Η δράση της Μαστίχας Χίου κατά του Helicobacter Pylori

 Η δράση της Μαστίχας Χίου κατά του Helicobacter Pylori
Η μαστίχα Χίου είναι ρητινώδες έκκριση που λαμβάνεται από το στέλεχος και τα κύρια φύλλα του Pistacia lentiscus. Σε Μεσογειακές χώρες χρησιμοποιείται και ως συστατικό τροφίμων. Κλινικά, η μαστίχα ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία καλοήθων γαστρικών ελκών και έλκους του δωδεκαδακτύλου. Σε μελέτες σε αρουραίους, η μαστίχα εμφάνισε κυτταροπροστατευτικές και ήπιες αντιεκκριτικές ιδιότητες. Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αξιολογήθηκαν οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της μαστίχας έναντι του Helicobacter pylori.

Τα στελέχη NCTC 11637 του Helicobacter pylori (ένα πρότυπο στέλεχος αναφοράς) και έξι νωπά κλινικά στελέχη (τρία  ευαίσθητα και τρία ανθεκτικά στη μετρονιδαζόλη) διατηρήθηκαν σε 7% άγαρ σοκολάτας αίματος αλόγου  ή σε ζωμό IsoSensitest (με 5% ορόμόσχου) στους 37 ° C σε μικροαερόβια ατμόσφαιρα (6% οξυγόνο και 5% διοξείδιο του άνθρακα σε άζωτο). Η μαστίχα παρασκευάστηκε ως διάλυμα αποθέματος σε αιθανόλη σε συγκέντρωση 50 mg ανά χιλιοστόλιτρο και αραιώθηκε στην καλλιέργεια ζωμού (που περιέχει 107 κύτταρα Helicobacter Pylori ανά χιλιοστόλιτρο) για τελική συγκέντρωση κυμαινόμενη από 0,0075 έως 1,0 mg ανά χιλιοστόλιτρο. Προστέθηκε αιθανόλη στις καλλιέργειες ελέγχου σε κατάλληλες συγκεντρώσεις και ακολούθησε επώαση των καλλιεργειών.

Η μαστίχα σκότωσε το στέλεχος NCTC 11637 του Helicobacter pylori και τα έξι κλινικά προϊόντα απομόνωσης (μείωση του βιώσιμου αριθμού κατά 1000) ανεξάρτητα από το επίπεδο ευαισθησίας του οργανισμού στη μετρονιδαζόλη. Η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση στις 24 ώρες για όλα τα στελέχη που μελετήθηκαν ήταν 0,06 mg της ακατέργαστης μαστίχας ανά χιλιοστόλιτρο. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, η βακτηριακή ανάπτυξη εξακολουθούσε να παρεμποδίζεται σημαντικά, με καθαρό μετα-αντιβιοτικό αποτέλεσμα ακόμη και στην χαμηλότερη χρησιμοποιούμενη συγκέντρωση, 0,0075 mg ανά χιλιοστόλιτρο. Η μαστίχα προκάλεσε σαφείς υπερδομικές αλλαγές στον οργανισμό, όπως καταδεικνύεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μαστίχα έχει σαφή αντιβακτηριακή δράση έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί τουλάχιστον να εξηγήσει εν μέρει τις ιδιότητες  της μαστίχας κατά του πεπτικού έλκους. Η μαστίχα Χίου είναι οικονομική και ευρέως διαθέσιμη σε χώρες του τρίτου Κόσμου, με τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των πεπτικών ελκών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακόμη και χαμηλές δόσεις μαστίχας 1 mg ανά ημέρα για δύο εβδομάδες είναι ικανά να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη πολύ γρήγορα. Η μαστίχα Χίου είναι δραστική κατά του Helicobacter pylori, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το θεραπευτικό της αποτέλεσμα σε ασθενείς με πεπτικά έλκη.

Πηγή:
  • Huwez FU, Thirlwell D, Cockayne A, Ala'Aldeen DA. Mastic gum kills Helicobacter pylori. N Engl J Med 1998;339:1946.
Σχετικό προϊόνL-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.