Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ - Ασφάλεια & Τοξικολογική εκτίμηση

 Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ - Ασφάλεια & Τοξικολογική εκτίμηση
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου II είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicology Mechanisms and Methods και αξιολόγησε την ευρεία ασφάλεια του UC-II από μια ποικιλία τοξικολογικών δοκιμασιών που περιλαμβάνουν την οξεία από του στόματος, την οξεία δερματική, τον πρωτογενή δερματικό ερεθισμό και την πρωτογενή τοξικότητα ερεθισμού των οφθαλμών.

Η αρθρίτιδα και οι σχετικές χρόνιες παθήσεις της επηρεάζουν ένα στα πέντε άτομα, με εκτιμήσεις που δείχνουν πως έως το 2030 θα υπάρξει μια τεράστια αύξηση κατά 46%, που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της παχυσαρκίας και τη μακροζωίας. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας και μεταξύ αυτών η οστεοαρθρίτιδα που είναι μακράν η πιο διαδεδομένη μορφή, επηρεάζοντας περίπου το 60% όλων των πασχόντων από αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αρθριτικό πόνο και δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων εργασιών, έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα την περιορισμένη λειτουργικότητα. Η οστεοαρθρίτιδα ορίζεται από το Αμερικάνικο κολλέγιο Ρευματολογίας ως μια ετερογενή ομάδα καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου και αλλαγές των υποκείμενων οστών στα κοινά περιθώρια. Η αιτιοπαθογένεση της είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει φλεγμονώδη, μεταβολικά και μηχανικά αίτια. Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου όπως τα γονίδια, η διατροφική πρόσληψη, η μυϊκή αδυναμία, η παχυσαρκία και ο τραυματισμός  μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθογόνες πορείες που οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα. 

Ένα φυσικό εκχύλισμα κολλαγόνου, γνωστό ως UC-II έχει κερδίσει πρόσφατα την προσοχή για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σχετικά με τη συντήρηση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων. Το UC-II είναι ένα μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου II που προέρχεται από χόνδρο στέρνου κοτόπουλου. Μελέτες σε ζώα  και δοκιμές σε ανθρώπους έχουν αποδείξει ότι το UC-II είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί το προφίλ ασφάλειας του UC-II και συνεπώς η οξεία στοματική του τοξικότητα, η οξεία δερματική τοξικότητα, ο πρωτογενής δερματικός ερεθισμός, ο πρωτογενής ερεθισμός των οφθαλμών, η μεταλλαξογένεση με μελέτες υπο-χρόνιας τοξικότητας 90 ημερών που διεξήχθησαν με in vivo και in vitro διαδικασίες.

Η αξιολόγηση της οξείας στοματικής τοξικότητας (διαδικασία άνω και κάτω) διεξήχθη σε αρουραίους για να προσδιοριστεί το δυναμικό του UC-II στην οξεία τοξικότητα από του στόματος. Επιλέχθηκαν έξι θηλυκοί αρουραίοι για τη δοκιμή, επειδή είναι συχνά πιο ευαίσθητοι στην τοξικότητα των δοκιμαστικών ενώσεων απ’ ότι τα αρσενικά. Το UC-II χορηγήθηκε με αλληλουχία στα ζώα και πριν από κάθε χορήγηση, οι αρουραίοι παρέμειναν νηστικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Η τρέχουσα μελέτη κατέδειξε το ευρύ φάσμα της ασφάλειας του UC-II στα ζώα σε επίπεδα δοσολογίας και σε οδούς δοκιμασμένης χορήγησης. Δεν έχει φανεί οξεία τοξικότητα από του στόματος ή τυχόν σημαντικές αλλαγές για όλους τους εξεταζόμενους ιστούς. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η από του στόματος χαμηλότερη δόση του UC-II συμπεραίνεται ότι είναι > 5000 mg/kg σε θηλυκούς αρουραίους. Μία μελέτη οξείας δερματικής τοξικότητας με μία μόνο δόση UC-II των 2000 mg/kg που εφαρμόστηκε απευθείας στο δέρμα αρσενικών και θηλυκών αρουραίων για 24 ώρες δεν αποκάλυψε δερματικό ερεθισμό, ανεπιθύμητες φαρμακολογικές επιδράσεις ή μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Η πρωτογενής δερματική δοκιμασία ερεθισμού χρησιμοποιώντας μια μόνο δόση 1000 mg UC-II, που εφαρμόστηκε απευθείας στο δέρμα των κουνελιών για 4 ώρες, προκάλεσε μια αρχική ερυθρότητα του δέρματος. Η συνολική επίπτωση και η σοβαρότητα του ερεθισμού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και ο ερεθισμός υποχώρησε τελείως μετά από 24 ώρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το UC-II ταξινομήθηκε ως ελαφρώς ερεθιστικό για το δέρμα. Δεν υπήρχαν άλλα σημάδια οξείας τοξικότητας, ανεπιθύμητων φαρμακολογικών επιδράσεων ή μη φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Ο πρωταρχικός ερεθισμός των ματιών δοκιμάστηκε σε κουνέλια χρησιμοποιώντας μία εφάπαξ δόση των 60 mg. Μια ώρα μετά την εφαρμογή του UC-II, παρουσιάστηκε  αδιαφάνεια του κερατοειδούς, ιρίτιδα και θετική επιπεφυκίτιδα με τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα του ερεθισμού να μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Με βάση αυτή την παρατήρηση, το UC-II ταξινομήθηκε ως μέτρια ερεθιστικό για το μάτι.

Πέντε στελέχη του Salmonella typhimurium  χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του μεταλλαξιογόνου δυναμικού του UC-II, παρουσία και απουσία μεταβολικής ενεργοποίησης, όπου το UC-II προσδιορίστηκε ως μη μεταλλαξιογόνο.
Τα αποτελέσματα από τη μελέτη υπο-χρόνιας τοξικότητας των 90 ημερών δεν έδειξαν δυσμενείς επιπτώσεις στο ατομικό σωματικό βάρος ή στο βάρος των μεμονωμένων οργάνων μετά από 90 ημέρες χορήγησης UC-II σε αυξανόμενες δόσεις.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης σε συνδυασμό και με ευρήματα άλλων ερευνών σε ζωικά και ανθρώπινα μοντέλα κατέδειξαν την ευρεία ασφάλεια του UC-II.

Πηγή:
Marone, P.A., et al (2010) Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicol Mech Methods, 20:175-89.

Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.