Βιταμίνη C, η αγαπημένη βιταμίνη του δέρματος

 Βιταμίνη C, η αγαπημένη βιταμίνη του δέρματος
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη βιταμίνη C ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C όμως είναι και ένα ζωτικό μόριο του οποίου τα πολλαπλά οφέλη το καθιστούν το πλέον αγαπημένο του δέρματός μας.

Είναι ένα θρεπτικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται τόσο στην ανώτερη επιφάνεια δηλαδή στην επιδερμίδα,  όσο και στο  κατώτερο στρώμα του δέρματος το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Η υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στο κατώτατο στρώμα του δέρματος και όχι στην επιδερμίδα.


Γήρανση, Φωτογήρανση & Ρυτίδες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δρουν ενάντια στην συγκέντρωση της βιταμίνης C στο δέρμα:
Ένα χαρακτηριστικό τόσο της φωτογήρανσης όσο και της φυσικής διαδικασίας γήρανσης είναι η συσσώρευση βλαβών και οξειδωτικού στρες, κάτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C και στα δύο στρώματα του δέρματος. Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αλλαγές στη δομή του δέρματος.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και σε περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως και το κάπνισμα, είναι όλοι βασικοί παράγοντες μείωσης των επιπέδων της βιταμίνης C η οποία οδηγεί σε βλάβες στο δέρμα. Ορισμένα από τα πρώιμα συμπτώματα της μείωσης των επιπέδων της βιταμίνης C παρουσιάζονται ως αλλαγές τόσο στην όψη, όσο και στην υφή του δέρματος.

Πολλαπλά Οφέλη της Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας του δέρματος τόσο ως αντιοξειδωτικό στοιχείο αλλά και ως παράγοντας για τη σύνθεση συνδετικού ιστού. Μπορεί να μειώσει τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι απαραίτητη για την επούλωση πληγών και τη μείωση της ρυτίδωσης.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές της λειτουργίες, η βιταμίνη C ρυθμίζει τη σύνθεση του συνδετικού ιστού και των δομικών μορίων του κολλαγόνου. Επιπλέον αυξάνει τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή που εκκρίνουν κολλαγόνο, μια ικανότητα η οποία φυσιολογικά μειώνεται με την ηλικία.
   
Σε μελέτες, η συμπλήρωση με βιταμίνη C έδειξε θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φωτογήρανσης, αυξάνοντας την σύνθεση πρωτεϊνών κολλαγόνου για την επιδιόρθωση του δέρματος που είχε υποστεί βλάβη.
 
Επιπλέον μελέτες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C επιδρά θετικά στην εμφάνιση του δέρματος ιδιαίτερα στην όψη και στην υφή, όπως και στην μείωση των  ρυτίδων.

Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει θετική επίδραση στο ξηρό δέρμα περιορίζοντας την απώλεια της υγρασίας.

Τέλος, τα μεγαλύτερα αποτελέσματα της συμπλήρωσης με βιταμίνης C παρατηρούνται όταν συνδυάζονται με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος.
 
Η αντιοξειδωτική της δράση, η προστασία από βλάβες, αλλά και η επιδιόρθωση βλαβών, o ρόλος της στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στην υγιή εμφάνιση του δέρματος, κάνει την βιταμίνη C βασικό συμπλήρωμα και για την υγεία του δέρματός μας.

Πηγές:
Shindo Y, Witt E, Han D, Epstein W, Packer L. Enzymic and non-enzymic antioxidants in epidermis and dermis of human skin. J Invest Dermatol 1994;102:122-124.  (PubMed)
 
Rhie G, Shin MH, Seo JY, et al. Aging- and photoaging-dependent changes of enzymic and nonenzymic antioxidants in the epidermis and dermis of human skin in vivo. J Invest Dermatol 2001;117:1212-1217.  (PubMed)
 
Bissett DL, Chatterjee R, Hannon DP. Photoprotective effect of superoxide-scavenging antioxidants against ultraviolet radiation-induced chronic skin damage in the hairless mouse. Photodermatol Photoimmunol Photomed 1990;7:56-62. (PubMed)


Σχετικό προϊόν: Vit C Incell, Regene

Σχόλια Πελατών
Αυγουλής Νίκος (2019-07-16 07:12:12)
5/5
Eιρήνη Παγαρέμου (2019-03-07 12:57:25)
5/5
"Από τις καλύτερες C που έχω πάρει ...συγκριτικά με τα συστατικά της. Το αποτέλεσμα δεν ξέρω, δεν είναι προσδιορίσιμο με ακρίβεια. "
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.