργό ελκώδη κολίτιδα και σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn, μια μείωση στα bifidobacteria στη συγκέντρωση περιττωμάτων και η από του στόματος χορήγηση του Lactobacillus GG είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εντερικής ανοσοσφαιρίνη Α ανοσοαπόκρισης.

Σε δύο πρόσφατες ελεγχόμενες μελέτες, ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έλαβαν από του στόματος μεσαλαζίνη ή κάψουλες που περιείχαν ένα μη παθογόνο στέλεχος του E.coli ως θεραπεία συντήρησης. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο ποσοστό υποτροπής μεταξύ των δύο θεραπειών. Επίσης πρόσφατα αξιολογήθηκε η χρήση ενός νέου προβιοτικού που περιέχει 300 δισεκατομμύρια βιώσιμα λυοφιλοποιημένα βακτήρια τεσσάρων στελεχών γαλακτοβακίλλων (L. casei, L. plantarum, L. acidophilus και L. delbruekii ssp. bulgaricus), τρία στελέχη των bifidobacteria (B.longum, B.breve και B.infantis), και ένα στέλεχος Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Αυτό το παρασκεύασμα διαθέτει δύο κύρια καινοτόμα χαρακτηριστικά: πολύ υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων και παρουσία ενός μείγματος διαφορετικών βακτηρίων (με πιθανή συνεργιστική δράση) για ενίσχυση της καταστολής των δυνητικών παθογόνων οργανισμών. Στην πιλοτική μελέτη που χρησιμοποίησε το δείγμα αυτό ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με αλλεργία ή δυσανεξία στη σουλφασαλαζίνη ή η μεσαλαζίνη 20 ασθενείς λάμβαναν 6g/ημέρα του δείγματος αυτού για 12 μήνες. Φάνηκε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης των γαλακτοβακίλλων, των διφωσφοβακτηρίων και του Streptococcus salivarius ssp. το οποίο εμφανίστηκε στις πρώτες 10 ημέρες και συνεχίστηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Το pH των κοπράνων ήταν σημαντικά μειωμένο με τη λήψη της θεραπεία, και οι περισσότεροι ασθενείς (75%) παρέμειναν σε ύφεση.

Τα προβιοτικά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν -εκτός από τη θεραπεία για τη διάρροια των ροταϊών- μια αποτελεσματική και ασφαλές προσέγγιση για τη θεραπεία συντήρησης ασθενών στη θεραπεία ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Μελλοντικές έρευνες σε προβιοτικά βακτήρια θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρο την απόκτηση ακριβέστερων πληροφοριών σχετικά με το μηχανισμό που ασκούν τα προβιοτικά.

Πηγή:
  • Gionchetti P, Rizzello F, Venturi A, Campieri M. (2000) Probiotics in infective diarrhoea and inflammatory bowel diseases. J Gastroenterol Hepatol;15:489-493.
Σχετικό προϊόν: Probiotics 40 Billion
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.