H βιοδραστικότητα του Centella Asiatica

 H βιοδραστικότητα του Centella Asiatica
Το Centella Asiatica (L) Urban (Umbelliferae) έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στη Μαλαισία και σε άλλα μέρη της Ασίας για εκατοντάδες χρόνια. Στην Αμερική, η κοινή του ονομασία είναι GOTU KOLA.

Πέρα από την κοινή του χρήση ως φαρμακευτικό φυτό, καταναλώνεται επίσης φρέσκο σαν σαλάτα, μαγειρεμένο ως λαχανικό ή αναμειγμένο ως ποτό. Η ευρεία του χρήση σε παρασκευάσματα διατροφής, το καθιστά ένα σημαντικό φυτό στο εμπόριο.

Όπως έχει αναφερθεί, το τροπικό φυτό Centella Asiatica έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους ιατρικούς σκοπούς, για την επούλωση τραυμάτων, για τη θεραπεία του άσθματος, του έλκους, της λεύκης,  της ψωρίασης , για φλεβικές νόσους αλλά και ως αντικαταθλιπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιασικό, ενώ έχει λειτουργήσει και ως αντικαρκινικός παράγοντας.
Τα συστατικά που έχουν βιολογική δράση, όπως αποδείχθηκε σε πολυάριθμες μελέτες, είναι τα τριτερπένια του.

Στην παρουσία μεγάλου αριθμού τριτερπενίων όπως του ασιατικού οξέος, του μαδεκασσικoύ οξέος, της ασιακοσίδης και του madecassoside αποδίδεται και η φαρμακευτική δράση του Centella Asiatica.

Τα συστατικά τριτερπενίων στο Centella ποικίλουν ανάλογα με τη θέση ανάπτυξης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που υπόκεινται. Η μέθοδος διαβάθμισης HPLC είναι ικανή να ποσοτικοποιήσει ταυτόχρονα τα τέσσερα τριτερπένια στο εκχύλισμα Centella, όπως το μαδεκασσικό οξύ, την ασιακοσίδη, το madecassoside και το ασιατικό οξύ.

Οι μελέτες κυτταροκαλλιέργειας έδειξαν ότι το ασιατικό οξύ ήταν το μόνο συστατικό τριτερπενίου που ήταν υπεύθυνο για την έναρξη της σύνθεσης κολλαγόνου των ανθρώπινων ινοβλαστών. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα Centella που περιείχε τρία τριτερπενικά συστατικά, δηλαδή το ασιατικό οξύ, το madecassic acid, η ασιακοσίδη καθώς και τα μείγματα αυτών, ήταν σε θέση να διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου στην καλλιέργεια ινοβλαστών δέρματος.

Το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα Centella, το οποίο περιείχε τα ίδια τρία τριτερπένια, το ασιατικό οξύ, το madecassic acid και την ασιακοσίδη, προήγαγε τόσο τη σύνθεση ινωδονεκτίνης όσο και τη σύνθεση κολλαγόνου κατά 2035%.

Λόγω της ικανότητάς της να διεγείρει το κολλαγόνο, η Centella έχει χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για την αποκατάσταση της επιδερμίδας, της ελαστικότητας και της βελτίωσης της υγείας του δέρματος.

Σκοπός της μελέτης αυτής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules, είναι αφενός  η αξιολόγηση της σύνθεσης τριτερπενίων του Centella και αφετέρου η βιοδραστικότητά τους στην ενίσχυση της σύνθεσης του κολλαγόνου και η αντιοξειδωτική, λιπολυτική και προστατευτική του δράση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το εκχύλισμα Centella έδειξε διεγερτικά αποτελέσματα στη σύνθεση κολλαγόνου κατά τρόπο δοσοεξαρτώμενο. Ως θετικός μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε η βιταμίνη C (25 μg/mL) που έδειξε διπλάσια απόκριση στην αύξηση του κολλαγόνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (χωρίς θεραπεία). Στα 50 mg/mL το εκχύλισμα Centella οδήγησε σε τριπλάσια παραγωγή κολλαγόνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ στα 30 mg/mL και στα 10 mg/mL η αύξηση του κολλαγόνου ήταν 2 και 1,4 φορές αντίστοιχα.  Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όπου τα τριτερπένια που εξάγονται από το Centella, διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου.

Η αντιοξειδωτική δραστικότητα του εκχυλίσματος Centella αξιολογήθηκε μετρώντας την ικανότητά του να καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ως θετικοί μάρτυρες χρησιμοποιήθηκαν η βιταμίνη C, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού (1 mg/mL το καθένα). Το εκχύλισμα Centella έδειξε ισχυρή δραστικότητα ως «καθαριστής» ελευθέρων ριζών με 83% αναστολή σε συγκέντρωση 1 mg/mL.  

