Βιταμίνη Β6 (ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ)

 Βιταμίνη Β6 (ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ)
Η βιταμίνη Β6 είναι ένα μείγμα 6 διασυνδεδεμένων μορφών πυριδοξίνης, πυριδοξάλης, πυριδοξαμίνης και 5'-φωσφορικών. Η αλληλομετατροπή είναι δυνατή μεταξύ όλων των μορφών. Το ένζυμο φωσφορική πυριδοξάλη διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον μεταβολισμό πολλών αμινοξέων και η ανεπάρκεια αυτού του συνενζύμου μπορεί να οδηγήσει σε πολλές εκδηλώσεις.

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστερημένη ανάπτυξη, ακροδυνία, αλωπεκία, σκελετικές μεταβολές, αναιμία, και αλλαγές στα επίπεδα  νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη), η τρυπταμίνη, η τυραμίνη, η ισταμίνη, GABA και η ταυρίνη, που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις και σπασμούς.

Η ενεργός μορφή της βιταμίνης Β6 είναι η φωσφορική πυριδοξάλη, η οποία είναι ένα συνένζυμο που απαιτείται για τη λειτουργία περισσότερων από 60 ενζύμων. Η πυριδοξίνη υπάρχει στην τροφή στην ελεύθερη μορφή της και ως γλυκοζίτης. Ο γλυκοζίτης μπορεί να υποβληθεί σε μερική υδρόλυση στον αυλό του εντέρου ή μπορεί να απορροφηθεί άθικτα, και έτσι να αποβληθεί σε μεγάλο βαθμό στα ούρα χωρίς υδρόλυση.

Ο μεταβολισμός της τρυπτοφάνης εξαρτάται από την κατάσταση της βιταμίνης Β6, λόγω ενός ενζύμου που απαιτεί φωσφορική πυριδοξάλη. Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στον μεταβολισμό των αμινοξέων που περιέχουν θείο (μεθειονίνη, ταυρίνη και κυστεΐνη).

Η πλειοψηφία της βιταμίνης Β6 του σώματος συνδέεται με το ένζυμο φωσφορυλάση γλυκογόνου στους μυς. Όταν τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου εξαντλούνται λόγω παρατεταμένης νηστείας, η βιταμίνη απελευθερώνεται από τους μυς, ωστόσο, η μυϊκή φωσφορική πυριδοξάλη δεν απελευθερώνεται ως απάντηση στην ανεπαρκή σε Β6 διατροφή, έτσι ώστε τα αποθέματα μυών να μην μπορούν να θεωρηθούν ως μορφή αποθήκευσης της βιταμίνης.

Η κύρια ανησυχία που συνδέεται με την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Β6 είναι η βλάβη στο νευρικό σύστημα. Οι αρχικές παρατηρήσεις προέκυψαν από τις μελέτες σε πειραματόζωα, αλλά πιο πρόσφατες μελέτες σε εθελοντές και ασθενείς, ανέφεραν επίσης περιπτώσεις και σε ανθρώπους. Τα στοιχεία για τη νευροτοξικότητα στους ανθρώπους λόγω της χορήγησης βιταμίνης Β6 σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με μια σειρά αναφορών από περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές επιδράσεις που σχετίζονται με εξαιρετικά υψηλές προσλήψεις.

Μια σημαντική πτυχή αυτών των περιπτώσεων είναι η διάρκεια της πρόσληψης πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι κλινικά περιστατικά νευροπάθειας εμφανίζονται μετά από περίπου 12 μήνες θεραπείας ή και περισσότερο, με δόσεις 2 g/ημέρα ή λιγότερο, ενώ η νευροπάθεια μπορεί να αναπτυχθεί σε λιγότερο από 12 μήνες, σε δόσεις μεγαλύτερες από 2 g/ημέρα.

