ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Η βιταμίνη Κ είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα λάχανα Βρυξελλών.

Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται συχνότερα για προβλήματα πήξης του αίματος, ενώ πρέπει η πρόσληψη της να είναι ελεγχόμενη σε περίπτωση χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων γιατί επηρεάζει την αγωγή και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με βαρφαρίνη, κουμαρινικά αντιπηκτικά. Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη προβλημάτων πήξης στα νεογνά που δεν έχουν αρκετή βιταμίνη Κ αλλά και για να αποτρέψει την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

Η αυξημένη κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης Κ στον οργανισμό πέρα από την πήξη του αίματος οδήγησε ορισμένους ερευνητές να υποδείξουν ότι οι συνιστώμενες ποσότητες για λήψη διατροφής βιταμίνης Κ πρέπει να αυξηθούν. Το 2001, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Τροφίμων και Διατροφής αύξησε τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης Κ ελαφρώς.

Η βιταμίνη Κ είναι αποτελεσματική για:
 • Πρόληψη προβλημάτων αιμορραγίας στα νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ (αιμορραγική νόσο).
 • Θεραπεία και πρόληψη των προβλημάτων αιμορραγίας σε άτομα με χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης θρόμβωσης αίματος (προθρομβίνη).
 • Σε μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή που ονομάζεται ανεπάρκεια παράγοντα πήξης εξαρτώμενη από βιταμίνη Κ (VKCFD). Η λήψη βιταμίνης Κ από το στόμα ή ως έγχυση στη φλέβα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αιμορραγίας σε άτομα με VKCFD.
 • Αναστροφή των αποτελεσμάτων της υπερβολικής δόσης βαρφαρίνης που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της πήξης του αίματος.
Ενδεχομένως αποτελεσματική για:
 • Αδύναμα οστά (οστεοπόρωση). Η λήψη μιας συγκεκριμένης μορφής βιταμίνης Κ2 φαίνεται να βελτιώνει την αντοχή των οστών και να μειώνει τον κίνδυνο θραύσης στις περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες με αδύναμα οστά. Η λήψη βιταμίνης Κ1 φαίνεται να αυξάνει την αντοχή των οστών και μπορεί να αποτρέψει τα κατάγματα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Η βιταμίνη Κ1 δεν φαίνεται να βελτιώνει την αντοχή των οστών σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση ή σε άτομα με νόσο του Crohn.
Ενδεχομένως αναποτελεσματική για:
 • Αιμορραγία στις περιοχές υγρού του εγκεφάλου (ενδοκοιλιακή αιμορραγία). Η παροχή βιταμίνης Κ σε γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρων τοκετών δεν φαίνεται να αποτρέπει την αιμορραγία στον εγκέφαλο των πρόωρων βρεφών. Επίσης, δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νευρικής βλάβης που προκαλείται από αυτές τις αιμορραγίες.
Ανεπαρκής αποδείξεις για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας για:
 • Διαταραχή του αίματος (β-θαλασσαιμία). Έρευνα δείχνει ότι η λήψη βιταμίνης K2 από το στόμα μαζί με ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την οστική μάζα σε παιδιά με αυτή τη διαταραχή του αίματος.
 • Καρκίνος του μαστού. Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ2 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
 • Καρκίνος. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη τροφής βιταμίνης Κ2, αλλά όχι βιταμίνης Κ1, με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Αλλά άλλη έρευνα έχει συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη τροφής βιταμίνης Κ1, αλλά όχι βιταμίνης Κ2, με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ δεν συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.
 • Καρκίνος του πνεύμονα. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 από τα τρόφιμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα. Η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 δεν φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αυτών των περιστατικών.
 • Καρδιακή ασθένεια. Η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ2 έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και θάνατο λόγω καρδιοπάθειας σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, όμως η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 από τα τρόφιμα δεν φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτή την πάθηση. Η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 δεν συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 από τα τρόφιμα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η λήψη βιταμίνης Κ1 ως συμπλήρωμα φαίνεται να αποτρέπει ή να μειώνει την πρόοδο της στεφανιαίας ασβεστοποίησης, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
 • Κυστική ίνωση. Τα άτομα με κυστική ίνωση μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ. Η λήψη ενός συνδυασμού βιταμινών Α, D, Ε και Κ φαίνεται να βελτιώνει τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε άτομα με κυστική ίνωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πέψη λίπους. Επίσης, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη βιταμίνης Κ από το στόμα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή οστεοκαλσίνης. Η οστεοκαλσίνη παίζει ρόλο στην οστική ανάπτυξη του σώματος και στον μεταβολισμό. Αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Κ βελτιώνει τη γενική υγεία σε άτομα με κυστική ίνωση.
 • Διαβήτης. Έρευνα έδειξε ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης εμπλουτισμένης με βιταμίνη Κ1 δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη λήψη τακτικής πολυβιταμίνης.
 • Υψηλή χοληστερόλη. Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σε άτομα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης K2 μαζί με την αγωγή αρθρίτιδας μειώνει τους δείκτες της οστικής άρθρωσης καλύτερα από ό, τι με τη λήψη ιατρικής αγωγής μόνο.
Είναι η βιταμίνη Κ ασφαλής;
Οι δύο μορφές βιταμίνης Κ (βιταμίνη Κ1 φυλλοκινόνη και βιταμίνη Κ2 μενακινόνη) είναι πολύ ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνονται από το στόμα ή με κατάλληλη έγχυση στη φλέβα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν παρενέργειες όταν λαμβάνουν βιταμίνη Κ στο συνιστώμενο ποσό κάθε μέρα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ενοχλήσεις στο στομάχι ή διάρροια.

Πηγή:
 • MedlinePlus – Trusted Health Information for you NIH, U.S. National Library of Medicine. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/983.html
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.