Βιταμίνη D & Θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO

 Βιταμίνη D & Θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου τα αντισώματα κατευθύνονται κατά του θυρεοειδούς αδένα και οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της ικανότητας του θυρεοειδούς αδένα να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και αυτό οδηγεί σε σταδιακή μείωση στις λειτουργίες και σε ένα υπολειτουργικό θυρεοειδή.

Η βιταμίνη D έχει φανεί ότι είναι δραστική στην ανοσοδιαμόρφωση σε αυτοάνοσες ασθένειες. Η ακόλουθη μελέτη διερεύνησε αν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D και εάν η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D3 είναι ωφέλιμη στη διαχείριση αυτών των ασθενών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, και δημοσιεύθηκε στο Ελληνικό Περιοδικό Πυρηνικής Ιατρικής. Συμμετείχαν 218 ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto εκ των οποίων όλοι καυκάσιας φυλής, Κρητικής καταγωγής, Έλληνες πολίτες με την πλειονότητα των ασθενών να είναι γυναίκες.

Τα υπερηχογράφημα και η αυξημένη αντι-θυρεοειδική υπεροξειδάση ή/και τα αντισώματα εναντίον της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (anti-TPO) και τα αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης (anti-TG) χρησιμοποιήθηκαν για τη διάγνωση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, εξαιρουμένων εκείνων που δεν είχαν ρυθμισμένο θυρεοειδή ή είχαν ιστορικό άλλης αυτοάνοσης νόσου. Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και μετρήσεις συγκέντρωσης 25(ΟΗ)D, θυρεοτροπίνης (TSH), ελεύθερης θυροξίνης, anti-TPO , anti-TG, ασβεστίου και φωσφόρου.

Μεταξύ αυτών των ασθενών, 186 από τους 218 ασθενείς εμφάνισαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. 50% των ασθενών παρουσίασαν μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D (10-19.9ng/ml), 28,4% ήπια ανεπάρκεια (20-29,9ng / ml) και 6,9% είχαν σοβαρή ανεπάρκεια (<10ng / ml). Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ανεπάρκεια βιταμίνης D έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D3 από του στόματος (χοληκαλσιφερόλη) μαζί με τα γεύματα για 4 μήνες.

Παρατηρήθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των anti-TPO θυρεοειδικών αντισωμάτων. Δε φάνηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων 25(ΟΗ)D και του δείκτη μάζας σώματος, των anti-TG, της TSH ή της ελεύθερης θυροξίνης . Σύγκριση μεταξύ των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D και ασθενών με ανεπάρκεια, βρέθηκε ότι τα αντισώματα εναντίον της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (anti-TPO) ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ομάδα με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Μετά από τέσσερις μήνες συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3, οι ασθενείς πέτυχαν το στόχο να φτάσουν επίπεδα της 25(ΟΗ)D >40ng/ml. Μια άλλη σημαντική μεταβολή μετά τη συμπληρωματική χορήγηση της χοληκαλσιφερόλης ήταν η σημαντική μείωση (-20%) στα επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με την παθογένεια της νόσου της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και η συμπληρωματική χορήγηση Βιταμίνης D3 να συμβάλλει στη καλύτερη πρόγνωση της θεραπεία των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Πηγές:
 • Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto’s thyroiditis. Mazokopakis et al., Hell J Nucl Med. 2015.
 • American Thyroid Association. Hashimoto’s Thyroiditis. https://www.thyroid.org/hashimotos-thyroiditis/
Σχόλια Πελατών
ΠΑΡΧΑΣ (2019-08-12 07:51:06)
4/5
"Η ΒΙΤ D ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ UVB ΣΕ ΒΙΤ. ΑΠΟ ΠΡΟΒΙΤ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ ΣΕ D2 DEIXNEI ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΣ Α/ΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ"
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.