Δράση της μαστίχας Χίου ενάντια στο Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου

 Δράση της μαστίχας Χίου ενάντια στο Ελικοβακτηρίδιο Πυλώρου
Η μαστίχα Χίου είναι μια λευκή, ημιδιαφανής, φυσική ρητίνη που παράγεται ως έκκριμα του κορμού από τα μαστιχόδεντρα. Το επιστημονικό της όνομα είναι Pistacia lentiscus της οικογένειας Anacardiaceae. Μεγαλώνει σχεδόν αποκλειστικά στη νότια περιοχή της Χίου στην Ελλάδα και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ελληνική ιατρική ως φάρμακο για ποικίλες γαστρεντερικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας ή του πεπτικού έλκους για περισσότερο από 2500 χρόνια. Οι βιολογικές δραστηριότητες της μαστίχας αποδίδονται στην σύνθεση και ποικιλία χημικών ενώσεών της  και του αιθέριου ελαίου της ρητίνης. Περιέχουν φυσικά αντιμικροβιακούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική καθώς και ευεργετικές αντιοξειδωτικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες.

Η Μαστίχα Χίου έχει αντιβακτηριακή δράση και η in vivo δράση της κατά της πλάκας στην στοματική κοιλότητα έχει αποδοθεί στην ανασταλτική δράση της ενάντια στη βακτηριακή ανάπτυξη ειδικά κατά του Streptococcus. Κλινικές μελέτες έδειξαν αρχικά ότι η Μαστίχα Χίου είναι αποτελεσματική κατά της νόσου του γαστρικού και του δωδεκαδακτυλικού έλκους; σε μελέτες in vitro αποδείχθηκε βακτηριοκτόνος κατά του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού σκοτώνοντας το 50% των στελεχών που ελέγχθηκαν σε συγκέντρωση 125 mg/ml, και 90% των στελεχών σε συγκέντρωση 500 mg/ml.

Αποικοδόμηση του ελικοβακτηρίου παρατηρήθηκε και σε δοκιμή μολυσμένων ποντικών αποδίδοντας την αναστολή αυτή ισομαστιχαδιενολικό οξύ. Αντίθετα, σε άλλη μελέτη έδειξαν αντίσταση του ελικοβακτηρίδιου μετά από πρόσληψη μαστίχας Χίου σε μολυσμένα ποντίκια και ανθρώπους, ενώ πρόσφατα,  η  in-vitro ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου αναστάλθηκε με εκχυλίσμα Μαστίχας Χίου από τουλάχιστον 1,4 g μαστίχας.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την in-vitro επίδραση των αραβινογαλακτάνων AGPs και της μαστίχας Χίου στην ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων σε πέντε θετικούς ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο πυλωρού και το δεύτερο μέρος σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την in-vivo επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας στην ενεργοποίηση ουδετερόφιλων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η Μαστίχα Χίου φάνηκε να αναστέλλει την επαγόμενη από ΗΡ-ΝΑΡ ενεργοποίηση ουδετερόφιλων που εμπλέκονται στην παθογένεια που σχετίζεται με το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού σε  παθολογικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν πεπτικό έλκος και κακοήθεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παράγοντες της λοιμογόνου δράσης του ελικοβακτηρίδιου προάγουν την απελευθέρωση διαφόρων χημειοελκυστικών/φλεγμονωδών μεσολαβητών συμπεριλαμβανομένης κυρίως της προσέλκυσης ουδετερόφιλων. Συγκεκριμένα, το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί έντονη διήθηση λευκοκυττάρων του γαστρικού βλεννογόνου και ενεργοποίηση ουδετερόφιλων και παρέχει μια σημαντική πηγή δραστικών ριζών οξυγόνου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ιστό κυρίως απουσία αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα μόρια προσκόλλησης εκφράζονται στην επιφάνεια των ενδοθηλιακών κυττάρων και τα λευκοκύτταρα βοηθούν στο να εξασφαλιστεί μια ομαλή αλληλουχία αλληλεπιδράσεων κυττάρου προς κύτταρο και διατηρείται η προσκόλληση των λευκοκυττάρων στο αγγειακό ενδοθήλιο και η επακόλουθη μετανάστευση φλεγμονώδη ιστό. Μεταγραφικοί παράγοντες εμπλέκονται στην έκφραση του ενδοθηλίου στα μόρια προσκόλλησης, στη φλεγμονή και την καρκινογένεση. Η μακροχρόνια γαστρίτιδα που σχετίζεται με το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού προδιαθέτει την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου όπως και οι οξειδωτικές ρίζες οξυγόνου που παίζουν ρόλο στην καρκινογένεση.

Η μαστίχα Χίου μπορεί να μεταβάλει την παθοφυσιολογία του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος που επάγεται από το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού παρεμποδίζοντας την ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων.

Πηγή:
  • Kottakis F, Befani C, Asiminas A, Kontou M, Koliakos G, Choli-Papadopoulou T. The C-terminal region of HPNAP activates neutrophils and promotes their adhesion to endothelial cells. Helicobacter 2009;14:177-179.
Σχετικό προϊόνL-Glutamine & Chios Mastiha
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.