Βιταμίνη C – Ασκορβικό Οξύ

 Βιταμίνη C – Ασκορβικό Οξύ

Ποια είναι η καλύτερη μορφή βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C είναι μια ζωτική βιταμίνη και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό θρεπτικό στοιχείο. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την καύση του λίπους και την απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή. Επιπλέον είναι γνωστή για τη βοηθητική της δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτρέποντας κρυολογήματα και επιταχύνοντας την ανάρρωση.
It is on the World Health Organization Model List of Essential Medicines, which lists the most effective and safe medicines needed in a health system.[12] 

Υπάρχει στο εμπόριο συνήθως σε υδατοδιαλυτή μορφή όπως το ασκορβικό οξύ και λιγότερο συχνά σε λιποδιαλυτές μορφές όπως αυτές που περιέχονται στη Vit C Incell.

Η απορρόφηση των λιποδιαλυτών μορφών βιταμίνης C γίνεται διαμέσου των μορίων λίπους στο λεπτό έντερο τα οποία στη συνέχεια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές μορφές της βιταμίνης C όπως το ασκορβικό οξύ που αποβάλλονται αμέσως με τα ούρα, οι λιποδιαλυτές μορφές της βιταμίνης C αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό για μελλοντική χρήση όταν αυτό απαιτηθεί από τον οργανισμό.
 
Πρόσληψη από τη διατροφή
 
Επειδή η βιταμίνη C δεν μπορεί να συντεθεί  στο ανθρώπινο σώμα, λαμβάνεται φυσικά μόνο μέσω της διατροφής από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι ντομάτες, οι πατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Παρόλο που η περισσότερη βιταμίνη C απορροφάται πλήρως στο λεπτό έντερο, το ποσοστό απορρόφησης μειώνεται όσο οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης αυξάνονται.
 
Ο ρόλος στην υγεία του δέρματος
 
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και είναι απαραίτητη στη δημιουργία του ώριμου κολλαγόνου. Η έλλειψη της δράσης της βιταμίνης C σε αυτό το επίπεδο διακυβεύει την ακεραιότητα του δέρματος, των βλεννογόνων μεμβρανών, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών.
 
Ανεπάρκεια βιταμίνης C, αυξημένες ανάγκες & κίνδυνοι
 
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C συνήθως οφείλεται συνήθως σε μειωμένη πρόσληψη ή αυξημένες απαιτήσεις ή λόγω απωλειών του οργανισμού.

Τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμίνης περιλαμβάνουν άτομα και ασθενείς στις ακόλουθες ομάδες:
 

  • Ηλικιωμένοι
  • Καπνιστές
  • Αλκοολικοί
  • Άτομα με διατροφικές διαταραχές ή ανορεξία
  • Καρκινοπαθείς
  • Άτομα με τροφικές αλλεργίες
  • Άτομα με περιοριστικές δίαιτες
  • Άτομα τα οποία λαμβάνουν φάρμακα όπως η ασπιρίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, τετρακυκλίνες και κορτικοστεροειδή.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Οι ημερήσιες ανάγκες αυξάνονται σε άτομα με καταστάσεις όπως ουλίτιδα, άσθμα, γλαύκωμα, διαταραχές κολλαγόνου, αρθρίτιδα, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες. Αιτίες για αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης αποτελούν και οι αιματολογικές διαταραχές, εγκαύματα και καθυστερημένη στην επούλωση τραυμάτων.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την πρόληψη του σκορβούτου το οποίο εμφανίζεται έναν με τρείς μήνες μετά την έναρξη μιας διατροφής με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν λήθαργο, κόπωση, αίσθημα κακουχίας, συναισθηματική αστάθεια, αρθραλγίες, απώλεια βάρους, ανορεξία και διάρροια. Παρουσιάζεται εύκολα αιμορραγία, μώλωπες και κακή επούλωση πληγών.
 
Μηχανισμός δράσης της βιταμίνης C
 
Η απορρόφηση γίνεται από το  λεπτό έντερο και ρυθμίζεται από τα νεφρά. Συνήθεις δόσεις διατροφής βιταμίνης C μέχρι 100 mg/ημέρα απορροφώνται σχεδόν πλήρως από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη C λειτουργεί ως πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό σε μια ποικιλία αντιδράσεων και μεταβολικών διεργασιών. Επίσης, σταθεροποιεί τη βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξύ και ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξίνες και καταπολεμά φλεγμονώδεις αντίδρασεις, όπως το σύνδρομο σήψης.

Πηγή
1. Abdullah, M., & Attia, F. N. (2018). Vitamin, C (Ascorbic Acid).


Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.