Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ - Ασφάλεια & Τοξικολογική εκτίμηση

 Μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ - Ασφάλεια & Τοξικολογική εκτίμηση
Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αρθριτικό πόνο και δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων εργασιών, με αποτέλεσμα την περιορισμένη λειτουργικότητα.

Η αρθρίτιδα και οι σχετικές χρόνιες παθήσεις της, επηρεάζουν ένα στα πέντε άτομα με αύξηση 46% έως το 2030. Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου όπως τα γονίδια, η διατροφική πρόσληψη, η μυϊκή αδυναμία, η παχυσαρκία και ο τραυματισμός μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθογόνες πορείες που οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα. 

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μη μετουσιωμένο κολλαγόνο τύπου II που προέρχεται από χόνδρο στέρνου κοτόπουλου, είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και ασφαλές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Το περιοδικό Toxicology Mechanisms and Methods, στο οποίο δημοσιεύτηκε η παρούσα μελέτη, παρουσιάζει το UC-II ως ένα φυσικό εκχύλισμα κολλαγόνου, ευρέως γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σχετικά με τη συντήρηση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί το προφίλ ασφάλειας του UC-II και συνεπώς η οξεία στοματική & δερματική του τοξικότητα, ο πρωτογενής δερματικός ερεθισμός, ο πρωτογενής ερεθισμός των οφθαλμών και η μεταλλαξογένεση με μελέτες υπο-χρόνιας τοξικότητας 90 ημερών που διεξήχθησαν με in vivo και in vitro διαδικασίες.

Η αξιολόγηση της οξείας στοματικής τοξικότητας διεξήχθη σε αρουραίους για να προσδιοριστεί το δυναμικό του UC-II στην οξεία τοξικότητα από του στόματος. Η τρέχουσα μελέτη κατέδειξε το ευρύ φάσμα της ασφάλειας του UC-II στα ζώα σε επίπεδα δοσολογίας και σε οδούς δοκιμασμένης χορήγησης. Δεν φάνηκε καμία οξεία τοξικότητα από του στόματος ή τυχόν σημαντικές αλλαγές για όλους τους εξεταζόμενους ιστούς.

Μία μελέτη οξείας δερματικής τοξικότητας με μία μόνο δόση UC-II των 2000 mg/kg που εφαρμόστηκε απευθείας στο δέρμα αρσενικών και θηλυκών αρουραίων για 24 ώρες δεν αποκάλυψε δερματικό ερεθισμό, ανεπιθύμητες φαρμακολογικές επιδράσεις ή μη φυσιολογική συμπεριφορά. Η πρωτογενής δερματική δοκιμασία ερεθισμού χρησιμοποιώντας μια μόνο δόση 1000 mg UC-II, που εφαρμόστηκε απευθείας στο δέρμα των κουνελιών για 4 ώρες, προκάλεσε μια αρχική ερυθρότητα του δέρματος. Η συνολική επίπτωση και η σοβαρότητα του ερεθισμού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου και ο ερεθισμός υποχώρησε τελείως μετά από 24 ώρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το UC-II ταξινομήθηκε ως ελαφρώς ερεθιστικό για το δέρμα.

Ο πρωτογενής ερεθισμός των ματιών δοκιμάστηκε σε κουνέλια χρησιμοποιώντας μία εφάπαξ δόση των 60 mg. Μια ώρα μετά την εφαρμογή του UC-II, παρουσιάστηκε  αδιαφάνεια του κερατοειδούς, ιρίτιδα και θετική επιπεφυκίτιδα με τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα του ερεθισμού να μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Με βάση αυτή την παρατήρηση, το UC-II ταξινομήθηκε ως μέτρια ερεθιστικό για το μάτι.

Πέντε στελέχη του Salmonella typhimurium  χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του μεταλλαξιογόνου δυναμικού του UC-II, παρουσία και απουσία μεταβολικής ενεργοποίησης, όπου το UC-II προσδιορίστηκε ως μη μεταλλαξιογόνο.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη υπο-χρόνιας τοξικότητας των 90 ημερών δεν έδειξαν δυσμενείς επιπτώσεις στο ατομικό σωματικό βάρος ή στο βάρος των μεμονωμένων οργάνων μετά από 90 ημέρες χορήγησης UC-II σε αυξανόμενες δόσεις. Συνολικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης σε συνδυασμό με ευρήματα άλλων ερευνών σε ζωικά και ανθρώπινα μοντέλα, επιβεβαιώνουν την ευρεία ασφάλεια του UC-II.
 
Πηγή:
Marone, P.A., et al (2010) Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicol Mech Methods, 20:175-89.

Σχετικό προϊόν: Anoson
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.