ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την δύσπνοια και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Άσθμα εμφανίζουν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και εκτιμάται ότι προκαλεί σχεδόν 400.000 θανάτους το χρόνο. Για το άσθμα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να επιτυγχάνει πλήρη ίαση της νόσου, όμως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που βοηθούν στον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας παράλληλα και την πνευμονική λειτουργία.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στην απορρόφηση και στη χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αρκετών χρόνιων νοσημάτων όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια νεφρική νόσο και απώλεια μυϊκής δύναμης. Δύο είναι οι κύριες μορφές της βιταμίνης D, η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία συναντάται στις τροφές (λιπαρά ψάρια-σολομός,σαρδέλα, μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκος αβγού κ.α.) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία παράγεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Επίσης, η βιταμίνη D ενισχύει τις αντι-ιικές ικανότητες των αναπνευστικών επιθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την αναστολή της παραγωγής της ιντερλευκίνης 17A (προφλεγμονώδη κυτταροκίνη) από τα μονοκύτταρα του αίματος στους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης D στο αίμα, (μέτρηση της 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D)), συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κρίσης άσθματος στα παιδιά και στους ενήλικες με χρόνιο άσθμα.

Σε μια πρόσφατη μετανάλυση φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μείωσε το ρυθμό κρίσεων και παροξυσμών άσθματος στα άτομα που λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι κρίσεις και οι παροξυσμοί του άσθματος μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στα άτομα που είχαν ανεπάρκεια και έλλειψη βιταμίνης D, όταν δηλαδή τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν κάτω από 25 nmol/L. Η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D αποτελεί μια μη φαρμακευτική παρέμβαση στους ασθενείς αυτούς με χαμηλό κόστος και αντιπροσωπεύει μια δυνητικά οικονομικά αποδοτική στρατηγική στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του άσθματος.

Στους ασθενείς με άσθμα και με χρόνια νοσήματα είναι απαραίτητος ο έλεγχος των επίπεδων της βιταμίνης D στον οργανισμό. Ο έλεγχος της βιταμίνης D γίνεται πολύ εύκολα, με τη μέτρηση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D στον ορό του αίματος. Στον πίνακα παρακάτω περιγράφεται η κατάσταση του οργανισμού σε βιταμίνη D με βάση των επιπέδων 25(ΟΗ)D του ορού.

Επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος
Έλλειψη <30 nmol/l
Ανεπάρκεια 30-49 nmol/l
Επάρκεια ≥50 nmol/l
Πιθανή τοξικότητα >125 nmol/l
Πηγή: IOM 2011

Πηγές:
  • Vitamin D supplementation to prevent asthma exacerbations: a systematic review and meta-analysis of individual participant data. Jolliffe Da et al, Lancet Respir Med, 2017
  • Overview of vitamin D. Institute of Medicine (IOM 2011)
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.