Πόσο σημαντική είναι η δράση των βιταμινών - μετάλλων σε παιδιά & ενήλικες με αυτισμό;

 Πόσο σημαντική είναι η δράση των βιταμινών - μετάλλων σε παιδιά & ενήλικες με αυτισμό;
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία, κυρίως λόγω της ενζυματικής τους λειτουργίας ως συμπαράγοντες για πολυάριθμες αντιδράσεις στο σώμα, επί παραδείγματι την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων.

Πρόσφατα, έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στη σχέση μεταξύ μεταβολικών και αναπτυξιακών διαταραχών όπως είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής , οι μαθησιακές διαταραχές και η πνευματική ανάπτυξη. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν μερικές φορές περιορισμένη ή αυτοπεριοριζόμενη δίαιτα και είναι πιθανόν, η διατροφική ανεπάρκεια και οι μεταβολικές ανισορροπίες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο φάσμα του αυτισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  γιατρών, συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι μεταξύ των πιο ευρέων συνιστώμενων ιατρικών πρακτικών στον αυτισμό και συνιστώνται από το 49% των γιατρών στα αυτιστικά παιδιά. Άλλες μελέτες κατέδειξαν ότι παιδιά με αυτισμό έχουν μειωμένη μεθυλίωση, μειωμένη γλουταθειόνη και αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ένα διατροφικό συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη μεθυλίωση, στα επίπεδα της γλουταθειόνης και του οξειδωτικού στρες, ενώ οι έντεκα διπλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες με συμπλήρωση υψηλής δόσης βιταμίνης Β6 με μαγνήσιο, είχαν ως αποτέλεσμα θετικές βελτιώσεις στη συμπεριφορά.

Tο 2007 πραγματοποιήθηκε μια μικρή πιλοτική μελέτη ενός συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων για παιδιά με αυτισμό, η οποία περιελάμβανε εκτεταμένες μετρήσεις  του πριν και του μετά, τόσο σχετικά με τη διατροφική κατάσταση (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα), όσο και με τη μεταβολική λειτουργία (οξειδωτικό στρες, μεθυλίωση, γλουταθειόνη, θειίωση και νευροδιαβιβαστές). Το συμπλήρωμα είχε καλή απορρόφηση και βελτίωσε τα επίπεδα γλουταθειόνης αλλά και ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

Το 2008 - 2009 αυτό το αναθεωρημένο συμπλήρωμα χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης τριών μηνών. Αρχικά, λήφθηκαν δεδομένα για τη μεταβολική κατάσταση των παιδιών με αυτισμό έναντι των φυσιολογικών παιδιών με την ίδια ηλικία, το ίδιο φύλο αλλά και την ίδια εθνικότητα. Τα μέσα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων στα παιδιά με αυτισμό ήταν εντός εύρους αναφοράς για θρεπτικά συστατικά, αλλά μερικές φορές στο κατώτερο ή υψηλότερο άκρο του εύρους αναφοράς.

Η ομάδα με τα αυτιστικά παιδιά είχε πολύ σημαντικές διαφορές στα μέσα επίπεδα βιοδεικτών  σε σύγκριση με τη νευροτυπική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων: τα χαμηλά επίπεδα βιοτίνης, γλουταθειόνης, δ-αδενοσυλμεθειονίνης (SAM), 5'-τριφωσφορικής αδενοσίνης πλάσματος (ΑΤΡ), μειωμένου NADH, μειωμένης φωσφορικής δινουκλεοτιδικής νικοτιναμιδικής αδενίνης (NADPH), θειικού πλάσματος (ελεύθερο και ολικό) και τρυπτοφάνης. Επίσης, παρουσίασε υψηλά επίπεδα βιοδεικτών οξειδωτικού στρες και υψηλή ουριδίνη, ως απόδειξη εξασθένησης της μεθυλίωσης.

Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Pediatrics παρουσιάζει την επίδραση του συμπληρώματος αυτού στη διατροφική και μεταβολική κατάσταση και στα συμπτώματα αυτισμού σε παιδιά και ενήλικες. Οι διατροφικοί και μεταβολικοί βιοδείκτες μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης σε 53 συμμετέχοντες, ηλικίας 5-16 ετών.

Η θρεπτική και η μεταβολική κατάσταση των παιδιών στην αρχή της  μελέτης συγκρίθηκε με εκείνη των νευροτυπικών παιδιών, παρόμοιας ηλικίας και φύλου. Το συμπλήρωμα περιείχε βιταμίνες A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, χολίνη, ινοσιτόλη, καροτενοειδή, συνένζυμο Q10, Ν-ακετυλοκυστεϊνη και ιχνοστοιχεία όπως, ασβέστιο, χρώμιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, λίθιο, μαγνήσιο, μολυβδαίνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Το συμπλήρωμα βιταμινών / ανόργανων ουσιών είχε καλή απορρόφηση και ήταν μεταβολικά δραστικό, καταλήγοντας σε βελτιώσεις στα επίπεδα βιοτίνης, γλουταθειόνης, μεθυλίωσης, οξειδωτικού στρες, ΑΤΡ, NADPH και θειικού άλατος. Το συμπλήρωμα ήταν αρκετά ανεκτό, με ελάχιστες παρενέργειες.

Η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα παρουσίασε σημαντικά περισσότερες βελτιώσεις από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ οι σημαντικότερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν να είναι στους τομείς της υπερδραστηριότητας, της τρομοκρατικής διάθεσης και της συνολικής γλώσσας. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια θεραπείας, τόσο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες βελτιώσεις.

Με βάση τα παρόντα ευρήματα, τα συμπληρώματα βιταμινών / ανόργανων συστατικών αποτελούν μια συμπληρωματική θεραπεία για τα περισσότερα παιδιά και τους ενήλικες με αυτισμό, ειδικά σε παρόντα μεταβολικά προβλήματα.

Πηγή:
James B Adams et al. Effect of vitamin/mineral supplement on children with autism., BMC Pediatrics 2011, 11:111

Σχετικό προιόν: Easy Digest
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.