Παρουσιάζεται βαθιά περιφερική βλάβη των άκρων σε ενήλικες ασθενείς μετά από μαζικές δόσεις βιταμίνης Β6, ασταθές βάδισμα και μούδιασμα στα πόδια, εξασθένηση του άκρου της θέσης και της αίσθησης των κραδασμών ενώ οι αισθήσεις της αφής, της θερμοκρασίας και του πόνου επηρεάστηκαν λιγότερο. Επίσης σε άλλη μελέτη, η σχετιζόμενη με την πρόσληψη πυριδοξίνης, νευροπάθεια, περιγράφηκε σε 16 ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάσαν συμμετρική απομακρυσμένη αισθητική απώλεια και απουσία αισθητικού νευρικού δυναμικού.

Η φωτοευαισθησία έχει περιγραφεί ως άλλη μια ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με την πρόσληψη πυριδοξίνης καθώς και οι δερματικές βλάβες όπως αναφέρθηκαν σε μια γυναίκα που είχε λάβει τεράστιες δόσεις (4 g / ημέρα) για μια περίοδο 4 ετών.

Η τοξικότητα από την πυριδοξίνη που προκαλεί ανησυχία είναι η νευροτοξικότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τόσο τα πειραματόζωα όσο και τους ανθρώπους. Άλλες επιδράσεις που αναφέρθηκαν σε ζώα, οι οποίες εμφανίζονται σε υψηλές δόσεις , δεν έχουν διερευνηθεί στον άνθρωπο, επειδή η κύρια επίδραση στα ζώα είναι η σπερματογένεση και η κύρια χρήση υψηλών δόσεων στους ανθρώπους είναι η προεμμηνορροϊκή τάση.

Καθημερινές δόσεις περίπου 500mg είναι απαραίτητες για την πρόληψη σοβαρών νευρολογικών επιδράσεων.  Τα δεδομένα απόκρισης της δόσης στους ανθρώπους, τα οποία αποτελούν τη βάση για τον προσδιορισμό του ανώτερου επιπέδου, προέρχονται κατά κύριο λόγο από γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Η νευροπάθεια της πυριδοξίνης αναπτύσσεται πολύ αργά στους ανθρώπους, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, όπου απαιτείται η πρόσληψη για 12 μήνες ή περισσότερο για εμφάνιση νευροτοξικότητας σε δόσεις των 2 g ανά ημέρα ή λιγότερο.

Τα ανώτατα επίπεδα πρόσληψης για παιδιά βασίζονται σε διαφορές σωματικού βάρους σε σύγκριση με τους ενήλικες:
 
Ηλικία (χρόνια) Ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL)
(mg ανά ημέρα)
1-3 5
4-6 7
7-10 10
11-14 15
15-17 20
Ενήλικες 25
 
Υπάρχει ένα ευρύ περιθώριο μεταξύ του μέγιστου ανεκτού επιπέδου πρόσληψης των 25 mg ημερησίως και της πρόσληψης από πηγές τροφίμων μόνο και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά την πρόσληψη βιταμίνης Β6 από τα τρόφιμα. Η συνδυασμένη πρόσληψη που θα προέκυπτε από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι γενικά κάτω από το επιτρεπτό όριο.

Υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα που περιέχουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες από αυτές του ανωτέρου επίπεδου ανά δισκίο. Το ανώτερο επίπεδο πρόσληψης δεν ισχύει για άτομα που παίρνουν βιταμίνη B6 υπό ιατρική εποπτεία.

Η νευροτοξικότητα έχει αναφερθεί μόνο μετά από παρατεταμένες περιόδους θεραπείας σε υψηλές δόσεις. Η έλλειψη πυριδοξίνης έχει σημαντική επίδραση στη νευρωνική ανάπτυξη  αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα για την τοξικότητα της υπερβολικής πυριδοξίνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος.

Πηγή:
  1. SCF (2000) Opinion of the Scientific Committee on Food of the tolerable upper intake level of vitamin B6. Scientific Committee on Food. European Commission Health & Consumer protection. Directorate General, Brussels, 28 November 2000.
Σχετικό προϊόν: Neuro Balance
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.