Εξετάζοντας τα εκχυλίσματα, παρουσιάστηκε ότι το πράσινο τσάι παρουσιάζει το υψηλότερο αποτέλεσμα στη δραστικότητα, στην εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών, και ακολουθούν η βιταμίνη C, η Centella και το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών.

Το εκχύλισμα Centella επέδειξε συγκρίσιμη δραστικότητα με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγω της περιεκτικότητάς του σε προανθοκυανιδίνη. Η ασιακοσίδη, η οποία υπάρχει σε υψηλή ποσότητα (1,97 mg/mL), μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιοξειδωτική δράση του Centella, όπως επίσης και τα περιεχόμενα φλαβονοειδή.

Η ικανότητα του εκχυλίσματος Centella να διεγείρει τη λιπόλυση στα λιποκύτταρα είναι δοσοεξαρτώμενη. Εξετάστηκε η επίδραση του εκχυλίσματος Centella και της καφεΐνης στη δραστικότητα λιπόλυσης των λιποκυττάρων. Η καφεΐνη (1 mg/mL) χρησιμοποιήθηκε ως θετικός έλεγχος και ως μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε ο μη επεξεργασμένος διαλύτης.
Μετά από επώαση και συνεχή ανακίνηση των λιποκυττάρων με CO2, το υλικό που είχε υποστεί έμφραξη θερμάνθηκε και πραγματοποιήθηκε μέτρηση της γλυκερόλης.

Το εκχύλισμα Centella έχει την υψηλότερη απελευθέρωση γλυκερόλης σε σύγκριση με τον μάρτυρα καφεΐνης στις συγκεντρώσεις από 0,002% έως 0,02%. Σε αυτό στηρίζεται και ο ισχυρισμός ότι το εκχύλισμα Centella βελτιώνει το φαινόμενο της μικροκυκλοφορίας και την τριχοειδή διαπερατότητα σε ασθενείς με φλεβική υπέρταση. Επηρεάζοντας τη λιπολυτική δραστικότητα, οδηγεί σε αύξηση της περιεκτικότητας σε κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP) στα ανθρώπινα λιποκύτταρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και στο αδυνάτισμα.

Έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα Centella είναι ένας αποτελεσματικός ενεργοποιητής της μικροκυκλοφορίας των λιποσωμάτων αδυνατίσματος.  

Η προστατευτική επίδραση του εκχυλίσματος Centella σε διάφορες συγκεντρώσεις (0,1, 1,0 και 10,0%) έναντι της απορρόφησης UVA (υπεριώδης-Α) και UVB (υπεριώδης-Β) εξετάστηκε με σύγκριση, το εκχύλισμα βατόμουρου (ΒΒ) και το μεθοξυκινναμωμικό οκτύλιο (OMC), που χρησιμοποιείται ως φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε ίδιες συγκεντρώσεις (0,1 και 1,0%), φαίνεται ότι η ικανότητα απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας της Centella έναντι UVB (290-320 nm) είναι ήπια σε σύγκριση με το OMC. Ωστόσο, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις (10,0%) το εκχύλισμα Centella κατέδειξε υψηλότερη απορρόφηση και ήταν συγκρίσιμο με τη δράση του OMC στην προστασία από την απορρόφηση UVB.

Επίσης, το εκχύλισμα Centella αποδείχθηκε καλύτερο από το εκχύλισμα βατόμουρου σε συγκέντρωση 10%. Το OMC χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το πείραμα, καθώς είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο χημικό ενεργό συστατικό στα αντιηλιακά σήμερα, αποτρέποντας τη βλάβη του δέρματος, ως ένα καλό φίλτρο UVB.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, το εκχύλισμα Centella φάνηκε να έχει διάφορες πιθανές βιοδραστικές ικανότητες. Η χημική της σύνθεση αποτελείται από τέσσερα τριτερπένια, δηλαδή το madecassoside, την ασιακοσίδη, το μαδεκασσικό οξύ και το ασιατικό οξύ.

Το εκχύλισμα διεγείρει σημαντικά τη σύνθεση του κολλαγόνου, καλύτερα από τη βιταμίνη C, και η δραστηριότητα της λιπόλυσης βρέθηκε καλύτερη από αυτή της καφεΐνης. Το εκχύλισμα έδειξε επίσης, ανασταλτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη δραστικότητα σάρωσης ελευθέρων ριζών, συγκρίσιμη με το εκχύλισμα των σπόρων σταφυλιών. Τέλος,  το εκχύλισμα Centella από την προκαταρκτική μελέτη για την υπεριώδη ακτινοβολία φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι μια πιθανή φυσική προστασία από βλάβες από UVB.

Πηγή:
Hashim, P., Sidek, H., Helan, M. H. M., Sabery, A., Palanisamy, U. D., & Ilham, M. (2011). Triterpene composition and bioactivities of Centella asiatica. Molecules16(2), 1310-1322.

Σχετικό προϊόν: Regene
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.